Statsministern får underkänt i fondvalet

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Statsminister Ulf Kristersson har allt sitt fondsparande i fonden SEB Sverigefond som kostar 1,3% i årlig avgift. Det är ett förväntat fondval för någon som har pratat med SEB:s säljare och själv inte har förstått grunderna i fondsparande.

Ulf Kristerssons sparande

Ministrarna är skyldiga att redogöra för sina aktie- och fondinnehav för att vara transparenta med eventuell jävsproblematik och DN publicerade nyligen en genomgång.

Där framgick att Ulf Kristersson endast har rapporterat in 1,1 miljoner kronor i SEB Sverigefond. Hur mycket pengar han har på sparkonto, i fastigheter, etc vet vi inte. 

Därför skrattar proffsen åt SEB Sverigefond

SEB Sverigefond har en årlig avgift på 1,3% av kapitalet. Det går att få en Sverigefond helt gratis på den svenska marknaden och även SEB själva har en Sverigefond, SEB Sverigefond Indexnära, som kostar 0,25%. Det vill säga mindre än en femtedel av vad Ulf Kristersson betalar. 

Skillnaden på den dyra och den billiga fonden är att i den dyra fonden sitter någon och gissar vilka aktier som kommer att gå bättre än andra – så kallad aktiv förvaltning. Det kan absolut bli rätt ibland, men forskarna är tämligen överens om att det i genomsnitt inte lyckas slå en billig indexfond som bara försöker vara genomsnittlig. Och att det är otroligt svårt att veta i förväg vilken som faktiskt lyckas. Därför rekommenderar nästan alla experter en bred och billig fond framför att betala mångdubbelt mer för aktiv förvaltning. 

Och även de få experter som faktiskt rekommenderar aktiva fonder brukar rekommendera mindre fondbolag med högt anseende. Storbankerna är inte kända för att vara de som lockar de vassaste förvaltarna. Tvärtom brukar “storbankernas aktivt förvaltade Sverigefond” vara exemplet folk i branschen använder när man ska raljera över dåliga fonder som säljs till okunniga sparare. Det är alltså en sådan som statsministern har köpt. 

Ulf betalar 10 000 kr/år i onödan

Om vi jämför med SEB:s billiga Sverigefond betalar Ulf Kristersson drygt 10 000 kr/år i avgifter för en produkt som antagligen är sämre. Enskilda år kan han mycket väl ha tur och inte förlora alls på det, men han kan också ha otur och förlora betydligt mer. 

Det är kanske inte så mycket pengar för en statsminister, men sparar han så i många år blir skillnaden mycket stor.

Sverigefond begripligt

Få experter skulle ha lagt allt sitt aktieinnehav i en Sverigefond och vi rekommenderar att lägga allt aktiesparande i en globalfond för att få bättre riskspridning. Här finns det dock en politisk logik i att en svensk statsminister väljer att placera sina pengar i svenska företag även om det inte är 100% finansiellt rationellt så det säger vi inget om.

Är statsministerns okunnighet ett problem?

Det låter vi andra svara på. Vi skulle gärna se att lagstiftarna hjälpte konsumenterna mer att placera sitt sparande rätt och om statsministern tror att SEB Sverigefond är den bästa fonden på marknaden är han uppenbart inte rätt person att driva de frågorna, men vi hoppas att han har experter och andra ministrar runt sig som är mer kunniga. 

Finns det förklaringar?

Vi har kontaktat statsministern* för att fråga hur det kommer sig att han väljer just den fonden. Det kan så klart finnas skäl som vi inte känner till.


  • Småspararguiden har sökt Ulf Kristersson via pressekreteraren men inte fått något svar.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.