Vi har tidigare tipsat om att handla fonder som du kanske köper skor, dvs att man lyssnar på sin rådgivares fondråd men sedan går hem och hittar billigare fonder i samma kategori på nätet. I det här inlägget berättar vi hur du hittar och jämför fonder.
- Träffa din rådgivare, anteckna de råd du får, tacka för kaffet och gå hem utan att köpa något
- Surfa in på Morningstars fondsidor
- Välj samma fondkategori som den fond din rådgivare nämnt tillhör
- Filtrera fram fonder med 4-5 stjärnor, ett bra mått på kvalitet (förinställt i länken)
- Sortera fonderna efter Normanbelopp, ett bra mått på avgift (förinställt i länken)
- Köp någon av fonderna högst upp i listan istället för de som rådgivaren föreslog
Genom att välja fonder med låg avgift bland fonder med hög kvalitet är det enkelt att göra ett bra val. Nedan har du en sammanställning av vanliga fondkategorier med vår metod, skapad april 2015. Mer information finns nedanför tabellerna.
Sverigefonder – Se själv på Morningstar
Här ser vi att fonderna “Nordnet Superfonden Sverige” och “Avanza Zero” hamnar högst upp. De har båda fått 4 stjärnor i rating från morningstar, det näst bästa betyget. Båda har stigit med 19,4% i år och 93,3% respektive 95,2% på 5 år. Standardavvikelsen, ett mått på risk, är 10,8 respektive 11 på 3 år, i linje med de övriga fonderna. Den totala årliga förvaltningen för de båda fonderna är 0% per år. Normanbeloppet är 0 kronor för båda fonderna, så om du investerar 1000 kronor per månad i tio år betalar du 0 kr i total förvaltningskostnad.
Globala fonder – Se själv på Morningstar
Notera att AMF Aktiefond Världen placerar i kategorin “Global & Sverige”, medans övriga placerar i “Global, mix bolag”
Europafonder – Se själv på Morningstar
Notera att AMF placerar i “Europa, värdebolag”, medans övriga placerar i “Europa, mix bolag”
USA-fonder – Se själv på Morningstar
Asienfonder – Se själv på Morningstar
Anledningen till att vi enbart visar tre fonder är att Normanbeloppet, måttet på avgift, blir markant högre efter den tredje fonden. Notera att AMF placerar i kategorin “Asien” medan de andra två i kategorin “Asien exkl. Japan”
Mer om metoden
Morningstars stjärnsystem rankar fonder enligt en avvägning mellan avkastning och risk per fondkategori (mer om betygsystemet). Detta är en bra kvalitetsstämpel av flera anledningar. Att det finns en fondhistorik på minst tre år ger dig som sparare tillit till att fonden har en stabil förvaltning. Att man jämför riskjusterad avkastning kan låta komplicerat men det betyder att det inte bara är avkastningen som räknas, utan också hur stor risk förvaltaren tagit.
Genom att sortera bort lågt rankade fonder undviker vi att göra ett dåligt val. Men historisk avkastning är inte en garanti för att det kommer gå lika bra i framtiden. En av få saker vi vet om framtiden är hur stor avgift fonderna kommer att ta ut. Vi sorterar avgifter med hjälp av Normanbeloppet, som är en prognos för den sammanlagda förvaltningskostnaden i fonden för ett sparande på 1000 kronor per månad i tio år.
Fonder med höga insättningskrav och börshandlade fonder, så kallade ETF:er, är bortplockade från tabellerna.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!