Hur skapa en portfölj av högutdelande aktier?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag undrar vad ni skulle rekommendera då jag har tänkt att skapa ett konto för att spara i aktier med hög direktavkastning/utdelning och använda den för att återinvestera. Tanken är att det ska vara ett sparande som är långsiktigt och försäljning inte kommer vara ett primärt inslag. Därmed ser jag det inte som lika känsligt för fluktuationer i respektive aktie´s pris. Utan att det kommer vara pengar som kan undvaras en lång period.

Min första fråga är vilken sparform skulle ni rekommendera för ett sådant konto, ISK eller vanligt aktiekonto. Främst ur den synpunkten med skatt på innehavet varje år eller vid försäljning? Givetvis om ni har några andra inspel. Samt har ni något tips på vad ni skulle titta på för faktorer när ni hade valt ut de aktierna för att hitta bolag som över tid har större chans att bibehålla utdelningsnivån och sitt värde?

Givetvis även här får ni ge andra förslag om ni anser att det är en sämre investering än något annat.

SVAR: Om vi börjar med frågan om detta passar bäst i en ISK eller ett vanligt aktiekonto så rekommenderar vi en ISK. Ur den aspekten är det ingen större skillnad om du har enskilda aktier jämfört med om du har en aktiefond. En ISK är skattemässigt förmånligare.

När det gäller valet av strategi, aktier med hög direktavkastning, så är det en strategi som det pratas mycket om på finansforum, men som vi har svårt att förstå poängen med. Strategin innebär en del arbete och kostnader med att återinvestera utdelningar och det är svårt att få en bred riskspridning eftersom man aktivt väljer bort många bolag.

De tips vi har – och som gäller alla som vill köpa aktier själv istället för att köpa aktiefonder – är:

  1. Se till att sprida riskerna. Välj åtminstone 10-15 bolag från lite olika branscher.
  2. Gör som du har skrivit att du ska. Köp en bra portfölj och sitt still i båten. Om du börjar byta aktier fram och tillbaka utifrån att kurser går upp och ned, eller att du läser nyheter om bolagen, så kommer transaktionskostnaderna* på sikt äta upp en väsentlig del av avkastningen.

Gör du på det här sättet så är den här strategin inte sämre ekonomiskt än att köpa en aktiefond. Vi tycker inte att den är bättre heller och eftersom den är betydligt krångligare är vår allmänna rekommendation att sätta pengarna i en billig global aktiefond istället.

Lycka till!

* Dels betalar du ett courtage till din bank varje gång du köper och säljer en aktie. Dessutom finns det en så kallad spread mellan köp- och säljkurs som gör att du ofta förlorar några ören vid varje affär.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.