Ta ut dyr tjänstepension trots att man fortfarande jobbar?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej, Jag fyller snart 55 år och jag har en idé om att jag ska börja ta ut en av mina tjänstepensioner som finns hos ett försäkringsbolag med dyra avgifter. Jag kan inte flytta denna försäkring då den är för gammal. Tanken är att jag samtidigt löneväxlar lika mycket som jag får utbetalt per månad. När jag löneväxlar sätter nuvarande företaget jag jobbar på in pengarna hos ett försäkringsbolag utan avgifter och jag har även ett väldigt stort fondutbud här vilket tilltalar mig.

Ser ni några nackdelar med detta förfarande?

SVAR: Det kan vara en alldeles utmärkt idé, men den bygger på att du har en så hög lön att du aldrig behöver löneväxla under brytpunkten. Se till att din bruttolön (efter löneväxling) aldrig hamnar under brytpunkten för när det slutas betala in till din allmänna pension. Den brytpunkten är på en månadslön på 51 242 kr/månad för 2024. Löneväxlar du under det beloppet förlorar du allmän (statlig) pension på kuppen och då kommer ekvationen knappast gå ihop. 

Tänk också på att det finns ett tak på hur mycket du får löneväxla som är max 35% av din lön och att det oftast inte går att stoppa ett uttag av tjänstepension när du väl har börjat. 

Det kan också vara bra att vara medveten om att det kan vara skattemässigt fördelaktigt att ta ut pensionspengar som pensionär. Har du såg hög lön att du betalar statlig inkomstskatt nu, men hamnar under den gränsen som pensionär har du mycket att tjäna på att vänta. Det förändrar inte kalkylen för att göra det du föreslår, men om du också sparar privat och/eller har sparkapital att ta av kan det vara ännu bättre att löneväxla mycket, behålla tjänstepensionspengarna och istället spara mindre/ta av sparkapitalet.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.