Primrose försvårar vår granskning av aktieboken

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vi har under ett par års tid granskat Primrose-koncernen, men aldrig lyckats få koll på vilka som äger eller har ägt bolaget. Här redogör vi för turerna med en aktiebok som enligt lag skall vara tillgänglig, men som bolaget försöker göra så svårtillgänglig som möjligt.

Trots att vi har blivit stämda av Kapitalgruppen, fällda i Marknadsdomstolen och stämda igen av ett bolag de samarbetar med så vägrar vi ge upp på vårt uppdrag: att granska aktörer som skor sig på småsparare.

Följ pengarna!

I vår granskning av Primrose-koncernen fann vi att komplexa och riskfyllda produkter såldes till konsumenter för miljardbelopp där avgifterna kunde vara så höga som 48% av investerat kapital. Vi har försökt följa pengarna och vill därför se vilka som äger och har ägt verksamheten. Vi ser spår av både intressanta och märkliga personkopplingar som förtjänar att undersökas närmare. 

Allt står i aktieboken

Alla aktiebolag är enligt aktiebolagslagen skyldiga att föra en aktiebok där samtliga aktieägare skall finnas med och hur många aktier de har. Historiken skall vara bevarad så att varje aktie går att spåra hur den har bytt ägare. Uppgifterna är inte hemliga utan skall göras tillgängliga för den som vill. Lagen säger:

Aktieboken skall hållas tillgänglig hos bolaget för alla som vill ta del av den. Om aktieboken förs med automatiserad behandling, skall bolaget ge var och en som begär det tillfälle att hos bolaget ta del av en aktuell utskrift eller annan aktuell framställning av aktieboken.

Men bolaget vill inte skicka den

Primrose-koncernen ville inte svara på några frågor varken före eller efter vårt avslöjande. De har också varit ointresserade av att skicka en kopia av aktieboken till oss. Såhär har mailandet sett ut (något förenklat):

20 feb“Hejsan, jag begär att få er aktiebok.” (mail till info@primrosepartners.se)
23 feb“Hejsan, jag begär att få er aktiebok.” (mail till info@primrosepartners.se, cc till ekonomiavdelningen)
24 feb“Tack för mail. Vi återkommer.” (anonymt mail från info@primrosepartners.se)
3 mar“Jag kommer polisanmäla er om ni inte svarar på min begäran.”
3 mar“Du är välkommen till bolagets huvudkontor måndagen den 20 mars 2023 kl 08.00. Adressen är Stora Badhusgatan 18-20, 10 tr i Göteborg. Utskrift av aktieboken kommer då att hållas tillgänglig för dig enligt din begäran.“ (anonymt mail från info@primrosepartners.se)
17 marVill ni svara på varför ni inte kan skicka innehållet till mig digitalt? Och vill ni identifiera vem det är jag skriver med?

Vi fick aldrig något svar och ingen som kunde hämta upp aktieboken i Göteborg åt oss. 

Nytt försök med kurir

Efter lite dragande i kontakter hittade vi en föräldraledig bekant bosatt i Göteborg som kunde bistå som kurir. Vi mailade till Primrose och begärde aktieboken på nytt. Enligt samma modell hänvisades vi till deras lokaler tid en måndag 08:00 två veckor senare. Kuriren rullade in barn och barnvagn och fick träffa VD:n och grundaren till Primrose-koncernen, Fredrik Langley. Bemötandet var trevligt, men någon aktiebok ville han inte lämna ifrån sig. Dotterbolaget Strivos aktiebok “fanns i arkivet” och “tar tid att ta fram” medan Primrose aktiebok presenteras som en utskrift på flertalet sidor i tabellformat. Namn, aktieslag, kontaktuppgifter, ägarandelar, datum. Allt fanns där i hundratals datapunkter, men dokumentet fick inte tas med. När kuriren fumlade efter mobilkameran meddelades ett fotoförbud i bolagets lokaler. Spädbarnet grät, det var inte läge att sätta sig ned i ett par timmar för att skriva av dokumentet för hand. VD:n ville att kuriren identifierade sig, men varken vi eller kuriren ville röja sin identitet. Barn och barnvagn gjorde en snabb exit från lokalen tomhänt.

Kort därefter fick vi ett mail: “Din son tappade sin ena strumpa. Hör av dig om du vill hämta den eller att jag skickar den till dig. MVH”

Vårt svar: “Tack för mailet och erbjudandet. Den kan du kasta.”

Några dagar senare kommer ändå strumpan på posten hem till kuriren med en anonym lapp: “Hej XXX, du glömde den här vid ditt besök. MVH”

Det här känns på sätt och vis gulligt, men till saken hör att vår kurir aldrig angett något namn eller andra kontaktuppgifter. Primrose har alltså på egen hand lyckats gräva fram vem personen var och skickat brevet. Kanske hade de bara stor sympati med växande högar av udda barnstrumpor, men för mig och kuriren kändes det en aning obehagligt. Slutsatsen är hur som helst att det tydligen går bra att posta en barnstrumpa, men inte dokumenten vi begärt.

Får de göra såhär?

Svar: ja. Bolagsverket hälsar att lagen är vad den är. Bolag är bara skyldiga att tillgängliggöra aktieboken, inte skicka den. En jurist med god koll på regler för fotografering hälsar att bolag får sätta vilka regler för fotografering de vill inom sina lokaler. Det är inte konstigare än att biografen har regler för fotografering i salongerna.

Det skall tilläggas att vi under våra år som skribenter alltid har fått aktieboken mailad till oss när vi har begärt ut den. Även Allra har varit tillmötesgående med detta. Primrose har dock lagen på sin sida.

Finns det andra vägar fram?

Vi har försökt andra knep genom att hämta ut bolagens stämmoprotokoll från Bolagsverket. Där kan man ibland utläsa ägarförhållanden bland röstlängden. Dokumenten är inte kompletta och inte tillförlitliga, men vi ser som sagt fragment som gör att vi vill ha hela bilden.

Vi ger oss inte, kan du hjälpa oss?

När bolaget går så här långt för att försvåra en granskning blir vi bara mer nyfikna på vad de försöker dölja.

Är du anställd inom Primrose-koncernen eller sitter som extern styrelseledamot (jag tänker på er Hans Benndorf, Johanna Clason och Carl Larsson) och tycker att det här är beklämmande läsning? Du kanske kan prata med ledningen?

Är du en frustrerad läsare som bor i Göteborg och vill göra en insats för vår grävande konsumentjournalistik? Läs här om du vill bli vår nya kurir eller sponsra uppdraget!

Vi har sökt Fredrik Langley för en kommentar.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.