Vad ska man välja inom ITP2?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej, tack för en fantastisk bra sida. Stor hjälp för oss vanliga dödliga som försöker göra nått vettigt av de små slantar som blir över.

Ni har besvarat en tidigare fråga om hur man bör välja i ITP 1. Skulle ni inte kunna göra samma sak med ITP 2? Hade varit en stor hjälp i denna djungel som kallas pension.

SVAR: Nedanstående svar har hunnit bli inaktuellt pga nya avtalsvillkor. Vi hänvisar därför till vårt nya inlägg om ITP.


Hej, tack för komplimang och bra fråga!

Det finns många likheter mellan ITP1 och ITP2, men en skillnad är att en stor del av ITP2-pengarna är låsta och inte går att påverka (den förmånsbestämda delen).

Den kompletterande biten av ITP2 heter ITPK och är istället premiebestämd så att du som sparare själv kan välja sparform och fonder.

Fondutbudet för den påverkbara ITPK är samma som ITP1. Våra allmänna råd för ITP1 gäller alltså här med och är att man ska placera sin ITPK i fondförsäkring hos SPP som i sin tur automatiskt placerar dig i entréfonden “Ett val ITP” – ett sparande i aktier med globalt fokus till låg avgift. Vill man ha en striktare hållbarhetsprofil som till en något högre avgift även exkluderar investeringar i alkohol, porr m.m kan man istället välja Swedbanks fondförsäkring.

* Om du har en hög lön går det också att göra något som kallas tiotaggarlösning. Vi avråder generellt från det då den som tjänar mest på det brukar vara rådgivaren. Om du redan har en sådan gäller det att passa sig för dyra fonder.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.