Hur räknas lån vid skilsmässa?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej!

Går i skiljastankar. Har jobbat deltid medan mannen samlat på hög i AB med äktenskapsförord. Jag har fortfarande studieskulder och ett privatlån från mina föräldrar. Är det smart för mig att betala tillbaka dessa innan bodelning?

SVAR:

Grundregeln är att lån bodelas vid skilsmässa. Det fungerar ungefär som så att man lägger sina tillgångar – enskild egendom och alla pensioner utom privata pensionsförsäkringar undantaget – i varsin hög och drar därefter bort studieskulder och andra skulder. Det som blir över efter dessa avdrag är det som läggs i giftorättshögen och delas lika.

Det innebär alltså att det sannolikt inte spelar någon roll om du betalar av skulderna innan skilsmässa. Men vi vet inte heller vad som står i det äktenskapsförord ni uppenbarligen har. Det kan ju stå lite annat smått och gott där. Vi är dessutom inte familjejurister och har bara viss hum om hur bodelning vid skilsmässa fungerar. Det kan exempelvis finnas jämkningsmöjligheter om maken lagt för stor hög av pengarna i bolaget, eller exempelvis slänger in en jättepeng i en tjänstepension när han får nys om att skilsmässa kan vara på g.

Vi skulle därför rekommendera att du funderar på att lägga några tusenlappar på ett samtal med en riktig familjejurist, om du vill få mer koll på läget innan du drar igång processen.

Lycka till med eventuell skilsmässa! Om man nu kan uttrycka det så…


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.