Vad är Pyramidspel?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


I den granskande artikeln om Better Globe som publicerades den 26 juli 2024 av Aktiespararna och Småspararguiden återkommer formuleringen “ett pyramidliknande upplägg”. Men vad är det egentligen? Och var går gränserna mellan MLM (multi-level marketing) och Pyramidspel?

Kännetecken för Pyramidspel

  • Deltagare gör en vinst genom att rekrytera nya deltagare
  • Alla deltagare betalar en insats som går uppåt i ledet
  • Ju fler deltagare som träder in i spelet, desto fler deltagare måste värvas för att spelarna i de föregående leden ska få tillbaka sina insatser eller mer
  • Att vinstmöjligheterna förutsätter en ökning av antalet deltagare, ökar också risken i varje nytt led, att spelet kollapsar 
  • Det är bara de som befinner sig högst upp i pyramiden som har en chans att få en stor avkastning på sin insats

Källa: Spelinspektionen

Vid pyramidspel kan det även förekomma försäljning av en produkt eller liknande och insatsen kan då istället kallas för ett startpaket eller ett utbildningspaket, eller presenteras som en investering.

Ett annat kännetecken för ett pyramidspel är att balansräkningen i verkligheten är negativ, det finns inte täckning för utestående skulder, vilket döljs. Så länge nya kunder fortsätter att pumpa in nya pengar fungerar det, men den dagen utlovade utbetalningar och uttag överstiger nya insättningar kraschar pyramidspelet. 

Pyramidspel är olagligt i Sverige.

Direktförsäljning/Multi Level Marketing (MLM)

MLM är en form av nätverksförsäljning där vinstmöjligheterna snarare beror på hur många varor som säljs och inte på hur många personer som värvas. Det som skiljer MLM från pyramidspel är att förtjänsten i det aktuella bolaget i huvudsak kommer från direktförsäljning av en produkt. Ett sådant upplägg betraktas då inte som pyramidspel.

Det finns dock ett antal kriterier som ändå kan tyda på att konceptet kan vara pyramidspel. Spelinspektionen listar ett antal frågor att besvara för den som känner sig osäker.

“Ett pyramidliknande upplägg” – hybridmodellen

Det finns inga kristallklara gränser mellan pyramidspel och MLM. Vissa koncept bygger på både försäljning av produkter och rekrytering av fler säljare. När Spelinspektionen får in ett tips om misstänkt pyramidspel görs en bedömning av hur stort fokus det är på produktförsäljning kontra rekrytering av säljare. 

MLM kontra Pyramidspel

Josefin Aronsson är handläggare på Spelinspektionen och hissar i denna artikel flera varningsflaggor som man behöver vara uppmärksam på vid misstänkt pyramidspel. Ett av de viktigaste är när företagets koncept inte håller om de inte får in fler deltagare. 

“Om företagets upplägg gör det möjligt att bara värva kunder utan att sälja produkter men ändå tjäna pengar”, så menar Josefin Aronsson att det finns varningstecken för att det kan röra sig om ett pyramidspelsupplägg.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.