RikaTillsammans – fantastisk folkbildning

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Rikatillsammans är en blogg, podd och Sveriges största forum för privatekonomi. Råden du får är väldigt lika de råd du får av oss på Småspararguiden. Det beror på att mannen bakom RikaTillsammans – Jan Bolmeson – också tror på forskningen. Vi på Småspararguiden tycker att RikaTillsammans gör ett fantastiskt jobb med att föra fram sunda och kloka råd i ekonomiska frågor.

Vad är RikaTillsammans?

RikaTillsammans började som en blogg av Jan Bolmeson om ekonomi och sparande för snart två decennier sedan. Numer är det också en podd, som görs tillsammans med frun Caroline, samt Sveriges största forum där 27 000 ekonomiintresserade människor har skrivit snart 800 000 inlägg om ekonomi och sparande. Där finns jättemånga kunniga personer utöver Jan Bolmeson själv. Det finns också möjlighet att stödja RikaTillsammans ekonomiskt och då blir man inbjuden till olika evenemang (digitala och ibland även fysiska).

RikaTillsammans vs Småspararguiden

Jan Bolmeson är precis som vi, Andreas och Patrick, en teknisk fysiker som bygger sina råd på finansiell forskning. Vi har gjort olika resor dit. Andreas och Patrick halkade mer eller mindre in i finansbranschen för att vi gillade rätt sorts matematik och har börjat från det teoretiska hållet. Jan Bolmeson började som en aktiespelare som trodde att han själv kunde slå börsen, började läsa forskningen och gick sedan över till att i huvudsak rekommendera vetenskapligt förankrad förvaltning.

Råden hos RikaTillsammans och Småspararguiden är i stort sett desamma, men det finns andra skillnader.

  1. RikaTillsammans är främst till för dig som är tycker att ekonomi och sparande är intressant och roligt. Där finns nördigare resonemang, långa podd-/bloggavsnitt och långa trådar på forumet för dig som vill förstå detaljerna. Vi på Småspararguiden vill främst vara ett ställe att gå till för dig som tycker att ekonomi är ganska svårt och tråkigt, men ändå vill fatta rätt beslut om din egen ekonomi. Vi försöker därför skriva enklare och kortare med fokus på vad du ska göra snarare än på att alla detaljer ska belysas.
  2. Vi håller båda på med folkbildning, men vi på Småspararguiden har också en ambition att bedriva granskande journalistik. Vi pekar också gärna ut fondbolag och andra aktörer som vi tycker gör dåliga saker. 
  3. Vi kompromissar med oberoendet på olika sätt. Vi på Småspararguiden har tidigare sålt oberoende finansiell rådgivning och Patrick jobbar fortfarande med det på eget håll så när det gäller frågor om vilken rådgivare man ska anlita kan vi inte säga att vi är oberoende. RikaTillsammans får sina intäkter från annonssamarbeten, bland annat från fondbolag. När de till exempel rekommenderar Lysa ska man ha i åtanke att de får betalt för att göra det. Samtidigt är Lysa en jättebra tjänst som man absolut skulle kunna rekommendera utan att få betalt. 

När ska du leta på RikaTillsammans?

  1. Tycker du att mycket av det vi skriver är för kortfattat och förenklat rekommenderar vi verkligen RikaTillsammans för fördjupning.
  2. Är du en sådan som vill ha korta och enkla råd hoppas vi att du letar hos oss först, men hittar du inte det du söker hos oss är RikaTillsammans bästa stället att vända sig till.

Detta ska du se upp med

Ett par saker att ha med dig när du söker information på RikaTillsammans.

