Krönikörens bästa tips: Gör som ”Oraklet från Omaha”

Blogg

Annelie Östlund: "Vad skulle Warren Buffett ha gjort?"

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


En kontroversiell grundare som inte vill berätta vart investerarnas pengar tar vägen – alla varningssignaler har ringt öronbedövande från start. Nu måste storbloggaren Jan Bolmeson och Lyxfällan-profilen Charlie Söderberg ta hela bladet från munnen.

Detta är en sampublicerad krönika av Annelie Östlund, reporter på Aktiespararna och medförfattare till granskningen av Better Globe. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Man behöver inte ens veta säkert huruvida Better Globe är en bluff eller en helt legitim verksamhet för att komma fram till att det är en investering man ska tacka nej till. 

Låt oss se hur proffsen gör – ta riskkapitalister eller aktieaktivister som Cevian. Ingen investering görs utan en ingående due diligence av företaget. Intäkter, rörelsemarginaler, vinster, tillgångar och skulder nagelfars. 

Dessutom läggs stor vikt vid management. David S. Rose, som har beskrivits som ”ängelinvesterarnas fader i New York” har uttryckt det på följande vis: “Som investerare är jag mest intresserad av personen, inte idén.” 

Därför är det inte konstigt att professionella investerare ratat trädplanteringsverksamheten – trots löften om att Better Globe kan bli din egen väloljade ”pengamaskin”.

  • För det första, det finns ingen som helst transparens. Better Globe VÄGRAR publicera finansiella rapporter som visar vart pengarna tar vägen och hur de används. Företrädare har hävdat att den avkastning på 15% som betalats ut från och med år 5 ska ha kommit från snabbväxande grödor i Kenya och Uganda. Men huruvida Better Globe lyckats göra några pengar på snabbväxande grödor har inte gått att kontrollera på grund av att årsredovisningar inte har publicerats. Redan här hade ett proffs fått kalla fötter, fällt ihop plånboken och pipit i väg.
  • En något så när erfaren investerare hade med andra ord inte ens behövt höra talas om grundaren Rino Solbergs historiska eskapader för att dra öronen åt sig. Från 1970-talet och framåt har Solberg med ojämna mellanrum dykt upp som en central figur i företag som beskrivits som pyramidspel. Han har till och med åtalats, om än sedermera frikänts, för bedrägeri och brott mot lotterilagen efter löften om orealistiska vinstmöjligheter i ökända Holiday Magic. 

Summa summarum har vi en milt uttryckt kontroversiell grundare som inte vill berätta vart investerarnas pengar tar vägen. Varför i hela världen ska man investera i något sådant? Man behöver inte heta Warren Buffet för att inse att, här är det bäst att ta sina surt förvärvade slantar och springa. 

Ett pyramidliknande upplägg

Nu har Better Globe kraschat. Utbetalningarna har upphört och personer med insyn har förklarat att den avkastning som betalades ut kom från nya investerares pengar. Ett pyramidliknande upplägg med andra ord. Det enda kritikerna är förvånade över är att haveriet inte inträffat tidigare. 

Men då alla varningssignaler ringt öronbedövande redan från start är det ännu mer anmärkningsvärt att sparprofiler – som tusentals människor sätter sin tilltro till när det gäller ekonomi och investeringar – har satt sin trovärdighet på spel genom att direkt eller indirekt rekrytera småsparare.  

Jag tänker framför allt på Jan Bolmeson som lyckats bygga upp Sveriges mest inflytelserika ekonomiblogg – eller community, som han kallar det. Detta samtidigt som han mellan 2008 och 2019 höll föreläsningar om Better Globe och sålde ”träd” via en affiliatelänk på RikaTillsammans-bloggen. På detta ska han ha tjänat 6% av det kapital som ”hans” investerare satsade. 

Att han 2019 meddelade att han slutar med all marknadsföring och försäljning hade en direkt koppling till den granskning som Affärsvärlden och Filter då gjorde. Noterbart är att Jan Bolmeson bara några månader tidigare hade pratat sig varm för investeringar i trädplanteringsverksamheten under ett webbinarium. 

Jag tänker också på Charlie Söderberg som i sin programledarroll i Lyxfällan hjälpte människor som försatt sig i ekonomiskt kaos. Som programledare för SVT:s Plus ställde han sig på utsatta kunders sida med gevärspipan riktad mot skumma företag som lurades och vägrade ta ansvar. 

