Första 300 tkr skattefritt på ISK?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Nya regeringen verkar genomföra att sparande på ISK upp till 300 tusen kronor ska bli skattefritt. Om det blir per person kan jag då dela upp våra sparpengar på hela familjen (fru och 2 minderåriga barn) som idag ligger i sin helhet på ett ISK konto som står på mig? Dvs öppna nya ISK konton till alla i familjen i deras namn/ personnummer? Och finns det några nackdelar att göra det till barnen i deras namn? 

SVAR: 

Vad säger Tidöavtalet egentligen om ISK-skatt?

Tidöavtalet är det avtal som slöts i oktober 2022 mellan L, M, KD och SD. Med det avtalet som grund är tanken att SD ska stödja en regering bestående av de andra tre partierna samt att de fyra partierna tillsammans ska förhandla budget framöver. Avtalet är på 62 sidor och innehåller både överenskommelser om sakpolitik och om formerna för samverkan. Hela Tidöavtalet finns som pdf här.

På sidan 59 berör Tidöavtalet ISK-skatt. I en punktlista över saker som de fyra partierna vill ska genomföras står det:

Sänkt skatt på sparande genom att en grundnivå på 300 000 kr i ISK görs skattefri.

Det här är alltså allt. Det är möjligt att det finns någon djupare överenskommelse utanför dokumentet, men det är i så fall mer än vad vi känner till. 

Vår gissning är att de helt enkelt inte hann med mer detaljerade förhandlingar än så och att det är en fråga för framtida utredningar och hantering om det blir som du säger att ni minskar skatten genom att öppna konton till alla i familjen. 

Klarar ISK-skatten budgetförhandlingen?

Med brasklapp för att vi är experter på ekonomi och inte på politik så förstår vi dessutom Tidöavtalet mer som en gemensam önskelista än som ett avtal där alla punkter faktiskt kommer att genomföras de närmaste fyra åren. Avtalet innehåller nämligen ingen budget, men gått om punkter som kostar pengar. Det står också: Budgetöverenskommelsen bygger på förutsättningen att budgetramverket ligger fast. Här är vi i utkanterna av vår politiska kompetens, men vi förstår det som att EU:s krav på budgetramverk ska hållas vilket också innebär att ett för stort budgetunderskott inte är möjligt. 

Det här betyder alltså att när budgeten väl ska förhandlas behöver alla punkter som kostar pengar ställas mot varandra. Det återstår alltså att se om ISK-skattesänkningen blir en av de saker som prioriteras. 

Nackdelarna med eget ISK-konto för barnen?

Slutligen kommer vi till frågan om att öppna ISK-konton i barnens namn. Här ser vi några nackdelar som alla har att göra med att det faktiskt blir barnens pengar och inte dina.

  1. Eftersom det är barnets pengar behöver de också hanteras på ett sätt som är bra för barnen. Vill du ta ut dem för att bygga en altan är det inte självklart att det är bästa användningen av ett barns pengar och om det kommer upp för granskning kan myndigheterna ha synpunkter. Är det här ändå sparande som är tänkt till barnen är det inget problem, men om du tänker dig dem som familjens eller dina pengar är det mer tveksamt. 
  2. Det kan i vissa lägen bli lite krångligare att hantera pengarna. Om ni skiljer er behöver ni till exempel vara överens om vad som händer med pengarna och också kunna visa banken att ni är det. I vissa särskilda fall kan staten också utse en annan förmyndare än vårdnadshavarna.
  3. På sin 18-årsdag får barnet full kontroll på pengarna. Det kanske är precis det som är meningen, men vi pratar med en och annan förälder som tycker att deras 18-åringar inte riktigt är mogna att hantera en större summa pengar och gärna håller inne pengarna några år till. 

Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.