Nu redovisas fondernas transaktionsavgifter annorlunda

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Sedan årsskiftet har en ny EU-lag trätt i kraft som ändrar hur fonder redovisar sina transaktionskostnader. Nu blir det mer ärligt, men också lite förvirrande. Vi reder ut sakerna.

Hur viktigt är det här?

Att välja en fond med låga avgifter är jätteviktigt. Det viktigaste är dock att undvika fonderna som kostar 1,5% per år. 

Så låt inte förvirringen kring olika avgiftsbegrepp stoppa dig från att välja en någorlunda billig fond. Använd gärna också vår Fondguide som hjälper dig att välja den billigaste globala aktiefonden hos din bank.

Avgifter, avgifter och avgifter

Finansbranschen lever på avgifter, i synnerhet fondbranschen. Som konsument gäller det att vara bekant med:

  • Att din kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring kan belastas med en försäkringsavgift, även kallad kapitalavgift.
  • Att din fond tar ut en förvaltningsavgift.
  • Att de affärer som fonder gör driver upp transaktionskostnader, även kallat courtage. Det kan också handla om valutaväxlingskostnader.
  • Att fonder som i sin tur köper andelar i andra fonder, fond-i-fonder, indirekt även drabbas av de underliggande fondernas avgifter.
  • Att aktier inte har ett enskilt pris utan en köp- och en säljkurs. Varje transaktion leder till osynliga kostnader som man brukar uppskatta till hälften av skillnaden mellan dessa kurser. Det här kallas också spread.

För några år sedan brukade fondbranschen bara redovisa sin egna förvaltningsavgift. Sedan började begreppet årlig avgift få fäste där även underliggande fonders avgifter ingick. På senare tid har några banker, framförallt Avanza, börjat redovisa total avgift där även transaktions- och spreadavgifter ska ingå. Eftersom Avanza var tidiga och ensamma om det har det lett till en del förvirring när avgifterna ser olika ut på olika ställen, men det är förstås en positiv utveckling att alla avgifter inkluderas.

Ny beräkningsmetod höjer transaktionsavgifterna

Tidigare har spreadkostnaden av transaktionsavgifterna beräknats enligt en schablon och utifrån de senaste tre årens köpaktiviteter.

Från 2025 träder ett nytt regelverk i kraft som innebär att fonderna vid beräkningen ska utgå ifrån vad en aktie hade för pris vid orderläggningen och sedan jämföra det med faktiska slutgiltiga priset när affären helt gått igenom. På det sättet går man från en schablon till faktiskt utfall. Om en fond gör stora affärer kan själva transaktionen eller andra externa effekter nämligen driva upp priset så att det blir dyrare än tänkt.

Eftersom dessa effekter i slutändan påverkar spararna är det positivt att det tydligare kommer framgå i faktablad och prislistor.

Exempel från verkligheten: AMF Aktiefond Global vs Länsförsäkringar Global Index

Vi uppmärksammade den här lagändringen när vi såg att transaktionsavgiften på den populära fonden AMF Aktiefond Global hade stigit från 0,04% till 0,28%. Det beror alltså inte på att fonden ändrat beteende utan bara på hur deras aktivitet redovisas. Det här ska sättas i relation till att fondens förvaltningsavgift inom många kollektivavtal är 0,20% (ordinarie avgift är 0,40%). Såvitt vi vet har vi aldrig stött på en fond som har högre transaktionsavgifter än förvaltningsavgifter, men med transparentare redovisning blir det nu tydligt.

De flesta indexfonder gör inte så många affärer. Därför är också deras transaktionsavgifter låga. Länsförsäkringar Global Index hade senast en omsättningshastighet på 16%, vilket innebär att så stor del av fonden bytts ut under ett år. Motsvarande siffra för AMF Aktiefond Global var 100%, dvs hela portföljens värde har möblerats om en gång genom köp och försäljningar av aktier. Aktiv förvaltning alltså. En fond som är 6 ggr så aktiv som en annan kommer sannolikt ha minst 6 gånger så hög transaktionsavgift. Kanske ännu högre när stora affärer ska genomföras som kan vara kursdrivande.

Vad tar vi med oss?

Vi är lite förvånade över att de implicita avgifterna är så höga. Vi har haft misstankar, men först nu ser vi omfattningen. Sparare bör försöka minimera alla sina avgifter, även fondernas transaktionsavgifter. Därför blir vi lite mindre imponerade av aktiv förvaltning till lågt pris som AMF ändå är ganska ensamma om att erbjuda. Om detta också leder till att vi kommer ändra vårt allmänna råd från AMF till Länsförsäkringar i kollektivavtalade pensioner återstår att se.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.