Flytta sparande från Naventi och Skandia till Garantum?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: min pensionsrådgivare vill flytta mina fonder och aktier i Naventi från Skandia till Garantum, han säger 1% avgift hos Garantum mot 1,5% hos Skandia. För några år sedan fick Garantum dålig kritik av er. Bättre nu eller ska jag låta mina små placeringar ligga kvar hos Skandia?

Stort tack för att ni finns och ger stöd till oss som tyvärr kan alltför lite om hur vi ska förvalta våra små besparingar så vi ej blir fattigpensionärer :-o

SVAR: Det korta svaret på din fråga är: varken eller. I allmänhet är det viktigare att välja bort dåliga sparprodukter än att välja de allra bästa. Därför vill vi varna för både Naventi och Garantum och samtidigt avråda från att spara hos Skandia.

Naventi, dyra “försäljarfonder”

Naventi är ett fondbolag som knappast gjort sig kända för låga avgifter. Tvärtom så har de utmärkt sig genom att nämnas i Pensionsmyndighetens granskning av aktörer som tagit ut synnerligen höga avgifter inom premiepensionen. Vi på Småspararguiden kan också konstatera utifrån våra egna samtal med våra kunder att Naventi ofta rekommenderats av de mest oseriösa säljarna som i övrigt gjort sig kända för att försöka lura sparare på höga avgifter. Detta bekräftas också i en artikel i SvD där fonderna beskrivs som “försäljarfonder”.

Skandia samarbetar gärna med oseriösa säljare

Skandia har utmärkt sig vid flera tillfällen att ha samarbeten med mindre seriösa säljare. Expressen rapporterade till exempel om när Skandia hävdat ha städat upp bland dessa men trots det fortsätter erbjuda skitfonder på ett dolt fondtorg. Skandia samarbetade också intensivt med Cerberus/iZave som efter en SVT-granskning fick stänga ned sin verksamhet. Vi på Småspararguiden kan också vittna om att de berättelser vi tar del av i våra kundmöten ofta handlar om att sparande hamnat dyrt hos Skandia. Skandia är dyraste stället att ha pensions- eller kapitalförsäkringar på enligt konsumenternas.se och enligt vår erfarenhet. Om det är ett investeringssparkonto du har hos Skandia är inte problemet lika stort eftersom de inte får belastas med kontoavgifter. Men det finns ändå inget argument för att spara där eftersom Skandias fondutbud är smalt och lite dyrare. Vill du ändå vara kvar så finns det en helt ok globalfond även hos Skandia.

Vår kritik av Garantum

Kritiken vi gav mot Garantum i vår årliga skitlista 2018 handlade om att deras affärsidé i huvudsak bestått av att paketera och sälja strukturerade produkter med höga avgifter till personer som inte alls förstår hur de fungerar. Finansinspektionen har också gett dem en bot för att inte ha koll på regler för sina interna ersättningar. Garantums VD grundade och var VD på Oak Capital mellan 2007-2010, bolaget som gjorde de brottsmisstänkta affärerna med Allra två år senare. Det är fullt möjligt att de har tagit till sig av kritiken och försöker styra om sin verksamhet men om det innebär avgifter i nivå med 1% av ditt kapital är det fortfarande dyrt.

Vad göra istället?

Vi förespråkar att långsiktigt sparande görs i globala aktiefonder med låg avgift. Starta ett konto hos en nätbank med låga avgifter och brett fondutbud, t.ex. Nordnet eller Avanza. Ta sedan hjälp av vår Sparguide, om du är osäker på om det verkligen är aktiefonder du skall ha, eller vår Fondguide om du vill hitta den billigaste globala aktiefonden på din bank. Om du behöver mer hjälp än så rekommenderar vi att anlita oberoende rådgivare, men då skall vi vara tydliga med att vi talar i egen sak.

Lycka till!


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.