Skandia sänker vissa kapitalavgifter

Blogg

Skandias VD

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Pensionsbolaget Skandia kommer sänka kapitalavgifterna för 600 000 kunder. Heja! Ett steg i rätt riktning, men tyvärr förändrar det inte att Skandias pensionssparande ofta är för dyrt.

I ett pressmeddelande berättade Skandia att de från 1 juni i år sänker kapitalavgifterna för sparande i traditionell försäkring. Nivån på sänkningen beror på hur stor den ursprungliga avgiften är och hur långt bak i tiden pengar har betalats in till pensionsförsäkringen. Sammantaget är det ungefär 270 miljarder kronor i försäkringskapital som kommer att få sänkta avgifter. Nivån på sänkningen varierar mellan 0,05 och 0,50 procentenheter.

– Skandia är ett kundägt bolag vilket innebär att all vinst och överskott ska fördelas tillbaka till kunderna. Vi stämmer regelbundet av att avgiftsnivån är rimlig i förhållande till de kostnaderna vi har för att administrera försäkringarna. Bland annat tack vare stark avkastning har vi nu glädjande nog utrymme att sänka kapitalavgiften för kunder som haft sin försäkring hos oss under lång tid. Skrev Frans Lindelöw, VD och koncernchef på Skandia i pressmeddelandet. 

Det är inte första gången Skandia har sänkt avgifterna i efterhand. Motsvarande avgiftssänkningar har gjorts tidigare; senast 2021 för tjänstepensionssparare, 2017 för digitalt tecknade försäkringar och dessförinnan 2011 för i huvudsak privatsparare.

Siffran som de inte var så tydliga med

Att beskriva en avgiftssänkning med ett procentspann, och för hur stort försäkringskapital det gäller, är lite luddigt. Som meddelandet är skrivet kan ju avgiftssänkningen vara allt mellan 135 och 1350 miljoner kronor per år. Därför frågade vi Skandia om mer detaljer och fick till svar att den totala årliga avgiftssänkningen blir 285 miljoner kronor per år, vilket alltså är 0,1 procent av kapitalet.

Bra Skandia, men kunderna bör se det som en väckarklocka

Skandia ska ha beröm för att de tar de här initiativen till att sänka avgifter som ingen kund på något sätt kan ha räknat med. Man behöver dock sätta detta i perspektiv. Skandia har varit flitiga på att samarbeta med oseriösa säljare av sparprodukter som till exempel Söderberg & Partners, Max Matthiessen och Cerberus/Izave. Dessa samarbeten har drivit upp avgifterna för kunderna eftersom provisionerna som skall betalas till säljarna är en del av avgifterna.
Vår erfarenhet av att ha pratat med hundratals kunder är att Skandia brukar ta ut höga avgifter för sitt sparande i jämförelse med andra pensionsbolag. Den här nyheten är positiv, men framförallt bör kunderna ta det som en väckarklocka för att se över sina kapitalavgifter i allt sparande, både hos Skandia och på annat håll.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.