Jag har precis köpt lägenhet i Stockholm. Min första. Jag har lärt mig massor på vägen och har längs hela den vägen reagerat på en sak: Varför berättar ingen hur man gör? Jag har kört ständig direktlinje till banken, legat på alla mäklare jag mött och blivit otroligt besviken på den sparsmakade information jag fått av google.
Denna guide är tänkt att berätta vad man ska tänka på, så att du ska slippa allt trubbel jag har stött på. Guiden är generell, men en del saker kan vara särskilda för Stockholm – Sveriges galnaste bostadsmarknad, där ingen lägenhet går för mindre än 2 miljoner!
Innehåll
Det här är del 1 som handlar om hur man ska välja bostad. Följande är på gång:
- Banklån för förstagångsköpare
- Lån med redan befintligt bostadslån
- Budgivning pågår
- Hjälp! Jag vann budgivningen!
Yttre och inre faktorer
Vi har alla ekonomiska gränser – du kommer inte kunna få allt. Att välja bostad handlar om att hitta de brister man kan och INTE kan leva med.
Yttre faktorer – de viktigaste
- Läget – det absolut viktigaste
- Kvadratmeter
- Planlösning (och möjligheter att ändra den)
- Ljusinsläpp
- Insyn
- Balkong
När du flyttar till en lägenhet finns det saker du inte kan förändra om det visar sig att du ogillar det – de yttre faktorerna. Först och främst kommer läget. Om det visar sig att din dagspendling är längre än du trivs med så finns det inte mycket att göra. Samma sak om vännerna är långt bort eller mataffärerna små och dyra.
Inre faktorer – går att förändra
Inre faktorer är allt du kan påverka senare – köket kan du blåsa ut, badrum likaså, tapeter, planlösning (till viss del) osv. Det är lätt att bli kär i inre faktorer och enkla tillpiffningar som mäklare fixar, men färg på tapeten spelar ingen som helst roll i köpet. Kostnad för att byta tapet är lika lite som ett ökat bud på 10 000 kr, väldigt lite pengar i sammanhanget.
Hur ska man välja?
Ställ de yttre faktorerna mot varandra, framförallt läge och storlek – om du bor centralt har du kanske bara råd med 20 kvadratmeter, är det då värt att välja lite sämre läge för att unna sig 30 kvadratmeter?
Mitt val gick till såhär: Jag ville gärna ha 30 kvadrat (Vilket är hyfsat stort för enmanshushåll i Stockholm) och valde i början bort centralt och tittade på bostäder utanför innerstan men väldigt nära tunnelbana. Senare kom jag fram till att jag aldrig skulle vara hemma om jag inte bodde mer centralt och valde därför bort 5 kvm för att få ett bättre läge.
Se till att ha koll på kommunikationer – kanske är det billigare och bättre att flytta lite längre bort om lägenheten är precis bredvid stationen?
Booli har gjort en bra karta över tunnelbanenätet och hur kvadratmeterpriserna förändras per station. Skanstull och Gullmarsplan har till exempel lika bra tillgång till tunnelbana och är en station ifrån varandra på gröna linjen, men kvadratmeterpriserna skiljer sig med 15 000kr!
Ställ dig dessa frågor om läget:
- Hur ser arbetspendling ut?
- Restid till nära och kära? Till puben och sporthallen?
- Gillar jag närområdet?
- Matbutik/restauranger/parker/sjöar?
När du kommit underfund med hur du tänker kring läge och storlek är det dags att fundera över de andra yttre faktorerna, är balkong eller insyn viktigt? Eller värda att offra för en större lägenhet? Tänk på att till exempel ljusinsläpp är viktigare än vad man tror, det kan se tillräckligt ut på visning i eftermiddagssol, men kan vara överraskande dåligt en mörk vinter.
Inre faktorer, som ett ofräscht kök eller badrum, kan kosta mycket att renovera och det ska märkas på priset. Men det är fortfarande något man kan ändra på, och fräschar du upp lägenheten får du troligtvis pengarna tillbaka när du säljer.
Fortsättning följer!
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!