Se över sparande hos Handelsbanken

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Har gått i pension o blir ofta kontaktad av ekonomiska rådgivare. Kund i Handelsbanken hela mitt liv, var hos dem igår för genomgång och blev ändå mer förvirrad och sur efter mötet. Nu när jag har tid att sätta mig in i vad jag har för besparingar och vill försöka förstå dem.

  1. Har en Sverigefond på drygt 400.000 inköpt år 1999. Den har gått upp 163%. Har fått rådet att sälja den och betala reavinsten, för att sedan sätta in pengarna på ett investeringssparkonto? Vad är för och nackdelar med detta?
  1. Har en kapitalpension (fondportfölj SHB Stabil 25 ) på drygt 1,1 miljon. Vilka för och nackdelar är det med att ha kvar pengarna på en sån placering. Får för mig att avgifterna även där är höga.
  2. Har även pengar placerad på IPS Någon typ av pension, placerad i fond Norden Selektiv, Global tema, höga avgifter.  Har även lite aktier , ytterligare en Kapitalförsäkring på 300.000 placerad i SHB Multi Asset samt 500.000 på privat konto. Låter det inte rörigt ??

Tacksam för lite info. Jag vet varken ut eller in, snart tar jag ut alla pengarna och lägger i bankfacket. Jag skulle så gärna vilja ha placeringar som jag förstår, kan se en helhet och inte på så många olika fonder/placeringar. Är det fel tänkt? Blir det för riskabelt att placera i endast en eller ett par globala fonder? Jag vill rensa i röran och få lite kontroll : )

SVAR: Vi förstår att det är svårt hitta rätt i finansdjungeln, förhoppningsvis blir du mindre förvirrad av våra råd. Det går absolut bra att ha alla pengar i färre fonder än du har i nuläget. Av det sparande du redovisat kan man tänka sig en fördelning med:

  • 825 000 kr i aktiefonder, t.ex. 50% Handelsbanken Europafond Index och 50% Handelsbanken MSCI USA Index
  • 625 000 kr i Handelsbanken Långränta Criteria
  • 350 000 kr i Handelsbanken Kortränta Criteria
  • 500 000 kr på bankkonto

Då har du liknande sparande som idag fast med betydligt bättre avgifter, bättre riskspridning och klarare översikt!

Det är viktigt att aktiefonderna är placerade i investeringssparkonto och se upp om din kapitalförsäkring kostar pengar, då är det värt att flytta över de pengarna till investeringssparkonto.

Mer detaljerade svar i punktform:

  1. Att flytta över pengarna till en ISK är ett bra råd att följa. Det lönar sig i princip alltid att gå över från vanligt konto till ett investeringssparkonto. Undantagsfallet är om man har en tidigare avkastning på ungefär 500% eller mer. Se upp med vilken fond du har dock, det är viktigt att dina fonder har bra riskspridning och låg fondavgift. Vårt allmänna råd är att sprida pengarna mellan framförallt Europa och USA-fonderna för bättre spridning än Sverige-fonden. Se vår Fondguide.
  2. SHB Stabil 25 är inte en fond som vi skulle rekommendera till någon. Det är en blandfond man enkelt kan kopiera själv och på så sätt halvera avgiften direkt. Att placera 50% i Handelsbanken Långränta Criteria,  25% i Handelsbanken Kortränta Criteria 25% och  25% i Handelsbanken Sverige OMXSB Index ger alltså samma sak till lägre kostnad.
  3. Handelsbankens Norden Selektiv och Global tema är riktigt dyra fonder! Dyra aktivt förvaltade fonder som dessa går överlag sämre än indexfonder. Vi rekommenderar återigen vår Fondguiden istället. Även här är en mix av framförallt USA och Europa-fonden ett bra sätt att sprida sin risk på. Multi Asset är precis som SHB Stabil 25 en blandfond som man kan göra billigare, genom att placera 25% i Handelsbanken Långränta Criteria,  25% i Handelsbanken Kortränta Criteria 25% och  50% i Handelsbanken Sverige OMXSB Index.

Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.