Hur pensionsspara som egenföretagare?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej,

Jag driver ett fåmansaktiebolag och jag har inte tjänstepension till mig som anställd. Enligt Skatteverket får jag därför göra avdrag med max 35% av min anställningsinkomst i min privata deklaration för sparande i privat pension. Det gäller för sparande i pensionsförsäkring eller pensionssparkonto. Avdragsrätten gäller inte för kapitalförsäkring eller ISK. Jag beräknar pensionspara 4,5% av min bruttolön. Eftersom jag inte sparat tidigare år kommer jag enligt beräkning göra max avdrag under två-tre år framöver (ifall det har någon betydelse).

Kan du ge mig några råd /tips på vilken pensionssparandeform/pensionsföretag som jag jag ska satsa på? Vad är viktigt att tänka på?

Tack för hjälpen

SVAR: Tack för en bra fråga! Personer med eget aktiebolag har fler möjligheter att spara på vilket gör det hela krångligare. Här försöker vi reda ut sakerna.

Var och i vilka fonder det är bra att investera pengarna

Om vi börjar med den faktiska frågan om bra alternativ för pension, är vårt förslag enkelt och relevant oavsett vilket upplägg eller vilken kontotyp du väljer att gå vidare med. Välj antingen Avanza eller Nordnet. Brett sortiment, låga avgifter för sparande och gratis flytträtt, om något skulle ändra sig i framtiden. Vi antar att du har mer än 10 år tills pengarna ska börja betalas ut och då är vårt förslag, som alltid, en bred, billig global indexfond med 100% aktier.  

I vår Fondguide får du förslag, om du exempelvis klickar på Avanza. Har du någon egen preferens, går det fint med någon annan billig global indexfond, men kika på den årliga avgiften, som bör ligga mellan 0,10-0,40%. Om du är sugen på lite “krydda” kan du också överväga att lägga 10-20% i en tillväxtmarknadsfond. Vi skriver lite om det i inlägget Bästa tillväxtmarknadsfonden.

De olika alternativen för fåmansaktiebolag

Eftersom du har eget företag kan du välja att spara långsiktigt på följande sätt:

  1. Betala ut lön till dig själv och spara privat i ISK eller avdragsgillt i privat pensionsförsäkring
  2. Låta bolaget göra vinst, ta utdelning och spara privat i ISK eller avdragsgillt i privat pensionsförsäkring
  3. Sätta upp en tjänstepension
  4. Låta bolaget göra vinst och sedan spara kvar pengarna i bolaget i en kapitalförsäkring med eventuellt avtal om så kallad direktpension

Vi anser att man i första hand ska se till att ta ut en lön som är taket för att få allmän pension, vilket är ca 43000 kr/ månad (för 2019), innan man börjar spara i tjänstepension. Anledningen till det är att varje inbetalning till tjänstepension belastas med en skatt på 24,26% som inte ger dig några förmåner. När man tar ut lön ger däremot de sociala avgifterna på 31,42% faktiskt något för pengarna (ålderspension, sjukpenning mm).

I allmänhet är det bättre att ta ut utdelning och spara “netto” i ISK, istället för tjänstepension. Vilken modell som passar dig beror bland annat på om du kan hålla tassarna borta från pengar i ISK – dessa är inte låsta med tidigaste uttag 55 år, som tjänstepensioner. Avkastningsskatten är hälften så stor för tjänstepension, men total skatt för att ta ut pengar ur bolaget är i de flesta fall lägre vid utdelning, än vid tjänstepension. Om du är gift skulle en ISK bodelas vid skilsmässa, men i allmänhet inte en tjänstepension. I det här fallet skulle dock tjänstepensionen bodelas eftersom du anses förfoga över den som egenföretagare. Hur som helst bör detta diskuteras med en eventuell partner och regleras i äktenskapsförord.

Avdragsgillt privat pensionssparande eller ISK?

I frågan nämner du att du planerar att starta ett privat pensionssparande eftersom det är avdragsgillt för dig. Fördelen med detta är att den löpande skatten är lägre på samma sätt som för tjänstepensioner. En nackdel är att du låser in pengarna. En annan sak som komplicerar saker är att du skjuter på skatten till framtiden och därmed riskerar att marginalskatten på din framtida pension kommer vara högre än den marginalskatt på inkomst som du har idag. Det kan både bli bättre och sämre!

Ta hjälp om det blir krångligt!

Här börjar det, som du kan notera, blir en hel del “om det är si eller så”, som gör att vi rekommenderar att du överväger att prata med en oberoende rådgivare för att resonera dig fram till vad som passar dig bäst. Vi erbjuder den tjänsten själva också.

2019-10-13: Inlägget uppdaterades med årsaktuella siffror och referenser.
2019-11-26: Inlägget justerades med korrekt info om hur tjänstepensioner för egenföretagare bodelas.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.