Nej, du behöver inte springa till banken nu!

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Idag den 20 augusti genomförde då äntligen Riksbanken sin andra sänkning av den sk styrräntan, wohooo! Alla medier jublar och man kan tro att det är det mest dramatiska som hänt sedan Dackefejden. Beslutet var väldigt väntat, det kommer överanalyseras av varenda sparekonom, men framförallt har det väldigt liten betydelse för vad du som småsparare ska göra åt saken.

En första sänkning av styrräntan gjordes den 8 maj med 0,25 procentenheter från 4,00 procent till 3,75 procent, vilket var den första räntesänkningen på åtta år. Och visst är det skönt för alla bolånetagare att räntan nu är på väg ner. Riksbanken har själva flaggat för två eller tre sänkningar under andra halvåret 2024 och nu sänks alltså styrräntan till 3,50%.

Bankerna bestämmer dock själva räntan på bolånen och kan höja eller sänka både mer eller mindre än styrräntans förändring. Faktum är att många banker den här gången (första i världshistorien?) sänkte räntan snabbare än Riksbanken. Redan den 7 augusti började bankerna sänka räntan och det säger ju en del om Riksbankens försiktighet.

OK, räntan sänks. Innebär det att du genast måste agera? Och ta ställning till bunden vs rörlig ränta? Absolut inte! Om du följt vårt råd så har du redan rörlig ränta och kommer se sänkningarna trilla in på dina lån. 

Det är dock lätt att dras med i jämförelserna och tro att “nu måste det väl ändå vara läge att binda räntan, nu blir det ju mycket billigare”. Men nej, och åter nej! Det är aldrig läge att binda räntan. Punkt slut. Och särskilt inte i nedgång. Här förklarar vi mera om varför detta är så förvirrande och hur du kan undvika 4 vanlig misstag.

Det enda du kan fundera på att göra just nu är det gamla vanliga: se över din bolånesituation, ta in vilka alternativ som finns och pruta hos din bank!


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Camilla Arneving

Camilla Arneving är civilekonom och har över tjugofem års erfarenhet från ledande befattningar inom marknadsföring och kommunikation från flera olika branscher, bland annat finans. Camilla jobbar också som konsult och interimsmarknadschef i egen verksamhet.