Så gör du när du förlorar 144 000 kr

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


“Ajdå. Aktiekursen ner 12 kr. Jag har 12 000 där”. Jag är 10 år och ser på A-ekonomi med min farmors man. Innan han fortsätter hinner jag tänka att om han har 12 000 kr i den där aktien så förlorade han kanske ett par tusen kr – mycket pengar för en 10-åring. Han fortsätter: “så jag  förlorade 144 000 kr”.

Han hade alltså inte aktier för 12 000 kr utan 12 000 stycken aktier och förlorade mycket riktigt 144 000 kr. Nu var det knappast särskilt synd om honom. Han var hyggligt rik och en stor förklaring till det var att han vågade ha sina pengar i aktier trots risken att förlora pengar på kort sikt.

På något års sikt kan man förlora mycket pengar på aktier, men på riktigt lång sikt är det som vi har skrivit om tidigare inte lägre risk att ha pengar i aktier utan tvärtom det enda rätta. Det är lätt att bli orolig när börsen går ned, men vad spelar det egentligen för roll om pengarna ska användas 30 år i framtiden?

På 30 år kan den som har alla pengar i aktier och står ut med att det svänger lite längs vägen räkna med att vara fyra gånger rikare än den som har alla pengar i räntor.

Men vad ska jag då göra när jag ser mitt pensions- eller sparkapital rasa i värde?

Gör som jag alltid gör:

  1. Stick huvudet i sanden. Dvs titta så sällan som möjligt på hur mycket pengar du har, eller…
    Titta bara när du vet att börsen har gått upp. Då är det nämligen roligt.
  2. Tänk att det bara är siffror och inte pengar som du har på banken. Det är först när du ska använda pengarna som det spelar någon roll vad de är värda.
  3. Trösta dig med att beslutet att ha pengar i aktier var rätt beslut givet vad du kunde veta när du bestämde dig. Det är alltid lätt att vara efterklok, men vare sig du, finansanalytiker, apor eller spåtanter kan spå framtiden. Om börsen har gått ned ett tag hade det med facit i hand varit bättre om du hade sålt, men hur f*n skulle du ha kunnat veta det om inte experterna gjorde det? Det är som att gräma sig över att man inte satsade alla pengar man hade på att britterna skulle rösta sig ur EU. Eller på att Island skulle gå till kvartsfinal i herrfotbolls-EM.

Hur min farmors man gjorde? Jag vet inte riktigt, men det såg ut som att det rann av honom rätt fort. Han kunde nog tillräckligt för att veta vikten av att vara långsiktig.

Obs! Självklart måste du se till att du har rätt aktiefond, men det du ska titta på är inte om fonden har gått upp eller ned på sistone utan att den har låga avgifter och investerar i många olika aktier och marknader. I vår fondguide hjälper vi dig att hitta den bästa fonden hos din bank.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.