Det är riskerna med hävstång

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Borde jag öka hävstången i mitt sparande?

Min fråga i korthet: I dag finns flera sparformer som drar nytta av hävstång. Finns det egentligen några nackdelar med att spara i dessa, givet att jag har en lång sparhorisont?

Min fråga med fler ord: Som för många andra började min småspararkarriär med opportunistiska fonder och stock-picking. I dag är jag klokare, inte minst tack vare Småspararguiden. Mitt månadssparande och min tjänstepension består numera i princip uteslutande av aktieindexfonder. I huvudsak globala indexfonder, samt en mindre andel Norden och Sverige, med betoning på svenska investment- och småbolag, även det indexfonder.

Min sparhorisont är lång, 15-20 år. Jag säljer aldrig något, utan fortsätter kontinuerligt att fylla på, i linje med ovan.

En av mina senare sparinsikter är potentialen i hävstång. Sedan ett-två år tillbaka går därför mitt månadssparande på Nordnet delvis in i fonden Nordnet Global Index 125, (avgift 0,4 %). På nya Montrose sparar jag i Carnegie Global Plus A, (avgift 0,74 %). På Avanza använder jag deras värdepapperskredit. I dagsläget ligger min hävstång på 1,09, räntan 1,99 % (före ränteavdrag). Sedan tidigare är så klart min PPM placerad i AP7 Aktiefond, som ju även den har en inbyggd hävstång.

Finns det mer jag kan göra här för att maximera min avkastning över tid i detta avseende? Borde jag rent av ha allt mitt månadssparande med hävstång? Finns det egentligen några nackdelar, givet min långa sparhorisont och passiva strategi?

Nu finns det inte så värst stort utbud av fonder med hävstång, även om jag misstänker att det kommer ändras närmaste åren. Noterade att Avanza Auto 6 just fått hävstång om 14 %. Konkret funderar jag på att öka belåningen av min portfölj på Avanza, samt spara mer i ovan nämnda fonder, och mindre i de vanliga globala indexfonderna.

Svenska alternativ jag överväger är Carnegie Bull, (avgift 1,08 %) samt ETFerna XACT Bull/XACT Bull 2, (avgift exkl. avgifter för köp och sälj 0,61 %). Givet fondernas konstruktion, finns det egentligen några nackdelar jämfört med en genomsnittlig svensk indexfond?

Vår lägenhet har visserligen numera en belåningsgrad kring 50 procent, men våra lån är ändå så pass stora att ökad belåning till förmån för aktieköp inte är aktuellt.

För den genomsnittliga spararen vet att ni tycker 100 % aktieexponering är gott nog. Men vad har ni för råd till mig som är lite nördigare och inte räds att det kan svänga lite, om resultatet blir ökad avkastning på sikt?

Tack på förhand! Och keep up the good work!

SVAR: 

Den här frågan innehåller flera delfrågor. Vi kommer att börja med förklara vad som är riskerna respektive vad som är viktigt att tänka på när det gäller hävstång för att sedan svara kort på de andra delfrågorna. 

Hävstångsfonder är inte vår standardrekommendation

Först en brasklapp till andra läsare.

Vår standardrekommendation är att välja billigast möjliga globala aktiefond utan hävstång, som du hittar i vår Fondguide, för långsiktigt sparande. Att använda hävstång gör det svårare att förstå vad din risknivå är och kan även bli fel av andra skäl. Det behöver inte alltid vara fel, men då behöver du verkligen förstå vad du håller på med. Poängen är att fonden kan låna pengar för att sätta mer pengar på börsen än vad du själv investerat i fonden.

Risker med hävstång

Finns det egentligen några nackdelar, givet min långa sparhorisont och passiva strategi?”

Hävstång låter enkelt och kunde du bara multiplicera den avkastning du får på 20 års sikt med 1,25 vore det så klart lockande eftersom du på den sparhorisonten kan vara ganska säker på att börsen har gått upp. Det finns dock ett par saker som gör det mer komplicerat än så.

  1. Den första är lånekostnaden. Exakt hur det går till varierar, men vare sig du eller en fond lånar gratis. Har du 125% aktieexponering betalar du på något sätt ränta på de där överskjutande 25%. Frågan är vilken ränta det är. Avanzas värdepapperskredit på den lånenivå du har är väldigt fördelaktig. Nordnet 125 verkar ha en ok ränta, men den är mer svårvärderad (åtminstone för oss) eftersom den är amerikansk. Ska du titta på andra instrument behöver du förstå lånekostnaden där också. Poängen är förstås att du behöver känna dig tämligen säker på att avkastningen på aktiemarknaden är större än räntan du betalar. Pratar vi 20 års sikt och motsvarande en bra bolåneränta har du tämligen bra odds (jämför med varför vi inte rekommenderar att amortera hela bolånet), men blir räntan väsentligt högre än så blir det mer tveksamt.
  2. Nästa svårighet är ombalanseringen.  Hade du tagit ett lån nu och behållit samma summa i 20 år hade det varit enkelt, men så fungerar inte de flesta hävstångsprodukter. Nordnet 125% ombalanserar till exempel varje månad.

