Hur hitta hållbara fonder?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag söker en globalfond som inte innehåller oljebolag såsom Exxon? Hur hittar man en bra sådan?

SVAR: Det korta svaret är att det tyvärr inte är helt enkelt.

Om du vill göra lite jobb själv: Hållbarhetsprofilen.se

Organisationen Swesif har tagit fram något som heter Hållbarhetsprofilen. Det är en branschstandard för hur fonder redovisar hur de jobbar med hållbarhet. Från början var det bara en policydokument som inte sa så mycket. Numer kan man faktiskt använda tjänsten för att filtrera fram fonder som uppfyller de kriterier man vill ställa. Tyvärr finns det inga möjligheter att också filtrera på fondtyp eller avgifter. Men om du klickar för den hållbarhet du söker och sedan petar in ett sökord som t.ex. “Global” eller “index” så blir det lite lättare. Sedan återstår lite detektivarbete för att se vad fonderna pysslar med. Och vad de kostar.

Det du kan göra är att gå in på den bank där du har/vill ha dina fonder. Välj globala aktiefonder och sortera så att du har den billigaste överst. Sedan får du göra ett detektivarbete där du går in på varje fond, försöker läsa på om den och välja den billigaste du hittar som lever upp till dina krav.

Hos vissa banker finns det en länk till information om hållbarhetsprofil. Om det inte finns kan du pröva att läsa i fondfaktabladet samt leta information på fondbolagets hemsida. Det senare är förstås ingen garanti för att det stämmer i praktiken, men vi ser ingen anledning till att fondbolagen skulle fuska med detta så antagligen kan man lita någorlunda på vad de säger själva.

Det här sättet är inte helt lätt och det är tidsödande, men tyvärr vet vi ingenting bättre.

Varför finns det inget lättare sätt?

Hållbarhet är en fråga som får ökad betydelse i fondvärlden. Det är dock så att hållbarhet till stor del är en subjektiv fråga. Vissa kan tycka att vinförsäljning inte alls är problematiskt ur ett etiskt perspektiv, medan vapentillverkning i högsta grad är oetiskt. Andra kan tycka precis tvärtom. Det gör det svårare att göra en enhetlig rating som alla tycker är bra.

Dessutom finns det olika idéer om hur man bäst uppmuntrar hållbarhet. Ett enkelt sätt är att helt enkelt låta bli att investera i företag som har verksamhet inom vissa områden vilket är vad du frågar efter.. Här har det utvecklats en informell branschstandard där vissa sektorer som vapen, pornografi, tobak och alkohol väljs bort. En stark trend just nu är att fler och fler väljer bort även fossila bränslen, men det är inte alla fonder som jobbar utifrån exkluderingsprincipen och kallar sig etiska som gör det.

Det enklaste sättet att jämföra etiska fonder är via Morningstars hållbarhetsrating som rankar i stort sett alla fonder du kan hitta i Sverige. De väljer dock en annan approach än att premiera att fonden helt avstår vissa branscher. De försöker istället att premiera de mest hållbara bolagen inom respektive bransch. Det innebär att en fond inte kommer att få ett bättre hållbarhetsbetyg för att de väljer bort tobaksbolag. Däremot kommer de att få ett bra hållbarhetsbetyg om de investerar i de tobaksbolag som Morningstar och dess samarbetspartner Sustainalytics anser är de mest hållbara tobaksbolagen.

Morningstars hållbarhetsrating hjälper därför inte dig om det du vill är att helt utesluta oljebolag.

Det finns så klart ytterligare approacher på hållbarhet som tex att försöka påverka bolagen i rätt riktning, men då blir det ännu svårare att mäta och kräver ännu djupare kunskap för att säga något om.

Vi har funderat över om vi skulle ta fram de bästa fonderna som utesluter vissa branscher, men vi har bedömt att det är för tidskrävande. Om man verkligen ska veta vad man gör tar det ganska lång tid att kolla upp varje innehav i en fond, det är lätt att det blir fel och dessutom så ändras innehaven hela tiden vilket kräver mycket underhållsarbete för att ha information som stämmer. Detta tar mer tid än vad vi har. Vi hoppas att Hållbarhetsprofilen och Morningstar i framtiden kan synkronisera sina tjänster och/eller att det uppstår någonting annat som är vettigt och lättnavigerat.


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.