Att köpa på botten och sälja på toppen är målet för den som försöker tajma marknaden. Den som besitter denna förmåga har naturligtvis en ljus framtid. Men så länge all tillgänglig information är inbakad i aktiepriserna är det ännu ej publicerad information som en framgångsrik marknadstajmare i första hand måste få tag på. Det är uppenbart att sådant bara låter sig göras för den som har möjlighet att resa i tiden likt Biff Tannen i filmen Tillbaka till framtiden II.*
Det är lätt att bli påverkad av det ständiga flödet av finansiella, kortsiktiga aktietips som pumpas ut i olika former. Vi blir oroliga att inte få vara med på kraftiga uppgångar och hoppar på tåget när stora delar av börsuppgången redan inträffat. När börsen vänder ner blir vi rädda att våra investeringar ska bli värdelösa och försöker rädda det som går att rädda, efter att mycket av nedgången redan är ett faktum.
Detta förstärks ytterligare av alla de tips och råd vi dagligen bombarderas med från tidningar och TV. Finansbranschen och media har ett gemensamt intresse av att kommunicera kortsiktiga nyheter för att öka intresset för att köpa eller sälja. Men det är inte de kortsiktiga (och ofta felaktiga) råden som kommer att göra dig rik. Tvärtom kommer de som lyssnar på råden sannolikt hamna i en negativ tajmingproblematik som i många fall innebär att stora värden i det långsiktiga sparandet riskerar att gå förlorade.
Men fondförvaltarna då? De måste väl ändå kunna veta när det är dags att köpa eller sälja? Det är vanligt att företrädare för den aktiva fondindustrin i alla fall hävdar att just marknadstajming är en av fördelarna med aktiv förvaltning. Aktiva fonder kan parera svängningarna på börsen och till viss del skydda tillgångarna mot kraftiga börsfall, brukar det heta. Detta låter tilltalande och skulle vara alldeles förträffligt om det stämde med verkligheten. Ungefär som att ha en husförsäkring som visserligen kostar pengar när ingenting händer (tänk dyr aktiv fond och stabil börsuppgång), men som är väldigt bra att ha den dagen huset brinner ner (tänk kraftigt börsfall).
Låt oss titta på statistiken för att reda ut hur det ligger till med de aktiva fondförvaltarnas förmåga att tajma marknaden. Förra året, 2023, var ett bra börsår med en total uppgång på nära 20%, främst beroende på en stark avslutning. Fram till oktober var börsen däremot relativt stökig. Under februari och mars föll exempelvis börsen med cirka 10% för att sedan successivt återhämta sig under våren.
Det plötsliga börsfallet tillsammans med återhämtningen därefter, borde vara en perfekt tajmingmiljö för det aktiva fondförvaltarkollektivet. Dessutom var rörelserna både nedåt och uppåt selektiva, det vill säga inte alla bolag följde samma rörelsemönster. Något som borde vara julafton för den som har förmågan att välja ut rätt bolag att äga och rätt bolag att inte äga. Ändå gick hela 95% (SPIVA Europe Year-End 2023) av de aktiva svenska aktiefonderna sämre än marknaden under 2023. Den volatila marknaden verkar ha stjälpt snarare än hjälpt. Inte ens proffsen verkar således kunna tajma marknaden.
Att likt Biff Tannen kunna resa fram och tillbaka i tiden är nog enda sättet att systematiskt lyckas med marknadstajming. Så länge tidsresor inte finns tillgängliga är tajming inget vi bör ägna oss åt. Långsiktighet och diversifiering är en betydligt behagligare och enklare väg till ett framgångsrikt sparande.
* Biff Tannen reser tillbaka i tiden och satsar stora pengar på de sportevenemang som han har facit till.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!