    Det här betyder att om börsen går ner så säljer fonden aktier och betalar en del av lånet för att komma tillbaka till att lånet är 20% av fondvärdet. Om börsen går upp tar fonden istället mer lån och köper mer aktier.

    Det här blir bra i marknader som går långsamt upp eller långsamt ner i långa perioder. I sicksack-marknader – om börsen går upp i januari, ner i februari, upp i mars, osv – blir det däremot dåligt. Då kommer den att köpa och sälja vid fel tillfällen.

    Det bör i genomsnitt inte göra den förväntade avkastningen lägre, men det påverkar risken. Det kan vara så att börsen har gått upp på 20-års sikt, men att en hävstångsprodukt ändå har gått ner.

Själv har jag lite värdepapperskredit på Avanza och AP7 Såfa, men väljer bort Nordnet 125. Men jag är kanske inte heller lika säker som du på att jag har ett 20-årigt perspektiv. 

Hur maxar du din hävstång?

Finns det mer jag kan göra här för att maximera min avkastning över tid i detta avseende?”

Eftersom det här inte är något vi rekommenderar eller själva gör har vi inte heller särskilt bra koll på hur du bäst gör det, men vi kan lista några varianter:

    1. Fimpa sparkonton genom att helt enkelt låta hela eller delar av sparande till buffert, målspar eller annat kortsiktigt sparande vara på börsen. Det här går emot våra tumregler, men leder till att du skapar en hävstångseffekt.
    2. Maxa pensionsförsäkringar genom att byta traditionell försäkring mot fondförsäkring och ha (minst) 100% aktier där du kan.
    3. Fonder med hävstång som till exempel Nordnet 125. Eller AP7 inom premiepensionen.
    4. Värdepapperskredit där du lånar med dina fonder som säkerhet. Till exempel på Avanza.
  • Bullcertifikat som ger avkastningen på den underliggande tillgången med en hävstång. Även här lånas det ju så klart på något sätt så du behöver förstå hur. 
  • Optioner. Vill du vara riktigt avancerad kan du uppnå en liknande effekt som en hävstång genom att jobba med köpoptioner. Du kan till exempel placera det mesta av pengarna i en billig globalfond utan hävstång och köper köpoptioner för resten och få en hävstång. Då behöver du dock köpa nya optioner när de gamla går ut så det kräver jobb och kunskap. Hur bra det här blir beror på courtaget du betalar på optionerna.  
  • Futures. Futures är ett annat finansiellt instrument som är praktiskt i ett sådant här fall. Hade vi varit en hedgefond som velat åstadkomma samma sak hade det varit det första alternativet vi tittat på. Vi har dock inte gjort någon research på vad som finns tillgängligt för privatpersoner och vad transaktionskostnaderna är. 

Carnegie Bull

Du nämner certifikatet Carnegie Bull. Som du själv hittat är avgiften hög här – 1,05% i total avgift. Underliggande är en variant av OMX 30 så exponeringen blir snarlik gratisfonden Avanza Zero. Du betalar alltså över 1% mer i avgift på hela kapitalet för att få 50% mer aktieexponering. Det betyder 2% i marginalavgift på de sista 50%. 

Därtill kommer lånekostnaden i fonden. Vi har inte försökt gräva i vad den är. 

Men med tanke på att du behöver lägga till 2% för fondavgiften lär den totala kostnaden för din ökade exponering vara för hög. Vi avråder.

Xact Bull

Xact Bull ger också 50% extra exponering. Avgiften är lägre (0,61%), men det blir fortfarande över 1% för de extra 50%.

Vi känner inte till lånekostnaderna här heller. 

Bolån oftast bäst

Nu skriver du att det inte går för dig, men för andra läsare vill vi ändå poängtera att det bästa sättet att öka risken/förväntade avkastningen för dig hade varit om du hade fått låna mer på bostaden. Din bolåneränta är med stor säkerhet lägre än vad du indirekt betalar i hävstångsprodukter (Avanza Värdepapperskredit med låg hävstång undantagen) och du slipper dessutom ombalanseringen.


Frågan du just läste kommer kanske från en av våra månadsgivare.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp!

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.