Nordea slopar försäkringsavgifter. För nya kunder.

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Nordea har slopat fasta och rörliga försäkringsavgifter för pensionsförsäkringar. Fantastiskt, tycker vi. Synd att det bara gäller för nya kunder och inte de befintliga. Vi ställde därför några frågor till Nordea.

Vilka pensioner gäller det här?

Ändringen gäller tjänstepensioner utanför kollektivavtal och privata pensioner där pengar inte längre betalas in. Det senare ska inte förväxlas med ditt privata sparande som du själv tänker är till pensionen utan är en särskild sorts pensionssparande som tidigare var avdragsgill. 

De senaste åren har det kommit flera lagändringar som har gjort det lättare att flytta gamla pensioner. Här kan du läsa mer om vilka pensioner du kan flytta och varför det är bra att göra det. Att Nordea gör den här förbättringen har antagligen att göra med att de här lagändringarna har lett till ökad konkurrens.

Om försäkringsavgifter

Vi har länge ondgjort oss över att pensionsförsäkringar inte bara har avgifter för fondernas förvaltning (typiskt mellan 0,20-2,00%) utan att pensionsbolagen och bankerna också tar ut försäkringsavgifter som kan vara så höga som 0,95% av kapitalet per år. Vi kallar det “den dolda avgiften som äter din pension” och har ägnat en hel artikel åt den.

Nordeas erbjudande om slopade avgifter gäller bara vid inflytt

När Nordea nyligen gick ut med ett pressmeddelande läste vi att:

Nordea Liv & Pension sänker sin rörliga årsavgift från 0,75 procent till 0 procent för tjänstepensioner, och från 0,4 procent till 0 procent för privata pensionsförsäkringar som flyttas till Nordea. Även den fasta årsavgiften tas bort.

Det lät ju som en jättenyhet men läser man noga inser man att slopandet av avgiften bara gäller för kunder som flyttar sitt sparande till banken utifrån. 

Price walking

För spararna är såklart alla avgiftssänkningar bra men vi ogillar principen att locka kunder med låga avgifter och samtidigt låta gamla trogna kunder betala ordinarie pris. Många skulle nog förvänta sig det omvända i rättvisehänseende. Det här känns igen från när man tecknar tv- eller mobilabonnemang. När bindningstiden löpt ut brukar man få ordinarie pris medan man erbjuds fina rabatter om man byter operatör. Samma sak har vi också upplevt för prenumerationer av tidningar. Trogna kunder betalar ordinarie prenumerationspris medan den som byter mellan Svenska Dagbladet och Dagens nyheter varje kvartal förmodligen har mycket billigare morgontidningsläsning.

Det ironiska i sammanhanget är att Finansinspektionen bara någon vecka senare i sin konsumentskyddsrapport gick ut och varnade för att försäkringsbolag sysslar med så kallad “price walking”. I rapporten nämns specifikt hemförsäkringar och bilförsäkringar, vilket alltså inte har med Nordeas kampanj att göra.

Skärmdump från Finansinspektionens konsumentskyddsrapport 2022

Frågor till Nordea

En del frågor infann sig i våra huvuden. Vad händer om man som Nordeakund också vill ha den lägre avgiften som inflyttande kunder får? Kan man be om den direkt eller behöver man flytta ut från Nordea och sedan flytta tillbaka? Vi frågade Nordea direkt och fick svar från presskommunikatör Mikaela Grönlund.

1. Kan befintliga pensionskunder åberopa dessa avgiftssänkningar för att slopa sina avgifter på sina fribrev? 

Prisförändringen gäller för rörlig och fast årsavgift för de kunder som flyttar sin tjänstepension och/eller privata pensionsförsäkringar till Nordea från och med 17 mars (2022).  

