Nu bemöter Kapitalgruppen äntligen vår kritik utanför domstolen. Genom en betald annons kommenterar de stämningen och delar av vår kritik.
Uppdatering oktober 2022: Vi söker nu mer stöd för att klara rättsprocessen. Här finns också en uppdatering av statusen i målet.
Vad är bakgrunden?
I maj 2021 skrev vi en artikel där vi kritiserade Kapitalgruppen på fyra punkter. Det ledde senare till att Kapitalgruppen stämde oss på närmare 2 Mkr.
Här kan du läsa hela historien om den rättstvist Småspararguiden har med Kapitalgruppen och deras försök att muta oss att plocka ned vår artikel.
Läs Kapitalgruppens kommentar
Vi vill gärna att båda sidor ska få komma till tals och rekommenderar dig som följt vår granskning att också läsa Kapitalgruppens kommentar.
Vi konstaterar att Kapitalgruppen väljer att inte bemöta vår kritik i sak och mycket talar för sig självt, men vi väljer att kommentera några saker.
Finansinspektionsbilden och Kapitalgruppen
Kapitalgruppen påpekar att den bild vi har med citat från Finansinspektionen faktiskt inte är ett uttalande om just Kapitalgruppen. Det är helt korrekt.
Citatet handlar om så kallade strukturerade produkter vilket är en produkt Kapitalgruppen säljer. Om Finansinspektionen säger att de som säljer den typen av strukturerade produkter, vilket Kapitalgruppen de facto gör, “gör inte annat än att lura konsumenterna” tycker vi att bilden och citatet är relevant i artikeln.
Vi menar också att det framgår för den som läser artikeln att citatet avser strukturerade produkter och inte Kapitalgruppen specifikt.
Finopti och provisioner
Kapitalgruppen har läst i vår årsredovisning att vi får provisioner från bolaget Finopti och gör ett nummer av det.
Det samarbete vi har med Finopti är att de hjälper till att förhandla ned räntan på bostadsrättsföreningens lån. Det här är en typ av tjänst som lämpligen levereras av en rådgivare. Vi funderade på att själva erbjuda tjänsten, men kom fram till att Finopti gör det bättre. Därför valde vi att erbjuda tjänsten i samarbete med dem.
När vi beskriver tjänsten beskriver vi den alltid som någonting vi säljer. Detta för att det ska vara tydligt att vi säljer en rådgivningstjänst (även om det i det här fallet är Finopti som utför den) och att det inte är en opartisk rekommendation.
Det kan tilläggas att vår intjäning från det här samarbetet varit 3 930 kr 2019, 3 856 kr 2020 och 0 kr 2021. Tjänsten är alltså av marginell betydelse för vår verksamhet.
Problemet med provisioner
Provisioner är problematiska när det inte är tydligt vad som är försäljning och vad som är rådgivning. När vi sitter i ett rådgivningsmöte så pratar vi om banker, pensionsbolag, fondbolag, etc och därför är vi noga med att vi aldrig får betalt av någon av dem eller har något annat organiserat samarbete. Vi säljer rådgivning, men vi säljer inte fonder, tjänstepensioner, etc.
Kapitalgruppen säljer strukturerade produkter och eventuellt också “rådgivning” (oklart för oss om de tar betalt för själva rådgivningen också eller bara via provisioner). Det är det som gör att vi tycker att vi säljer olika saker och därför inte är direkta konkurrenter.
Läs mer här om hur vi resonerar runt samarbeten och provisioner.
Samarbete med provisionsdrivna pensionsförmedlare?
Det enda Kapitalgruppen skriver som vi ställer oss frågande till i sak är att vi samarbetar med provisionsdrivna pensionsförmedlare. Det gör vi så vitt vi vet inte. Den pensionsförmedlare vi samarbetar mest med är Kollberg & Enqvist som också är en oberoende rådgivare. Vi har också ett mer löst hållet samarbete med Capfor som vi inte heller uppfattar som i närheten av provisionsdrivna.
Vi vet inte riktigt om Kapitalgruppen menar att någon av ovanstående är “provisionsdrivna” eller om de menar något annat. Låt oss hoppas att de utvecklar den kritiken i framtiden.
Vårt kontor på Östermalm
Kapitalgruppen nämner också att vi har kontor på Östermalm vilket brukar räknas som den dyraste och mest överklassiga delen av Stockholm där många seriösa och oseriösa finansaktörer har sina kontor. Det stämmer nästan. Vi delar mötesrum med två ideella föreningar på ett litet kontorshotell, men har inget eget kontor.
Våra advokater som benämns “Stureplansbyrån” har däremot ett väldigt fint kontor på Stureplan på Östermalm. Så där har vi anlitat några som vi tror är duktiga trots att de är dyra och har fint kontor. Och våra följare har varit mycket generösa med att hjälpa oss ha råd med dem.
Vår verksamhetsbeskrivning
Som vi förstår Kapitalgruppens inställning hävdar de att vi driver vår blogg enbart för att sälja vår rådgivning och att allt vi skriver är strikt affärsmässigt motiverat.
I vår bolagsordning står det att vi ska ägna oss åt “Finansiell folkbildning och oberoende rådgivning”. Kapitalgruppen skriver “Enligt Småspararguidens verksamhetsbeskrivning ägnar sig bolaget inte åt vare sig granskning eller opinionsbildning, utan åt just rådgivning och utbildning.” För oss betyder “Finansiell folkbildning” något annat än det gör för Kapitalgruppen. Den finansiella folkbildningen är för oss en mission vi har som går utöver vad som är strikt affärsmässigt.
Vår blogg handlar till stor del om “finansiell folkbildning” och det är också det arbetet med våra över 700 artiklar och sparguider som har lett till att vi har fått konsumentpriset Blåslampan. För oss är det som sagt en viktig del av det vi gör, något som vi brinner för och där vi också menar att vi håller hög kvalitet i vårt granskande. Vi menar därför att vår blogg är något annat än ett trendigt upprapande av “content” för att pressa sökmotoroptimering som många finansbolag ägnar sig åt.
Vi är en kommersiell aktör och vi tjänar pengar på vår rådgivningsverksamhet. Alla delägare är däremot rörande överens om att vi ska lägga en hel del tid och energi på finansiell folkbildning även när det inte är kommersiellt motiverat. Det vill säga vi prioriterar den här verksamheten trots att det är ekonomiskt sämre för oss.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!