Hur mycket risk ska man ta när man snart ska gå i pension?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hur skall man tänka när man bara har 1-2 år kvar till pensionen? De tjänstepensionsförsäkringar jag har är till stor del fondförsäkringar och dessutom i olika bolag. Pensionsförsäkringarna är fördelade i 20% aktiefonder, 53 % räntefonder och 27% traditionell förvaltning. Jag har ett sparkapital fördelat på ISK och sparkonton. F n ligger 37% i aktiefonder, 22% i räntefonder och 41% på sparkonton. Fördelningen känns inte optimal på vare sig kort eller lång sikt även om jag i skrivande stund, när börsen fallit nästan 9% och Avanzas Globalfond just nu verkar vara “sämst i klassen”, inte är helt missnöjd. Jag vet att man inte skall försöka “tajma” marknaden, men skall man göra en stor förändring är det ju trevligare om det skulle hampa sig så att man “missar” en del av det just då pågående tappet…

Jag äger också en villa som är belånad till ca 30%.

SVAR: Finansbranschen gillar att hävda att alla behöver väldigt individuell rådgivning. Det är för det mesta helt fel, men just för någon som du som närmar sig pension är det tyvärr sant. Dels blir frågan om aktieandel = risknivå svårare när man närmar sig pension och dels tillkommer ytterligare faktorer som vilken pension man ska ta ut i vilken ordning. Vi kan ge lite riktlinjer i hur du kan tänka i det här formatet, men om du behöver mer hjälp behöver vi hänvisa till någon oberoende rådgivare.

Hur stor aktieandel är lagom?

Den svåra frågan är hur stor andel aktier du ska ha. Vårt standardråd är att man ska ha alla pengar i aktier om man ska använda dem om minst 10 år. Så frågan för dig blir hur stor del av pengarna som du kommer att använda de närmaste 10 åren? Mer än så tycker vi nämligen inte att du ska ha i räntefonder/sparkonto.

Hur mycket det är beror väldigt mycket på din livssituation och ekonomi. I de flesta tjänstepensionslösningar kan man välja att ta ut pensionen mer eller mindre fort och det påverkar förstås sparhorisonten.

Vi hade en läsare med obotlig cancer och som därför inte räknade med att leva längre än max tio år. I ett sådant scenario vill man ju gärna ta ut pensionen så fort det går och hinna ha lite roligt för den. Ett mindre tråkigt scenario med liknande rekommendation kan vara att du planerar att ta ut ganska mycket pension i början av pensionärslivet för att leva livet medan du fortfarande orkar.

Om du å andra sidan hoppas leva länge och tänker använda pengarna försiktigt så blir ditt sparande mer långsiktigt och då rekommenderar vi en högre andel aktier.

Utan att veta din livssituation så har vi svårt att säga mer än så. Generellt tycker vi att du har förhållandevis lite i aktiefonder för någon som åtminstone inte gått i pension än. Vi kan inte säga att det är fel utan att veta mer om dina omständigheter, men du bör nog snarare fundera på att höja aktieandelen än att sänka den.

Lite övriga tips

Vi passar på att slänga in lite blandade tips och kommentarer baserat på det du skriver.

  1. Räntefonder utanför pensionslösning rekommenderar vi inte över huvud taget.
  2. Och om du ändå vill ha dem bör de inte ligga inom ISK:t. Räntefonder har lägre förväntad avkastning än aktiefonder så där är det bättre att betala kapitalskatt på vinsten än en ISK-avgift som baseras på hela innehavet.
  3. Om du har pension från flera olika ställen kan det vara värt att optimera så att du har aktiefonder på de ställen där det finns billigast aktiefonder och räntefonder på andra ställen.
  4. Varifrån har du fått att Avanza Global är “sämst i klassen”? Vi hävdar bestämt att den tvärtom är den bästa aktiefond du kan hitta på den svenska marknaden :).
  5. Det viktiga är att man inte försöker tajma marknaden eftersom det enda sättet att lyckas med det är att ha tur. Om det sedan råkar falla sig så att tajmingen råkar bli bra någon gång så kan man ju ändå vara glad över det. Det är ju mycket bättre att du är glad över att du sluppit en massa nedgång de senaste månaderna än om du skulle gräma dig över all uppgång du antagligen har missat ifall du har haft den här allokeringen länge :).

Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.