Vad tycker ni om Spiltans högräntefond?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag har mina pensionspengar placerade Spiltans högräntefond och köper First Majestic Silver Corp när det är köpläge. I dag har jag köpt lite då First Majestic Silver Corp gått ner 10 procent. Semafo är ett annat intressant bolag för daytrading. Min strategi har fungerat mycket bra. Finns andra bolag som passar för daytrading. Finns det någon högräntefond som är bättre än Spiltans?

SVAR: Hej, tack för din fråga, men jag är rädd att du kommer att tycka att vi är lite för tråkiga. Vi baserar oss på finansiell forskning och är inte så mycket för spekulerande.

Vilka aktier lämpar sig för day trading?

Vårt svar är: inga alls. Vare sig finansiell teori eller empiri ger något stöd för att det i förväg går att hitta aktier som är mer köpvärda än andra. Aktiepriser sätts av en marknad dominerad av experter. Data visar att experterna inte lyckas slå varandra och att man som privatperson skulle veta bättre än experterna har vi svårt att tro. Det finns förstås folk som lyckas, men den enda gemensamma faktorn är tur. 

Det här gäller även för långsiktiga strategier. För day trading – att man köper en aktie med avsikten att sälja den igen senare samma dag – är det ännu värre. Eftersom man köper och säljer så mycket får man i längden betala väldigt mycket i courtage. För en enskild affär känns kanske inte courtaget så stor, men över tid blir det mycket pengar och man behöver vara otroligt framgångsrik i sitt handlande för att gå plus.

Vilka högräntefonder är bra?

Högräntefonder är vi inte riktigt lika skeptiska till som day trading, men vi rekommenderar dem inte. 

När man knappt får någon ränta alls på vare sig sparkonto eller statsobligationer kan det vara frestande att låna ut pengar på något sätt där du får högre ränta. Högräntefonder är ett sätt att göra det och hög ränta låter ju bättre än låg, men anledningen till att obligationerna i en högräntefond har högre ränta att du inte kan vara lika säker på att få tillbaka pengarna. Du får högre ränta, men du tar också högre risk. 

Vi tycker inte att det är finansteoretiskt fel att köpa företagsobligationer med lite högre risk och högre förväntad avkastning. Det finns till och med argument för att man teoretiskt bör kunna få lite bättre avkastning för samma risknivå om man blandar in en del riskfyllda obligationer. Det skulle betyda att det faktiskt finns tillfällen då det vore rätt att köpa dem. Effekten är dock väldigt liten och den bygger på att man inte betalar några höga fondavgifter. Spiltan är en seriös fondförvaltare och vi har större förtroende för dem än de flesta, men Spiltan högräntefond har 0,75% i avgift. Det är 7,5 gånger så mycket som den billiga globala aktiefonden Avanza Global som vi brukar rekommendera.

Ytterligare en nackdel med högräntefonder är att det är krångligare att förstå vad det är man har köpt och se till att man sprider riskerna på ett bra sätt. 

Vi tycker därför inte att det är värt besväret och rekommenderar att man istället för en högräntefond har lite pengar på ett sparkonto och lite pengar i en aktiefond. Då får man ungefär samma risknivå. 

Eftersom det är vår rekommendation har vi inte heller lagt tid på att utvärdera högräntefonder. Vill du ha högräntefonder kan vi alltså inte ge dig något bra råd här heller. Vår magkänsla är dock att Spiltan är ett bra val. 


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.