FRÅGA: Min pappa ska pensionera sig i slutet av året. Han har som många andra lite olika typer av intjänade kollektivavtalade tjänstepensioner. En av dessa är ITP2 som verkar vara den dominerande tjänstepensionen. Min pappa har placerat ITPK hos Handelsbanken (finns numer inte som ett valbart alternativ) i fonder med avgifter i snitt på 1,3 %. Nu till frågorna:
Bör blivande pensionärer byta till traditionell förvaltning?
Om det är bra att även fortsättningsvis ha en fondförvaltning, bör en av fonderna vara en räntefond för att vara lite safe? Eller kanske bara enklast/smartast att välja entréfonden?
Är det värt det eventuella krånglet att byta till exempelvis SPP som har billigare fonder?
Eller kanske bättre att undersöka om det går att välja någon slags entréfond som Handelsbanken kan ha?
SVAR: När man närmar sig pensionen blir pensionsfrågan lite svårare. Man ska tex välja hur snabbt man ska ta ut olika delar av pensionen och det påverkar också vilken sparform som är bäst. Därför kan vi tyvärr inte ge lika tvärsäkra råd här som vi kan för den som är 10 år yngre.
Det vi kan konstatera helt tvärsäkert är att din pappa borde byta till någonting! 1.3% i avgift ska man bara inte acceptera.
Traditionell försäkring är vi i allmänhet skeptiska till. Om det är bra någon gång är det i och för sig när man är nära pensionen, men har han inte skaffat det tidigare tycker jag inte att han ska göra det nu heller.
Om det hade varit min pappa hade jag försökt ta reda på vilka avgifter han betalat för försäkringarna. Det kan han göra via inloggat läge på Collectum eller Handelsbanken. Det kan vara så att gamla ITPK-försäkringar har helt onödiga försäkringsavgifter som man kan bli av med genom att göra en kapitalflytt på Collectum.se. I allmänhet brukar vi hänvisa till SPP. Om det är värt besväret beror framförallt på hur mycket lägre avgifterna blir med SPP och hur mycket pengar han har, men det kan också spela in hur snabbt han vill ta ut sin pension och hur länge försäkringsbolagen räknar med att han ska leva.
Om din pappa vill ha individuell hjälp får vi hänvisa till någon expert. Vi har listat oberoende rådgivare här.
Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.
Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.
Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.