Så fungerar en framtidsfullmakt

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag är gift, men i en framtidsfullmakt skulle jag vilja sätta en av mina söner som den som ska sköta mina ekonomiska angelägenheter om jag skulle bli dement eller på annat sätt inte kunna sköta min ekonomi. Min man och jag har äktenskapsförord. Kan jag göra så? Och vad händer om fullmakten börjar gälla?

Se även den här senare artikeln om vad en framtidsfullmakt är och hur du skaffar den.

SVAR: Du kan absolut skriva en framtidsfullmakt med din son som fullmaktshavare. Det är precis så en framtidsfullmakt är tänkt att fungera. Vare sig att du är gift eller att du och din man har äktenskapsförord är ett hinder. 

Varför skaffa framtidsfullmakt?

År 2017 fick vi en lag om framtidsfullmakter som gör det möjligt för dig att på förhand själv välja vem som tar hand om angelägenheterna om du blir fysiskt eller psykiskt sjuk. Utan en fullmakt utses istället en god man eller förvaltare av någon samhällsfunktion och inte av dig själv. Att det blir enklare och smidigare att sköta ekonomin inom familjen istället för att en annan part skall blandas in är oftast poängen med framtidsfullmakten.

Hur fungerar en framtidsfullmakt?

Det som händer efter att du tagit fram och undertecknat framtidsfullmakten med två vittnen är att din son (i det här fallet) får bedöma om/när du blir så allvarligt fysiskt eller psykiskt sjuk att du inte längre kan ta hand om din egen ekonomi. När han anser det ska han meddela dig, din man och sina syskon att fullmakten har trätt i kraft.

Det du ska tänka på är att ni skriver under och bevittnar fullmakten på rätt sätt och att du funderar igenom vad den ska innehålla. 

Det kan också vara bra att förankra fullmaktens innehåll med din man och dina övriga barn. Din son får visserligen inte företräda dig i ärenden där han är part i målet så han ska inte kunna gynna sig själv ekonomiskt, men det är förstås svårt för resten av familjen att kontrollera det och pengar kan ibland bli en känslig fråga i familjer.

Den oberoende konsumentupplysningstjänsten konsumenternas.se har gjort en bra sammanställning över hur en framtidsfullmakt fungerar och vad du ska tänka på. Läs där så kommer du långt.

Så skaffar du en framtidsfullmakt

Om du har tid, ork och viss känsla för juridiska dokument kan du säkert hitta en mall på nätet och skriva en själv. Det finns också prisvärda digitala alternativ. 

Det här stycket är reklam för Aatos

Vi har tittat på tjänsten Aatos som har en självservice-tjänst där du kan skapa diverse juridiska dokument, bland annat en framtidsfullmakt. Det är ett enkelt sätt att få det gjort och du vet att det blir juridiskt korrekt och att fullmakten verkligen kommer att fungera när den väl behövs. 

Vi har inte gjort någon ordentlig genomgång av marknaden så vi kan inte säga säkert att det inte finns någon bättre och/eller billigare tjänst, men vi tycker som sagt att den här är bra och vi har också fixat en rabatt till våra läsare. 

Använd gärna rabattkoden småspararguiden20. Då får du 20% rabatt och några kronor går till Småspararguiden.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.