Så Corona-städar du din ekonomi

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Har du också tid att ta tag i gamla surdegar nu när Corona hindrar dig från roligare saker och det nästan alltid är mörkt ute? Läge att röja i källarförrådet? Kanske är det också läge att städa ekonomin? Vi tipsar om sakerna som gör stor skillnad utan att du behöver försaka någonting alls. 

Har du också mycket färre roliga saker än vanligt att göra tack vare den tveksamma kombinationen av pandemi och november? I så fall kanske det är läge att passa på att också ta tag i ekonomin. Vi tycker inte alls att det är läge att dra ned på hämtmat, roliga prylar eller någon annan konsumtion som faktiskt ger dig någon slags glädje, men det finns några stora saker du kan göra som antagligen ger dig klart mer pengar i framtiden utan att ha någon annan baksida än att du behöver göra lite jobb just nu. Att ta tag i de här grejerna är november 2020 som gjort för.

1. Bolånet

Många gör ett hyggligt jobb med att förhandla bolån när de köper en ny bostad, men när det väl är gjort är det lätt att glömma bort frågan. Bolån är ingenting du behöver bevaka precis hela tiden, men om du inte har gjort någonting annat än att se räntan dras från bankkontot i flera år kan det vara dags för en översyn.

Det första du bör göra är att kolla upp om du har rörlig (löptid 3 månader) eller bunden ränta. Om du har bunden ränta bör du se till att du har koll på när bindningstiden går ut. Se till att lägga in en påminnelse till dig själv i valfritt system så att du faktiskt har koll på när bindningstiden går ut. Sedan kan du slappna av och lämna ränteförhandlingar till ditt framtida jag.

Har du rörlig ränta bör du börja med att kolla upp vad den är. För att få en indikation på om du har en bra ränta eller inte kan du t.ex. jämföra med SBAB:s räntor. Har du redan en pangränta skadar det ändå inte att försöka hitta något ännu bättre, men det finns så klart inte lika stor anledning att göra jobbet.

Det du gör för att förhandla ned din ränta är att du helt enkelt kontaktar så många banker som möjligt och frågar vad de kan erbjuda. När du börjar få in några svar är det inte heller fel att spela ut dem mot varandra – inklusive din nuvarande bank som i många fall sänker din ränta om de tror att du är på väg därifrån. Fler tips och länkar hittar du i vår guide för hur du sänker din bolåneränta.

2. Tjänstepensionen

Tjänstepension är för många ännu tråkigare och mer obegripligt. Dessutom är det pengar som lever sitt eget liv på separata konton. Du kan strunta i dina tjänstepensioner ett helt yrkesliv utan att lida av det då, men resultatet är ofta att du går miste om väldigt mycket pengar som pensionär. Och det är ganska onödigt. 

Vi släppte nyligen en artikel om tre steg för att maxa din tjänstepension. Börja med att kika där!. 

3. Sparpengarna

Tillhör du de lyckliga som faktiskt har lyckats skrapa ihop lite sparpengar? I så fall kanske nu är en bra tid att ägna dem lite kärlek. Vi tycker absolut inte att du behöver följa börsen eller hålla dig ständigt uppdaterad på något annat sätt. Det som däremot är bra att ha koll på är:

  1. Vad sparar du till?
  2. Matchar dina placeringar det du sparar till?
  3. Betalar du höga avgifter helt i onödan?

Vi rekommenderar att följa vår sparguide som tar sin utgångspunkt i 1 och hjälper dig med 2. 

Om du sedan kommer fram till att du ska ha aktiefonder så kan du hitta den bästa aktiefonden hos just din bank i vår fondguide

Både sparguiden och fondguiden är helt gratis. 

Kör du fast?

Kör du fast på något har vi publicerat många tips på vår hemsida genom åren så leta gärna runt och se om du hittar något som hjälper dig. Skulle du vilja ha mer direkt hjälp än så kan du vända dig till någon av de oberoende rådgivare vi listat här.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.