Genom att vi har infört nya, mer effektiva processer vid flytt av pensionskapital samt minskade flyttavgifter på marknaden kan vi nu erbjuda ett lägre pris på inflyttade pensioner, vilket ger mer pension till pensionsspararen. Vi strävar alltid efter att erbjuda våra kunder ett konkurrenskraftigt erbjudande vid flytt av pension. Till exempel för kunder som tidigare har flyttat sina pensionsförsäkringar, där det har tagits ut flyttavgifter av motparten, har Nordea ersatt kunden för dessa.  

2. Om nej, kan de i princip flytta ut och sedan flytta in för att uppnå samma effekt? Och hur ser ni på att det blir ganska obegripligt för kunderna? 

Som tidigare nämnt gäller denna prisförändring för de kunder som flyttar sin pension till Nordea från och med 17 mars (2022). De kunder som har frågor om denna förändring eller önskar rådgivning för att se över sina försäkringar är välkomna att kontakta oss.

3. Kan befintliga pensionskunder åberopa dessa avgiftssänkningar för att slopa sina avgifter på sina pensionsförsäkringar som fortfarande är under utbetalning? 

Vi strävar alltid efter ett konkurrenskraftigt erbjudande, både nu i och med denna förändring, men också tidigare. För de kunder som tidigare har valt att flytta sin pension till Nordea har vi då erbjudit samma eller lägre avgift som den de har haft hos det bolag som kunden flyttar från. Som tidigare nämnt gäller denna prisförändring för de kunder som flyttar sin pension till Nordea från och med 17 mars (2022). De kunder som har frågor om denna förändring eller önskar rådgivning för att se över sina försäkringar är välkomna att kontakta oss.   

4.  Kan befintliga pensionskunder åberopa dessa avgiftssänkningar för att slopa sina avgifter på sina pensionsförsäkringar som fortfarande är premiedragande? 

Prisförändringen gäller endast flyttade försäkringar i fribrev. Sådana försäkringar är inte premiedragande. 

5. Om man nytecknar en pensionsförsäkring är det avgiftsfritt eller fortfarande gamla avgifterna? 

Denna prisförändring innefattar endast inflyttat kapital till privata pensionsförsäkringar och individuella tjänstepensionsförsäkringar som inte har en löpande premieinsättning. 

6.  Gäller detta även kollektivavtalade pensioner? Flyttavgifter och kapitalavgifter alltså. 

Den här förändringen innefattar inte kollektivavtalade pensioner. Prisbilden inom avtalspension är framförhandlad mellan kollektivavtalets parter.  

Nordeas pensionsfonder är lite dyrare

Om du har en sådan pension som går att flytta någon annanstans än Nordea och vill flytta in dem till Nordea är nästa sak att tänka på att välja rätt fonder. 

För det första ska du vara försiktig med att följa eventuella “råd” du får från Nordeas säljare. Det riskerar att leda till dyrare fonder än vad som är önskvärt. 

För det andra har Nordea ett begränsat utbud av fonder att välja på i sina pensionslösningar. Har du privat sparande hos Nordea kan du välja en av våra favoritfonder Länsförsäkringar Global Index. Den kan du dock inte välja i dina pensioner. Den billigaste globalfonden där är istället SPP Aktiefond Global (0,31% i avgift) som dessutom investerar i tillväxtmarknadsaktier. 

Det är antagligen fortfarande mycket bättre att flytta till Nordea och välja SPP Aktiefond Global än att ligga kvar i en dyr lösning någon annanstans, men trots den här förbättringen tycker vi fortfarande att det är bättre att flytta pensionerna till Avanza eller Nordnet.

Rådet till Nordeas kunder: flytta till Avanza

Tyvärr verkar Nordea inte vilja göra det lätt för befintliga kunder att ta del av de slopade avgifterna. Därför fortsätter vi i allmänhet rekommendera kunder hos Nordea att flytta sina privata pensionsförsäkringar till en nätbank som Avanza som har slopat försäkringsavgifterna för alla kunder i alla lägen samt att flytta kollektivavtalade pensioner till AMF för att de helt enkelt är billigast och historiskt fortsatt sänka avgifterna, även för befintliga kunder.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.