Är Sverigefonder bra?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej!

Jag sparar för tillfället 2500 kr per månad. Sparhorisont är lång, 20 år +. Jag sparar i fonder, däremot har jag börjat fundera på om jag ska förändra min fördelning. Just nu ser det ut som följande:

  • Länsförsäkringar Global Index 65,0 %
  • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index 10,0 %
  • SPP Aktiefond Sverige 10,0 %
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5,0 %
  • Swedbank Robur Access Asien 10,0 %

Jag funderar på om jag har för stor vikt mot Sverige, som trots allt är en liten marknad. Spiltan och SPP blir 15% tillsammans. Jag undrar också även hur ni ser på SPP vs Spiltan? Kan Spiltan fungera som min enda “indexfond” mot Sverige eller anser ni det vara riskfullt? Historiskt, trots att det egentligen inte är ett bevis för något, har Spiltan lyckas slå SPP. När jag själv tänkt kring det funderar jag på att göra 5% var för att totalt ha 10% mot Sverige.

Anledningen att jag har 20 % mot tillväxt är att jag villig att ta hög risk då spartiden är väldigt lång. Däremot funderar jag på om det blir lite pannkaka på pannkaka. De har ju snarlika innehav eftersom båda har exponering mot asien. Hur ser ni på det? Kanske släppa Swedbank och lägga 5 % mot global och 5% tillväxt. Eller behålla denna del som den är. Inte riktig bestämt mig på den delen.

Mitt nya upplägg skulle alltså vara:

  • Länsförsäkringar Global Index 75,0 %
  • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index 15,0 %
  • SPP Aktiefond Sverige 5,0 %
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5,0 %

All input uppskattas.

SVAR: Tack för frågan och grattis till en bra portfölj med bra och billiga indexfonder. Om alla hade gjort som du hade vi knappt behövts :O

Vårt allmänna råd är ju att bara köra en billig globalfond och där rekommenderar vi just Länsförsäkringar Global Index hos de flesta banker. Jag tänkte därför att jag kort kommenterar avvikelserna mot det.

  • Att ha en del i tillväxtmarknadsfonder ser vi inga problem med. Det är som du säger lite större risk, men i genomsnitt blir det också något bättre avkastning.
  • Jag håller med din egen analys om att Asienfond blir dubbla, eller t.o.m. trippla, pannkakor när du redan har globalfond och tillväxtmarknad. Så där tycker jag att ditt nya förslag är bättre.
  • Att ha en liten andel i Sverige ser jag inte heller som ett problem. Om jag måste säga någonting så rekommenderar jag att ha allt globalt. Poängen med det är dock enbart att det blir lägre risk och inte sämre förväntad avkastning. När det är en så liten del som 10-15% är det av akademisk betydelse.
  • Jag skulle heller inte vara rädd för Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Eftersom vi inte tror på aktiv förvaltning ser jag inte heller någon större poäng med upplägget med investmentbolag, men riskspridningen blir marginellt sämre än med tex Avanza Zero.

Som sagt: grattis till en bra portfölj!

För den läsare som tycker att det här verkade onödigt krångligt rekommenderar vi förstås vår Sparguide och Fondguide i vanlig ordning:)


Du som är månadsgivare till Småspararguiden kan också få svar på dina frågor.

Var med och stötta oberoende konsumentupplysning och grävande journalistik genom att gå med i vår Patreon-grupp! Donerar du minst 50 kronor per månad får du svar på en fråga i halvåret.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar oss.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.