Avanzas portföljgenerator – onödiga avgifter och krångel

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej!

Jag har väldigt nyligen börjat småspara för första gången i mitt liv och har läst en hel del på er sida (Vilket har varit till mycket hjälp!).

Jag använder mig av Avanza idag och när jag skapade mitt sparande så använde jag mig utav deras “Fondportfölj generator”. Där dök 8st fonder upp spridda ur olika marknader m.m. Tipp topp!

Jag har egentligen bara en fråga och hoppas ni kanske kan hjälpa mig med…

Min första fråga är: Jag har i dagsläget 3st Globala Indexfonder på mitt konto där jag faktiskt lagt till 2st av dessa själv i min portfölj. Vad jag sen har lyckats läsa mig till är att det kan vara bra att ha flera Globala Indexfonder men inte om dom är för lika, för då sprider man inte ut risken på samma sätt.

Så frågan lyder: borde jag sälja av en eller flera av dessa Indexfonder för att dom är för lika eller av annan anledning, eller tycker ni jag kan behålla dessa tre?

Fonderna jag har som är Global Index är: Avanza Global (på er rekommendation), Danske Invest Global Index SA samt Länsförsäkringar Global Index.

Annars vill jag tacka jättemycket för er informativa och förklarande hemsida!

SVAR: Grattis till att ha börjat spara och kul att du har uppskattat vår hemsida!

Vi tycker att en fond räcker alldeles utmärkt. Att ha flera olika globalfonder tycker vi är som att köpa en påse Gott & Blandat på ICA och en på Coop. Det blir inte mer blandat för det. Avanzas portföljgenerator är bättre än många andra bankers, men vi tycker ändå att resultatet blir både onödigt dyrt och onödigt krångligt. Kritiken vi tidigare riktat mot den kvarstår.

För långsiktigt sparande rekommenderar vi att ha alla pengar i den billigaste globala aktiefond du kan hitta. Just nu rekommenderar vi Länsförsäkringar Global Index eftersom de betalar mindre skatt än Avanza global, men Avanza Global är också ett jättebra val. 

Uppdatering september 2024: Avanza Global återgår till att vara vår favoritfond.

Vill du gärna “krydda” med någonting mer rekommenderar vi tillväxtmarknader eller småbolag.

Lycka till!


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.