Varför går inte den billiga fonden bättre?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej småspararguiden!
 
Har följt er sen start och nu när jag börjat lära mig lite mer om hur saker funkar har jag en fråga kanske också kan passa er FAQ:
Jag tittade på min tjänstepension hos Max Matthiessen och av någon anledning sparar jag 50% i fonden “SEB Etisk Global Index” och 50% i “SEB Hållbarhetsfond Global”. Den förstnämnda har 0,4% avgift och den senare 1,5%.

Som jag förstått det ska en indexfond följa sitt index slaviskt – den får inte ens slå index. Dessutom definieras en fonds avkastning som värdet efter att alla avgifter har dragits. Min första tanke var därför att den med ,4% avgift borde vara mycket bättre, då båda bör följa ungefär samma globala aktieindex men . Men när jag jämför hur det gått för dem de senaste 5 åren är de nästan identiska. Hur är detta möjligt? Den med lägre avgift borde väl vinna över en 5-års period? Vad är det jag missat?

SVAR: Hej! Kul att du har följt oss så länge och tack för din fråga.

 
Avkastningen för fonder som är snarlika, men inte precis likadana, avgörs av två saker – tur och avgifter. Beroende på en massa saker som finansanalytiker inte kan förutsäga går olika aktier olika bra. De två fonderna du jämför är snarlika, men har lite olika innehav. Det betyder att den dyra fonden i genomsnitt kommer att gå 1.1% sämre varje år, men att det också finns ett ordentligt slumpmoment. Den troligaste förklaringen är att hållbarhetsfonden haft flyt senaste fem åren vilket har gjort att skillnaden mellan dem är mindre än man kunde vänta sig (men den billiga är fortfarande 2% bättre). Viktigt att komma ihåg är att det inte finns någonting som tyder på att en fond som har gått bättre än förväntad de senaste fem åren ska fortsätta att göra det i framtiden.
 
Det är inte heller säkert att skillnaden i avgift har varit lika stor under de senaste fem åren. Vi får erkänna att vi inte har stenkoll på historiken, men det har skett en prispress de senaste åren så det är inte otänkbart att SEB Etiskt Global Index har varit dyrare i början av femårsperioden du jämför.

Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.