Självcensuren upphör – skitlistorna är tillbaka

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vi har i två omgångar blivit angripna av de bolag vi granskat och fått domstolsbeslut som lett till att vi avpublicerat kritiska artiklar. Nu har vi anpassat verksamheten för att kunna återpublicera samtliga – bland annat våra populära skitlistor som listar de värsta produkterna på finansmarknaden.

Bakgrund

Vi har de senaste åren haft två rättstvister med bolag som vi kritiserat. De har angripit artiklarna med argumentet att de inte skyddas av yttrandefriheten utan är marknadsföring. I det första fallet för rådgivning och i det andra fallet för både rådgivning och bok. 

Den första rättsprocessen förlorade vi. Den förlusten handlade om att vi då sålde rådgivning och att vår artikel där vi kritiserade Kapitalgruppen ansågs vara marknadsföring för vår rådgivning. För oss själva handlade vår kritik mot dem inte om att vi ville sälja rådgivning och eftersom vi tyckte att det var viktigare att skriva fritt än att sälja rådgivning slutade Småspararguiden med att sälja rådgivning. För säkerhets skull avpublicerade vi dock artikeln efter domen och har väntat tills nu med att återpublicera. 

Den andra rättsprocessen angrep en skitlista som var skriven innan vi slutade sälja rådgivning och det är omständigheterna vid publiceringsdatum som räknas i en rättsprocess. Där förlorade vi igen och nytt var också att vi även fälldes för att ha nämnt och länkat till vår bok Mer Pengar för Pengarna. Skitlistor som nämnt vår bok avpublicerade vi därför för säkerhets skull efter den domen.

De angrep också två andra artiklar som var skrivna efter att vi slutat med rådgivning, men där vann vi

Därför återpublicerar vi nu

Vår inställning har hela tiden varit att vi inte vill vara begränsade i vad vi skriver. Det betyder att vi istället får acceptera i vilken grad vi också kan sälja produkter och tjänster på vår hemsida. 

I båda domarna har fokus varit på om våra artiklar är marknadsföring och det har inte handlat om artiklarna i sig utan om i vilken omfattning och hur nära köpbudskap har funnits intill artiklarna. Eller som den senaste domen formulerade det:

Förbuden omfattar alltså inte Småspararguidens journalistiska verksamhet men det ankommer på Småspararguiden att inte publicera opinionsbildande och granskande material i en sådan kontext att helhetsintrycket gör att det helt eller delvis blir fråga om marknadsföring.

Nu har vi dels fått en dom som friat oss för artiklar som var skrivna i en “kontext” där Småspararguiden inte längre sålde rådgivning. Dessutom har vi, för att slippa fler rättsprocesser och vara på den säkra sidan, vidtagit en rad andra åtgärder. 

Med de åtgärderna har vi skaffat oss en så stor marginal att det ska vara fullständigt omöjligt att övertyga en domstol om att våra artiklar är marknadsföring.

Därför återpublicerar vi nu både “Varning för Kapitalgruppen!” och skitlistorna för år 2020, 2021, 2022 och 2023

Varning för Kapitalgruppen!
Finansbranschens skitprodukter 2020
Finansbranschens skitprodukter 2021
Småspararguiden listar branschens värsta skitprodukter 2022
Finansbranschens skitprodukter 2022
Finansbranschens skitprodukter 2023

Åtgärder Rådgivning

Vid tidpunkten för publikationen av de friade artiklarna tog Småspararguiden in reklam för ett rådgivningsbolag som drevs av Andreas och Patrick. Det kan man tycka var kladdigt (och det var det), men vi höll reklambudskap borta från kritiska artiklar och de angripna artiklarna blev som sagt friade.

Nu håller det bolaget en låg profil, vi tar inte längre in någon reklam därifrån, en av oss har hoppat av och vi har städat diverse referenser och länkar. Numera finns inga länkar till det bolaget kvar på vår hemsida och de få omnämnanden som finns kvar* är åtminstone ett par klick och lite scrollning bort från våra granskande artiklar. 

Det vill säga, även efter att vi blivit friade har vi ändrat “kontexten” så att det är ännu svårare att se granskande artiklar som marknadsföring för någon rådgivningsverksamhet. 

Åtgärder bok

  1. I den skitlista vi blev fällda för hade vi citerat vår egen bok för att förklara vad vi ogillar med strukturerade produkter. Boken var därför omnämnd och länkad till. Länken och referensen till boken är nu borttagna. Iställetskriver vi bara “Vi har tidigare beskrivit” utan att nämna var.
  2. Vi har tagit bort reklam för boken i samband med alla kritiska artiklar. (I skrivande stund har vi inte den reklamen på några andra artiklar heller, men det kan möjligtvis ändras i framtiden.)
  3. Vi har också avsagt oss royaltyn för vår bok till förmån för Reportrar utan gränser. Det betyder att vi inte längre tjänar några pengar alls på att boken säljs.

Vår bedömning, som bekräftas av den juridiska expertis vi har pratat med, är att punkt 1 och 3 var för sig med god marginal placerar oss på rätt sida gränsen. Med båda på plats har vi både hängslen och livrem.

* Anledningarna till att det över huvud taget finns referenser kvar är dels att vi inte vill ta bort/skriva om för mycket i historiska artiklar som berör rättsprocesser och inriktning av verksamheten och dels att vi där vi listar de oberoende rådgivare vi känner till känns fel att utesluta en rådgivare vi faktiskt känner till.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.