FRÅGA: Hej!
Jag har haft er bok liggandes hemma ett tag och nu har jag äntligen tagit tag i att läsa den. Så tack för bra bok, önskar jag hade läst den tidigare, men bättre sent än aldrig. Nu har jag en del frågor (har Swedbank):
Jag har ett gammalt fondkonto där mina föräldrar har sparat åt mig och sen jag blev 18 år har jag egentligen bara låtit det vara (är 32 år). I detta “Fondkonto med likvid” har jag 8st olika fonder:
- -Swedbank Robur Access Mix A. Värde ca 21000kr, ökat med 25%, total avgift 0,22%.
- -Swedbank Robur Access USA A. Värde ca 24000kr, ökat med 110%, total avgift 0,22%
- -Swedbank Robur Allemansfond komplett. Värde ca 284000kr, ökat med 313%, total avgift 1,37%
- -Swedbank Robur Asienfond A. Värde ca 54000kr, ökat 7,35%, total avgift 1,75%
- -Swedbank Robur Fastighet A. Värde ca 135000kr, ökat med 90%, total avgift 1,29%
- -Swedbank Robur Kapitalinvest. Värde ca 136000kr, ökat med 116%, total avgift 1,33%
- -Swedbank Robur Ny teknik A. Värde ca 131000kr, ökat med 87%, total avgift 1,33%
- -Swedbank Robur Technology A. Värde ca 185000kr, ökat med 456%, total avgift 1,33%.
Efter jag har läst er bok så har jag ju insett att vissa av dessa fonder har för hög avgift samt att det är bättre att sälja/flytta dessa till ett ISK-konto istället. Men det stod också att om några fonder hade ökat med flera hundra procent så kunde det vara fördelaktigt att behålla dem, har försökt googla men blir inte riktigt klok på det. Så frågan är, sälja/byta alla till ett ISK och där köpa fonden “Swedbank Access Global” då jag har en sparhorisont på över 10 år?
Jag har också i mina ungdomsår trott att jag var en aktiehaj och har lite aktier på “VP tjänst bas-konto”. Tyvärr har de flesta aktier inte gått så bra så funderade på om det går att kvitta lite förluster från aktiekontot med vinsten från fondkontot?
När jag var i mina 20 år så blev jag också rekommenderad att pensionspara i fonden “swedbank transfer 90” med en avgift på 0,55%. Om man ska gå på era rekommendationer så är det bättre att byta till en aktiefond med lägre avgift?
Jag har också kvar lite konton på Danske bank då jag hade bolån där tidigare. De har ju den fonden länsförsäkringar som ni rekommenderar. Finns det någon vinst med att flytta en del pengar till en annan bank och köpa dessa fonder? Har väll en total förmögenhet på ca 1,7milj. Har idag inga lån eller dylikt
SVAR: Tack för din fråga, och kul att du gillar vår bok!
Du ställer flera bra frågor så jag delar också upp svaren.
När ska man flytta från gamla och dyra fonder på fondkonto?
Att byta från dyra fonder till billiga indexfonder är ett återkommande tema i våra artiklar. Det gäller att titta på priset på sina fonder.
I fallet med fondkonto kompliceras frågan av att det också leder till oönskad skatteeffekt som man egentligen helst skulle ta smällen av senare, eftersom man får avkastning på den peng som annars hade betalats in till Skatteverket.
Här uppstår alltså en brytpunkt där avgiften på fonden och den upparbetade avkastningen är parametrar i något som skulle kunna bli en avancerad räkneövning. Vi har räknat på det många gånger tidigare och kommit fram till att det i princip alltid lönar sig att sälja av fonder av den kaliber som du har. Vi har också fått in en liknande läsarfråga tidigare.
Går det att kvitta vinsterna mot förluster?
Förlusterna du har på dina aktier går bra att kvitta mot vinsterna på fonderna. Det sparar du skatt på. Se bara till att köpa/sälja under samma kalenderår och fyll i din K4-blankett från Skatteverket när det blir dags.
Är Swedbank Robur Transfer-fonderna bra?
I en separat artikel beskriver vi hur generationsfonder (som Swedbanks Transfer-fonder) fungerar. Deras konstruktion är vettig, men det högre priset är inte motiverat. Är man född på 90-talet kan man gott ha en billigare globalfond i ett par decennier och fundera på generationsfonder senare.
Behöver man flera banker för att komma åt bättre fonder?
De flesta banker erbjuder idag en global indexfond med avgift 0,20%. Därför finns ingen stark anledning att ha både t.ex. Swedbank och Danske Bank. Det räcker fint med den ena.
Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.