Hur gick det för premiepensionens värsta skitfonder 2019?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Dags igen för pensionssäsong när det orange kuvertet dyker upp i folks digitala och analoga brevlådor. Det betyder också att det är dags för oss att titta tillbaka på året som gått och se hur det har gått för de skitfonder vi varnade för ifjol. En fond har åkt ut, en har lagt ned, en bytte namn och två kör vidare som tidigare.

Plats 1: Monyx – totalsågade, utkastade och uppköpta

Under 2019 avslöjade vi hur Monyx avsiktligt kringgått Pensionsmyndighetens avtal kring rabattsystemet. Något som inneburit att bolaget tagit ut 31 Mkr i avgifter från sina kunder bakvägen.

skiss över hur Monyx mjölkade sina kunder
Källa: Småspararguiden

Beskedet från Pensionsmyndigheten kom ett par månader senare i en 40 sidor tung totalsågning av hela Monyx verksamhet.

Pensionsmyndigheten sopar ut Monyx
Källa: Småspararguiden

Effekten blev att 18 miljarder av spararnas pengar flyttades tillbaka till statliga AP7 Såfa. Case closed för premiepensionen, men fortfarande finns 12 miljarder kronor kvar utanför premiepensionssystemet. Fonderna bytte namn till Espiria efter att East Capital köpte upp spararna.

Plats 2: Ålandsbanken – fortfarande dyrt och dåligt

Hos Ålandsbanken har inget nytt hänt sedan de i slutet av 2018 gjorde en deal med finska fondförvaltare FIM. Syftet var att kringgå Pensionsmyndighetens nya regler och säkra den intjäning som köpet av Allras kunder innebar. Spararna fortsätter förlora pengar på att Ålandsbanken förvaltar fonderna med höga avgifter och dålig avkastning. Under superbörsåret 2019 gick den stora globalfonden Ålandsbanken Global Aktie Placeringsfond upp 29,8 % samtidigt som motsvarande global indexfond gått upp 32%. 60 000 sparare och 11 miljarder ligger kvar. 5% av spararna har lämnat fonden. Vi gissar att de övriga 95 procenten snarare stannar på grund av begränsat engagemang och kompetens och inte för att de är genuint övertygade om fondernas förträfflighet.

Ålandsbanken värdeutveckling graf
Källa: Pensionsmyndigheten

På tio år har fonden underpresterat mot sitt jämförelseindex rejält.

Plats 3: East Capital Multi-Strategi – fortfarande dyrt och dåligt

På samma sätt som Ålandsbanken tuffar East Capitals slaskhink till fond vidare. Här sitter sparare som kastats in från diverse andra småfonder som inte själva platsade att vara kvar inom premiepensionen. Årets avkastning uppgick till 17%, något sämre än en enkel placering i motsvarande risknivå i AP7 Balanserad. 20 000 kunder och deras 3,2 miljarder kronor är drabbade. Även här har 5% av spararna lämnat.

Källa: Pensionsmyndigheten

På fem år har fonden underpresterat mot ett jämförelseindex med snarlik fördelningen mellan aktier och räntor.

Plats 4: Cicero World 0-100 – namnbyte till Cicero Hållbar Mix

Under året har Cicero bytt namn på sin fond från World 0-100 till Hållbar Mix. Vår kritik från föregående år kvarstår: de som sparar i fonden har sannolikt inte valt den själva utan har blivit inlurade i olika obskyra fonder som Cicero köpt upp kundstocken från. Nu fungerar fonden som en fin kassako för Cicero med 20 000 kunder och 5 miljarder. Avkastningen under året var 16%.

Källa: Pensionsmyndigheten

På sju år har fonden underpresterat starkt mot jämförelseindex. Det är dock oklart om indexet är rättvisande då strategin i fonden har varit “varierande” och därmed luddig.

Plats 5: Cicero Focus – fonden nedlagd och avgifterna sänkta

Fonden som Expressen beskrev som “Magplasket”, Cicero Focus, kritiserade vi förra året för att också ha köpt upp kunder från obskyra fonder som sysslat med id-bedrägerier. Under året har Cicero Focus avregistrerats från premiepensionen. Styrelsen i Cicero fann det inte längre “affärsmässigt” att driva fonden och skickade därför in spararna i den fond som hade snarlikt tema “Aktiespararna topp Sverige” som också förvaltas av Cicero.

Cicero Focus inte längre valbar på fondtorget
Källa: Pensionsmyndigheten

Avgiften sänktes därmed för 4500 kunder och deras 500 Mkr från 0,51% till 0,19%. Hurra för spararna, men ännu bättre hade varit om de fått landa i AP7 Såfa, tycker vi.

Hur gick det för de 5 rekommenderade fonderna?

Det är lätt hänt att det blir mycket kritik när man tittar närmare på finansmarknadens aktörer. Därför listade vi för tredje året också våra fem favoritfonder i PPM-systemet förra året. Och naturligtvis skall vi kika hur det gick för dem. Det finns inte så mycket spännande att säga så vi håller det kort som vanligt.

  • Ingen företrädare för fonderna har utretts för ekobrott.
  • Ingen fond blev köpstoppad.
  • Ingen av fonderna såldes till någon annan aktör.
  • Ingen fond är registrerad i annat land med mystisk fondstruktur.
  • Alla fonder är fortfarande kvalificerade för PPM-systemet, förutom SPP Global Plus som avregistrerades och spararna fördes in i snarlika fonden SPP Aktiefond Global.
  • Fonderna presterade ungefär som man kunde förvänta sig med anledning av börsuppgången. Ingen magi, men inte heller onödiga avgifter.
  • Fonderna är fortfarande billiga.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.