Varning för “valutahandlare” och “tradingstrategier”!

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Med löften om “maximal avkastning” och hjälp från “experter” marknadsförs olika tradingstrategier på sociala medier. Strategierna är utmärkta – för den som lyckas ta bra betalt för dem. 

WorldFX ett typiskt exempel

För ett bra tag sedan sedan fick vi in en fråga till Småspararjouren som löd:

Jag hade kontakt med en liten firma som heter worldfx och de säger att jag kunde dubbla mina pengar om 1 år, men det låter som sci-fi för mig. Hur kan jag veta mer om dem? Eller risken?

Fråga till småspararjouren

Vi började fila på ett svar på frågan men frågeställaren hann anlita oss för individuell oberoende rådgivning innan vi hann klart och fick svar där. Nu passar vi på att damma av frågan eftersom vi fortfarande stöter på liknande fenomen. De här bolagen är sällan långlivade och Worldfx är numera nedlagt, men vi använder dem ändå som exempel för ett fenomen du bör undvika.

Worldfx var ett nystartat företag inom valutahandel som påstod sig ha en algoritm som “erbjuder en årlig målavkastning på mer än 75%”. Affärsidén var att man kunde få åka med i strategin med sina egna pengar. Det här låter ju naturligtvis väldigt bra men det ringer i alla våra varningsklockor. Det finns ingen som kan erbjuda 75% avkastning så det var väldigt lätt för oss att avfärda företaget och deras investeringsförslag.

Hur de skulle tjäna pengar

Worldfx körde samma modell som en del hedgefonder med att ta ut en prestationsavgift. De tog alltså rikligt betalt av dig ifall du tjänade pengar på strategin. Avgiften låg här på 20-30% av vinsten. Det låter ju smart men är en klassisk finansfint eftersom de inte betalade tillbaka något om du skulle gå med förlust.

Tankeexempel: du hänger i en tobaksaffär och har som affärsidé att hjälpa kunder välja vilken trisslott de skall ta. De gånger du pekar på en lott som ger vinst får du 20% av kundens vinst och de gånger du pekar på en nitlott så händer ingenting. Ni blir båda glada när det blir vinst och när det blir nitlott så är det bara att rycka på axlarna och säga något i stil med att “aja, man kan ju inte ha rätt varje gång men vi tar inte betalt av dig ändå!”. Du tar ingen som helst risk men kommer få 20% av alla vinster. Genialt.

Hänvisade till lockande grafer

Sättet de lurades på var helt enkelt att lova orimligt hög avkastning och hänvisa till en knapphändig graf som påstod att de skapat hög avkastning tidigare. I det här fallet är det viktigare än någonsin att lyfta fram finansbranschens vanligaste friskrivning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Genom att testa hundratals olika strategier kommer det alltid i efterhand visa sig att man hittat något som fungerade historiskt. Låter du hundra bläckfiskar tippa fotbolls-VM kommer du också hitta någon som lyckas ganska bra under en historisk tidsperiod. Det betyder inte att bläckfisken vet något om fotboll eller att den har större chans än någon annan bläckfisk att gissa rätt i framtiden. 

Hur stor var risken?

Ett lätt sätt att urskilja seriösa aktörer från oseriösa är att titta på om de pratar mest om risk eller om avkastning. Det är nämligen ganska ointressant vilka löften om avkastning som ges om de inte ställs i förhållande till riskerna. Worldfx angav ingenstans vilka risker som togs men det gick att utläsa i det finstilta att de förmodligen var betydande.

Skärmdump från numer nedlagda worldfx.se

Vi tog ett samtal med grundaren

När WorldFX var igång fanns det en sajt som föredömligt redovisade vem som låg bakom idén. Vi behöver inte hänga ut personen ifråga eftersom hen lagt ned verksamheten men anteckningarna från det korta telefonsamtalet är ändå intressant för vår poäng.

På vårt batteri av frågor lyckades vi få följande svar:

  • 90% av de testade strategierna misslyckades, men just denna som såldes in “var rätt”
  • de har förlorat mycket pengar innan de “hittade rätt”
  • har “försökt ett tag” men lyckats senaste månaderna
  • har en unik modell som de gjort själva

…som hänvisade till annan skum aktör

Samtidigt som modellen var unik poängterades att det fanns liknande strategier som t.ex. Forexsson. Vi slängde nu i efterhand ett öga på den verksamheten och konstaterar att den ser synnerligen nedlagd ut också. Följande youtube-film som presenterar strategin går nästan inte att göra en bättre parodi på:

Såhär arbetar inte professionella förvaltare och det är inte så förvånande att både dessa projekt nu verkar vara nedlagda. Kom ihåg att det alltid är lättare att paketera och sälja in en “strategi med maximal avkastning” än att faktiskt ha en strategi som också gör det.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.