Fråga:
Hej!
Jag har några frågor och funderingar gällande traditionell försäkring. För en tid sedan loggade jag in på KPA för att se över hur mina tjänstepensionspengar är placerade. Jag kunde se i vilka värdeslag kapitalet var placerat i (räntebärande värdepapper 33%, svenska aktier 20%, utländska aktier 26%, fastigheter 9%, alternativa placeringar 12%). Det finns även en tabell på över 500 bolag som de har innehav i. De flesta är förhoppningsvis vettiga men såg att där fanns Nestle, och det är inget företag jag vill ha mina pensionspengar placerade i.
Jag skulle gärna vilja veta i vilka specifika svenska och utländska aktier som mina tjänstepensionspengar är placerade i och gärna hur de är placerade i de andra värdeslagen också, så att man har lite insyn. Jag har frågat KPA men de svarade att de inte visste och inte heller vart de kunde skicka mig för att få reda på detta. Jag ser på KPA:s hemsida att förvaltningen av deras aktieinnehav sköts av portföljförvaltare på Swedbank Robur som dagligen kontrollerar deras innehav, men misstänker att de är omöjliga att nå.
Jag frågade “Konsumenternas” och de kände inte till någon skyldighet för försäkringsbolag att redovisa alla innehav i detalj till den försäkrade men tyckte ändå frågan var högst rimlig. Frågade även finansinspektionen men de svarade att de inte har några uppgifter om privatpersoner.
Jag kommer troligtvis oavsett byta till fondförsäkring men hade gärna först velat veta var mina tjänstepensionspengar är placerade nu.
Summa summarum: Finns det möjlighet till bättre insyn i den traditionella försäkringen, och hur i så fall? Och om inte, finns det någon rättighet för tjänstepensionsbolagen att undanhålla denna information? Och att en femtedel placeras i fastigheter och alternativa placeringar väcker också frågor; vilka fastigheter? Vad för slags alternativa placeringar? Det är ju trots allt mina/våra pengar.
KPA skriver att de förvaltar totalt 300 miljarder kronor för sina kunder med traditionell försäkring. Då tycker iaf jag att man borde kunna få bättre insyn. Tack på förhand!
Svar:
Det korta svaret är nej, det är en del av konstruktionen Traditionell Försäkring att försäkringsbolagen inte behöver lämna exakt information om innehav.
“Vi lämnar normalt sett inte ut storleken på våra innehav då vi ser den totala sammansättningen av vår portfölj som en affärshemlighet”, skriver KPA:s pressavdelning i ett svar till Småspararguiden.
Däremot har de en lista på vilka bolag de har innehav i, men utan storleken på innehaven. Den listan verkar du dock redan ha hittat. När vi skriver det här i mitten av november är dessutom den lista som ligger uppe från september så det är viss eftersläpning.
“Vi har sedan många år publicerat listor över de bolag som vi aktivt valt att utesluta för att de bryter mot våra placeringskriterier. Därefter började vi även publicera listor med namn på våra innehav. Vi har diskuterat värdet av att också publicera antalet aktier men landat i att vi tycker det viktigaste är att visa vilka bolag vi äger, inte hur stora innehaven är. Storleken på innehav kan variera så det kan vara missvisande att publicera värdet vid en given tidpunkt. Som ägare anser vi att vi har vi samma ägaransvar, oavsett storlek på innehavet”, förklarar KPA på vår följdfråga.
Från ett finansiellt perspektiv kan man möjligtvis hävda att det finns en viss fördel med hemlighetsmakeriet. Särskilt när det gäller onoterade innehav kanske inte alltid vill skylta öppet med när man köper och framförallt inte när man säljer. Samtidigt är bolag tvungna att lämna ut information om sin aktiebok som om man är intresserad att ett särskilt bolag går det alltid att begära ut aktieboken och se om KPA är ägare. (Det är dock förstås en väl omständlig väg för att få koll på KPA:s portfölj.)
Varför man inte har full transparens kring sina innehav i börsnoterade bolag är ännu mer svårbegripligt.
Det här är en av anledningarna till att vi oftast inte rekommenderar traditionell försäkring. I vissa kollektivavtal måste du ha en del av dina pengar i traditionell försäkring. Så är det dock inte i AKAP-KR som är avtalet för kommun- och regionanställda. Så gillar du inte traditionell försäkring rekommenderar vi att du helt enkelt väljer bort KPA.
Här kan du läsa mer om KAP-KR och vad vi rekommenderar.

Frågan du just läste kommer kanske från en av våra månadsgivare.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp!
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.