Ta CSN-lån för att spara?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej, bör jag ta ut hela CSN-lånet och sätta in det som jag inte gör över med på ett sparkonto/fonder eller helt enkelt låna ett lägre CSNbelopp? Vad tycker ni? Räntan är ju noll just nu.

SVAR: Det korta svaret är ja. Dock med den stora brasklappen att du faktiskt har disciplinen att spara pengarna och inte bara lever dyrare.

CSN-lånet det bästa lån du kan ha

CSN-lånet är ett oerhört förmånligt lån. Just nu, 2022, är räntan 0%. Alltså ingen ränta alls. Så förmånligt kommer det nog inte att förbli. CSN:s egen prognos är att räntan för 2023 kommer att vara 0,64%. Det är fortfarande en väldigt låg ränta. Räntan baseras på statens upplåningskostnader de senaste tre åren. Eftersom räntorna har gått upp mycket på sistone kan vi räkna med att räntan kommer att gå upp framöver, men den lär fortsätta vara betydligt lägre än ett banklån.

Dessutom kan du få nedsättning och betala mindre en period om du skulle få dålig inkomst någon gång i framtiden. Till exempel om du blir sjukskriven eller arbetslös. Det är en stor fördel jämfört med banklån.

En nackdel är att man inte får något ränteavdrag på studielån. När man jämför studielånets ränta med till exempel ett bolån behöver man alltså kompensera för det. Exempel: ett bolån som idag har en ränta på 3% kostar i slutändan bara 2,1% när avdraget på 30% tas i beaktande. Skulle CSN-räntan gå upp till 3% är kostnaden däremot 3%. Med en studielånränta på 0,64% är marginalen dock fortfarande god till 2,1% och vi tror ändå att CSN-lånet kommer att vara bättre än bolån även i framtiden.

CSN-lån + sparkonto = pengamaskin

Prognosen för CSN-lån för 2023 är alltså 0,64% ränta. Placerar du pengarna på ett sparkonto med fria uttag kan du idag få ca 1,5% ränta och om du är beredd att binda pengarna ett par år kan du få runt 3% ränta*. Läs mer här om hur du hittar bästa sparkonto.

Det här är alltså en ren pengamaskin. Du får en högre ränta än du betalar. Och skulle det, vilket vi verkligen inte tror, bli så någon gång i framtiden att CSN-räntan blir högre än sparkontoräntan kan du alltid betala tillbaka hela CSN-lånet utan extra kostnad.

Förutom att det är en pengamaskin är det här också ett sätt att ha pengar tillgängliga om några år. Vill du till exempel köpa en bostad när du är klar med studierna och förhoppningsvis har fått jobb är de här pengarna en jättebra grundplåt. Kanske är det så att det är de här pengarna som gör att du har råd med handpenningen. Och även om du klarar den ändå betyder det på marginalen att du kan ta ett mindre banklån. Eftersom CSN-lån är klart mer fördelaktiga än banklån vill du mycket hellre ha 1 mkr i banklån och 100 tkr i CSN-lån är 1,1 mkr i banklån.

CSN-lån + Aktiefond = antagligen en stor pengamaskin i längden

För långsiktigt sparande rekommenderar vi att ha pengarna i aktiemarknaden. När experterna brukar gissa på vad aktiemarknaden kommer att avkasta på lång sikt så brukar de prata om 5-7% per år – utöver inflationen. Det är också där någonstans det har legat historiskt över längre tidsperioder. Har vi en inflation på 2% – vilket vi kan hoppas att vi kommer ner till igen – blir det alltså 7-9% nominellt. 

7-9% genomsnittlig avkastning på ett lån som kostar någon eller kanske 2-3% i framtiden blir förstås en bra deal. Det man ska komma ihåg här är att de här 7-9% vi pratar om är ett förväntat genomsnitt över lång tid. På fem års sikt kan man mycket väl förlora pengar istället och även på tio års sikt har det hänt att man har förlorat pengar på aktiemarknaden. Då börjar det dock bli ovanligt. 

Du kan mycket väl ha pengar i aktiemarknaden även om du kanske ska köpa en bostad om fem år, men du ska vara medveten om att det finns en klar risk att du förlorar på det.

Om du inte tror att du ska använda pengarna i någorlunda närtid rekommenderar vi att ta lånet, placera det i en billig global aktiefond och se det som ett pensionssparande som du betalar med framtida låneavbetalningar. Ditt pensionärsjag kommer att tacka dig.


* Vi har tittat på Compricer för att se hur bra räntor du kan få. Notera att vi svarar på läsarfrågor åt Compricer, att den här frågan kom den vägen och att Compricer inte är en oberoende tjänst. Compricer listar alla bankers sparkonton och får betalt via provisioner från de banker som vill ha en direktlänk till sitt erbjudande.


Frågan du just läste kommer kanske från en av våra månadsgivare.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp!

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.