En ”good guy” med andra ord. Så varför skulle inte människor lyssna när han förklarade att han sedan 2008 är en ”nöjd sponsor” till Better Globe?* 

Omstrukturering mörkar krasch

Det som grundaren och några av Better Globes tidigare ambassadörer (vilket inkluderar Jan Bolmeson) nu propagerar för är att investerare ska byta in sina ”trädcertifikat” mot aktier i nybildade, svenska företaget TPS.

Det här är ett upplägg jag sett otaliga gånger förut i samband med granskningar av bolag med skakiga finanser som ändå – med löften om hög avkastning – lyckats låna pengar via brygglån och obligationer. Inte sällan har finansiella ”rådgivare” sålt in dessa obligationer som riskfria investeringar till oerfarna småsparare.  

Vad som händer när bolagen inte kan återbetala lånen och investerare går med på att konvertera fordran mot aktier, är att såväl säljare av de finansiella produkterna som företrädare för bolagen, tar sig ur en besvärlig situation. 

Investerarna har inte längre rätt att begära företaget i konkurs för att på den vägen försöka få tillbaka sin investering, och de finansiella rådgivarna slipper bli stämda för vårdslös rådgivning. 

Nu skulle Jan Bolmesons webbinarer sannolikt inte klassas som finansiell rådgivning, utan som marknadsföring, vilket innebär att en stämningsprocess mot honom skulle misslyckas. 

Men Bolmeson har något annat att vinna på den så kallade omstruktureringen – sitt rykte. Han slipper säga att allt tycks ha gått käpprätt åt skogen. Läser man hans blogg tycks allt faktiskt ha blivit mycket bättre. Bolmeson vill tala om ”fördelarna: den ökade transparensen, det legala skyddet, den externa insynen, den oändligt mycket bättre ägandeformen i form av aktier, långsiktigheten (…). 

En annan ”fördel” som Bolmeson nu pekar på är att ”Rino som fått mycket kritik kliver av”.

Men av allt att döma ska pengar från Norden och Sverige även fortsättningsvis slussas ned till Better Globe Forestry i Östafrika. Och ingenstans hittar jag informationen att Rino Solberg är bannlyst från trädplanteringsverksamheten. Makten i TPS har samtidigt fyra före detta Better Globe-ambassadörer kapat åt sig på ett sätt som sticker ögonen (här kan du läsa hela reportaget). Dock kan det ifrågasättas om aktieägaravtalet är oskäligt, och därför ogiltigt. Vi får återkomma till det.

Men mot bakgrund av att det tycks bli mycket ”same same, but different” vore sannolikt det bästa att ta kontrollen över bolagen i en obeståndsprocess för att på det sättet rädda det som räddas kan. 

Inte ute ur bilden

Att Rino Solberg ”är ute ur bilden” kan också ifrågasättas med anledning av mejlbombardemanget han och ett anonymt Better Globe-team utsätter investerarna för. 

Eller vad sägs om: Nu är det ”SuperRea!” och ”När du köper 250 eller fler Sponsorpaket belönar vi ditt engagemang med en otrolig bonus om 20 procent i träd! Ja, du läste rätt – dubbelt så stor effekt, dubbelt så många fördelar! Använd koden SPONSOR-20 för att utnyttja detta erbjudande.”

Jan Bolmeson tycks inte vara helt bekväm med att Rino Solberg låter som en amerikansk tv-reklam för undergörande hudvårdsprodukter. Men han viftar bort det med att det ”som vanligt” kommuniceras ”ganska dåligt” från Better Globes håll. 

Men när Rino Solberg lovar att det är ”mer lönsamt än någonsin tidigare” att skicka pengar ner i det svarta hålet, är det inte ”dålig kommunikation”. Det är vilseledande. 

Och det har såväl Jan Bolmeson som Charlie Söderberg en moralisk skyldighet att vara ytterst tydliga med. 

Men så länge som varken Bolmeson eller Söderberg tar hela bladet från munnen kan investerare fundera på vad Warren Buffet skulle ha gjort. 

Skulle ”Oraklet från Omaha” köpa 250 ”sponsorpaket” för en ”otrolig bonus om 20 procent i träd”? Om ditt svar är nej ska inte heller du göra det.


* Det framgick så sent som förra året i reklamen för en ”probono-utbildning” om Better Globe som erbjöds av ett företag som Charlie Söderberg delägde.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Annelie Östlund