Jobbat statligt före 2003? Få extra pension!

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Du som varit statligt anställd före 2003 kan få höjd pension. Det luriga är att det inte sker automatiskt utan att du måste ansöka om det. Min syster Britta fick en rejäl summa och tyckte att det var klart värt besväret. 

Jag känner en som är en fena på pensioner inom offentlig sektor, som heter Bång Berit Norén (www.pensionsdoktorn.se). Hon informerade mig för snart ett år sedan om en ändring gällande pensioner för statligt anställda.

Vissa har möjlighet att få äldre statliga pensioner värdesäkrade, dvs indexerade. Det gäller de som:

  • Har slutat att arbeta statligt före 2003
  • Har en livränta (=ålderspension) enligt något av tjänstepensionsavtalen för statligt anställda, PA/SPR eller PA-91
  • Inte har annan tjänstepension som har samordnats* med den statliga livräntan

När jag läste förutsättningarna konstaterade jag att det nog bara var den första punkten som var begriplig för vanliga dödliga. Jag konstaterade också att jag kände någon som såg ut att uppfylla villkoren. Min egen syster Britta!

Britta är pensionär sedan några år tillbaka och är precis lika ointresserad av pensioner, som folk i allmänhet. Hon tycker pensionen är för låg, begriper inte hur det funkar och hade såklart inte hört ett pip om att det skulle kunna finnas möjlighet till att få lite till i pension. Det är tyvärr inte så att Statens Pensionsverk SPV skickar ut information till alla som skulle kunna vara berörda. Du ska själv ansöka, för att kunna få din pension värdesäkrad, som det heter.

Syrran tyckte det var märkligt att detta inte hanterades ”automagiskt” och undrade om det verkligen var lönt att skicka in något. Hon beslutade sig för att göra det i alla fall, trots att det var lite jobbigt. Du behöver nämligen rada upp alla anställningar du haft efter att du slutade din statliga anställning, vad du haft för tjänstepensioner och diverse andra uppgifter.

Nu, nästan ett år senare, har Britta i alla fall fått svart på vitt, att det lönade sig! I denna vecka landade ett besked från SPV i hennes brevlåda. Hon får nu cirka 200 kr mer per månad, livet ut (minus skatt förstås). Hon får dessutom en retroaktiv klumpsumma för tiden från 65 år och fram tills nu och den landade på cirka 15 000 kr!

Nästa gång jag kommer upp till hemstaden Luleå, lär jag nog få ännu godare mat än tidigare, för Britta är nu rätt glad att hon har en pensionsnörd till lillasyster.

Kan det gälla dig med? Eller känner du någon som kan ha den bakgrunden? Tipsa i så fall. Det kan finnas pengar att hämta!

Under denna länk finns information om vad som gäller och hur du ansöker.


* Exempel på samordning är om du exempelvis bytt från statlig anställning till privat och fått något som heter ITP. Då frågade man om tidigare anställningar och räknade med din statliga pension och anställningstid, när man fastställde vad du skulle ha enligt ITP avtalet. Det innebar då att indexeringen av pensionen helt hanterades inom den nya ITP planen och att staten då slipper indexera den statliga pensionen.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Elisabeth Wass

Elisabeth är en riktig pensionsexpert som i över 20 års tid knorrat över tingens beskaffenhet i finans- och pensionsbranschen. Hon tjatar jämt om ”avgiftning” och ”rångivare” och tycker det är väldigt synd att det länge har varit snudd på omöjligt att få riktiga råd om pensioner och placeringar. Det är toppenbra att hon jobbat med nästan allt inom pensioner, som individuell rådgivning (på riktigt, utan provisioner), som pensionsansvarig på stor koncern och med att göra analyser av andra länders pensionssystem för OECD Paris.