FRÅGA: Hej, försöker hitta en vettig strategi att investera en summa pengar på och har bl.a. hittat ett par varianter som i mina ögon verkar vettiga.
Tycker dock det är svårt att få oberoende synpunkter på detta. Undrar därför om ni har några erfarenheter/synpunkter på t.ex. investeringsstrategier från Rikatillsammans.se och Sigmastocks som olika sätt att på lång sikt investera pengar med relativt lägre risk/avgifter än ett sparande i låg-avgifts globala index-fonder kombinerat med kontanter på räntekonto med insättningsgaranti på ca 0,9%. Investeringen tänkt på lång sikt, mer än 10 år.
Gällande rikatillsammans-portföljens strategi som inkluderar både guld och silver och långa obligationer vilket när en försöker hitta information på internet ger väldigt blandade reaktioner.
Samt Sigmastocks strategi som vad jag förstår syftar till att kapa fondavgifter och hitta de bättre företagen inom ett område istället för att via en indexfond inkludera även de sämre företagen i ett index.
Är det dessutom lämpligt att sprida ut investeringen på flera inköp över t.ex. flera kvartal med tanke på riskfördelning, hittar även här varierande åsikter.
SVAR: Tack för en kul fråga! Det vi rekommenderar är just kombinationen globala indexfonder med låg avgift och kontanter på räntekonto med insättningsgaranti, men flera av de alternativ du tar upp är intressanta att diskutera så låt oss göra det :).
- Långa obligationer. I allmänhet gäller att man måste ta risk för att kunna räkna med någon avkastning. För obligationer finns två starka källor till risk. Dels får man i allmänhet högre avkastning på obligationer med lång löptid och dels får man högre avkastning desto sämre kreditvärdighet företaget har. Vill man bara spela på löptiden får man köpa svenska statspapper och då får man idag en negativ ränta. Vill man få en positiv ränta får man också jobba med kreditrisken. Det går att argumentera för att en optimal portfölj innehåller en viss del obligationer med kreditrisk och om man har flera hundra miljoner kronor i portföljen och kan upphandla en billig förvaltning kan det vara det i praktiken också, men vi tycker att det både är för dyrt och svårt för en privatperson att göra det.
- Guld och Silver. Särskilt guld är tämligen populärt hos investerare och har i vissa tider varit populärt hos investerare som en “safe haven”. Vi är dock skeptiska. Det finns ingen underliggande fundamenta som säger att guldpriset över tid rör sig uppåt och det räcker med att någon utvecklar en billig teknik för att tillverka guld industriellt och guldet kommer att bli nästintill värdelöst. Vår bedömning är därför mycket risk och ingen förväntat avkastning.
- Köpa själv mha Sigmastocks. Sigmastocks gör två saker. Det första är att de hjälper folk att köpa sina egna “index” och därmed slipper betala förvaltningsavgift för en fond. Har man mycket pengar kan det här löna sig, men man behöver vara hyggligt rik för att Sigmastocks avgifter inte ska vara större än fondavgifterna. Sigmastocks tar betalt i kr/månad istället för i % så det blir relativt sett billigare ju mer pengar man investerar. Med tanke på att det finns globala indexfonder som kostar 0.20% tror vi att det är ganska få som detta är värt besväret för.
- Välja “de bästa” aktierna. Det andra Sigmastocks gör är att de hävdar att de kan välja ut de bästa aktierna. Det är precis samma sak som aktivt förvaltade fonder och det finns inget vetenskapligt stöd för att det funkar.
- Sprida ut investeringar över tid. Vi har precis bloggat om den här frågan och det korta svaret är att du inte skall sprida dina investeringar. Om det känns obehagligt att följa det rådet så kan vi trösta med att det är mycket vanligt att folk sprider sina investeringar och att det ibland kanske är bra att göra något irrationellt för att sova bättre om natten.
Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.