Hur mycket ska du betala för drömbostaden?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Den här artikeln är för dig som just varit på en visning och blivit sugen. Ska du lägga ett bud och i så fall hur mycket?

Den här artikeln är en del av vår kurs "Köpa Bostad", men förhoppningsvis får även du som inte går kursen ut någonting av den.

Har du gjort jobbet innan?

Med risk för att vara präktiga och tråkiga: om du gått på en visning för att kolla läget utan att i förväg tänkt igenom hur dyr bostad du vill köpa, hur du uppskattar ett marknadsvärde, hur du och din partner ska dela ägande, etcetera tycker vi att du ska skippa budandet den här gången. 

Att köpa en bostad är ett stort beslut. Både ur perspektivet att det blir ett ställe där du trivs att bo och utifrån perspektivet att det för de allra flesta är ett väldigt viktigt beslut för din ekonomi. Tar du ett snabbt beslut utan att ha räknat och tänkt ordentligt riskerar du att hamna väldigt fel.

Se därför till att ha gjort jobbet innan. Räkna på hur mycket pengar du vill lägga på boende och se till att ha gjort research innan så att du är redo att uppskatta marknadsvärdet.

Du kan förstås gå på visningar innan du är redo. Det är ett bra sätt att få en bild av hur det fungerar och provräkna på saker. Vi rekommenderar dock att motstå frestelsen att sätta igång att buda innan du har gjort förberedelsejobbet. 

Du som går vår bostadskurs rekommenderar vi att verkligen ha jobbat igenom del 1 – förberedelser innan du går på visningar skarpt.

Vill du bo där?

Vi tenderar att fokusera på det ekonomiska, men en lika viktig fråga är förstås om du vill bo i just det huset och i just det området? 

Vi lämnar som vanligt den mer lustfyllda delen av att känna in alla fördelar till dig och kommer istället med några förnumstiga råd kring saker som är bra att tänka på:

  1. Hur är restiden till jobbet? För mig som lever ett stressad storstadsliv där minuter räknas är det till exempel skillnaden mellan 5 och 15 minuters promenad till tunnelbanan stor. Det blir nästan två timmar i veckan vilket till exempel är skillnaden mellan om jag hinner spela in ett avsnitt av Småspararpodden eller inte. Om du däremot är en mindre stressad person som lever i full harmoni med din klocka kanske två gånger 15 minuters promenad bara är välkommen vardagsmotion. 
  2. Var finns affärer, skolor, förskolor, motionsspår, etcetera som du behöver i ditt liv? Är de bra, hur nära ligger de och hur blir den logistiken?
  3. Om du köper hus på vintern: hur ser trädgården ut på sommaren och hur mycket skötsel behövs?

Vad är marknadsvärdet?

Nästa steg är att försöka uppskatta marknadsvärdet. Du har förhoppningsvis redan gjort en hel del förarbete, men nu gäller det att applicera det på just den här bostaden. 

Du som går vår kurs Köpa Bostad ska nu ta fram kalkylarket “Bestäm Marknadsvärde”. Ta en kopia på fliken “Beräkna marknadsvärde” och jobba igenom den enligt instruktioner i kalkylarket och i artikeln om att uppskatta marknadsvärde

Jämför de olika metoderna och försök landa i vad du tror. Vi vet att det här är svårt och det finns inget facit, men du ska inte köpa något så här dyrt utan att i alla fall försöka uppskatta vad den är värd. 

Är det värt pengarna?

Nästa steg är att fråga dig om det är värt pengarna. Då rekommenderar vi dig att gå över till att räkna månadskostnad. Och då menar vi alltså den långsiktiga månadskostnaden och inte utgifterna en vanlig månad. 

Du som går vår kurs Köpa Bostad ska nu ta fram kalkylarket “Månadskostnad”. Du har tidigare gjort en flik för en tänkt exempelbostad. Ta nu en kopia av den till en ny flik och uppdatera för just den här bostaden. 

Här har du också möjlighet att se hur dyrt det blir på sikt om du betalar lite mer än marknadsvärdet för att du så gärna vill bo just där genom att fylla i olika värden på “Köpeskilling”. 

Om det blir märkbart dyrare än vad du hade tänkt när du räknade i förväg behöver du förstås tänka ett varv till om det verkligen är värt det. 

Hur mycket är du beredd att buda?

Resultatet av ditt funderande här bör bli hur mycket du som mest är beredd att betala för just den här bostaden. 

Kommer snart: Läs sedan vidare här för att se hur du hanterar själva budgivningen.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.