  1. Ta betalda avsnitt med en nypa salt. Podd-/bloggavsnitt där RikaTillsammans får betalt på något sätt är tydligt märkta som reklam. Bolmeson brukar inte säga något som är felaktigt eller dåligt. Men gästerna säger däremot en hel del som går emot både våra och Bolmesons egna råd. I dessa fall har Bolmeson oftast inte tagit konflikten och sagt emot. 
  2. Ta det försiktigt med lekhinken. RikaTillsammans är av och för folk som gillar att spela på aktier. De har därför ett koncept som heter “Lekhink” där man lägger ca 10% av sina besparingar på saker som inte är vetenskapligt förankrade, men som är roligt. Det här är något som ska jämföras med att spela på hästar eller fotboll. Inget fel alls, men tycker du inte att det är kul ska du skippa lekhinken helt och hållet. Tycker du att det är roligt ska du komma ihåg att hålla nere beloppen. Ett exempel är att Bolmeson själv gick in med en hel del pengar i ett bolag som hette Storskogen för ett tag sedan och där många av hans följare följde efter. Storskogen gick länge bra, men tappade sedan 80% av sitt värde. Hade man det som en del av sin lekhink var det inte hela världen, men vi har sett exempel på folk som satsade halva sin förmögenhet eller mer på Storskogen (vilket Bolmeson själv varken gjorde eller rekommenderade) och då blev det verkligen inte bra. 

Bolmeson och Better Globe

Betydligt värre än Storskogen – som bara var ett vanligt aktiebolag som gick dåligt – är att Jan Bolmeson tidigare även varit ambassadör och frontfigur för Better Globe. 

Som vi nyligen skrivit är Better Globe en pyramidspelsliknande investering i träd i Afrika som nu har kraschat. Bolmeson har varit ambassadör och frontfigur fram tills Affärsvärlden och Filter släppte en kritisk granskning 2019, men han stödjer det fortfarande på vissa sätt och har inte tagit avstånd på det sätt vi anser att han borde. 

Vi tycker att det är viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. 

  1. Better Globe är, och var, en bluff där många människor blivit lurade på sina pengar. Bolmeson borde ha förstått det redan från början och han borde verkligen förstå det nu. 
  2. RikaTillsammans är fantastisk folkbildning och Jan Bolmeson har gjort oerhört mycket bra för väldigt många svenska sparare. 

Vi kan förstås inte låta bli att kritisera Better Globe och Jan Bolmeson bara för att vi gillar RikaTillsammans, men vi hoppas verkligen att den kritiken inte ska spilla över på RikaTillsammans i stort. Vår bedömning är att folkbildningsinsatserna som gjorts under åren vida överstiger de felsteg Bolmeson gjort under resans väg. Förmodligen har hans läsare och följare sparat och tjänat mycket mer pengar på de vettiga råden än vad de förlorat på de dåliga råden.

Bolmeson har gjort mycket för Småspararguiden

För transparensens skull ska vi säga att vi har haft en del kontakt med Bolmeson de senaste åren. Han har också stöttat Småspararguiden på olika sätt:

  • RikaTillsammans har läst och recenserat vår bok Mer pengar för pengarna och gett den så fint omdöme att förlaget använt det i bokens marknadsföring.
  • Bolmeson skickade en donation till Småspararguiden i januari 2022 och har lagt tid och energi på att förmå sina läsare och följare att donera pengar till Småspararguiden när vi försvarade oss mot Kapitalgruppens stämning.
  • När Småspararguiden bedrev rådgivningsverksamhet fram till maj 2023 rekommenderades den av Bolmeson så till den grad att vi tyckte att det kändes rimligt att betala en tipsarpeng för de kunder som hittade till rådgivningen via RikaTillsammans forum, artiklar eller personliga rekommendation. 
  • När Småspararguiden överlät rådgivningsverksamheten till Siegbahn Rådgivning fortsatte samma överenskommelse löpa vidare.

Det kan därför verka märkligt att vi skriver kritiskt om Better Globe och Jan Bolmeson när han stöttat och hjälpt oss så mycket. Vill man stötta vår oberoende grävande journalistik får man också vara beredd på att vi kommer fortsätta leverera oberoende grävande journalistik. För övrigt ett uppdrag vi tar på stort allvar. Inte vid något tillfälle har Bolmeson villkorat sitt stöd eller försökt förmå oss att skriva på ett visst sätt.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.