Hur gick det för premiepensionens fem värsta skitfonder 2017?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Förra året tog vi oss friheten att utse årets fem värsta skitfonder i PPM-systemet. Innan vi publicerar nya årets lista är det läge att blicka tillbaka: Hur gick det för förra årets skitfonder?

Plats 1: Allra – häktade av Ekobrottsmyndigheten

Avslöjade av Småspararguiden, utslängda och polisanmälda av Pensionsmyndigheten och företrädarna häktade av Ekobrottsmyndigheten.

Bild från del 11 av Småspararguidens granskning av Allra.

Plats 2: Solidar – köpstoppade av Pensionsmyndigheten

Avslöjade av Småspararguiden och SvD, köpstoppade av Pensionsmyndigheten.

Skärmdump från pensionsmyndigheten.se

Plats 3: Söderberg & Partners – fortfarande dyrt, men i år gick det ok

Utmärkande för Söderbergs fonder är att de kritiserats flitigt av både ekonomijournalister och myndigheter för att vara dyra, vilseledande och dåliga. Just i år så har deras fonder faktiskt gått lika bra som de renodlade och billiga globala aktiefonderna. Det kan förstås bero på att Söderberg & Partners helt plötsligt har hittat en magisk formel som faktiskt skapar mervärde, men vi håller det för osannolikt. Aktiv förvaltning fungerar inte överlag, ett år är alldeles för kort tid för att göra en seriös utvärdering av en fond och S&P ger sig själva ett rejält handikapp med skyhöga avgifter och låg aktieandel. Det kommer att märkas över tid.

Jämförelse mellan rena aktiefonder, AP7 Aktiefond och Söderberg & Partners Proaktiv 75. Källa: www.morningstar.se

Plats 4: Independent Fonddoktorn – misstänkta för fuffens på Irland

I vår granskning av Allra och Solidar har även Independent dykt upp. De ingick i en fondstruktur på Irland vars primära syfte har varit att dölja avgifter från Pensionsmyndigheten och spararna. Vi har inte bevis för att Independent gjort samma sak men det finns personkopplingar mellan bolagen.

Skärmdump från årsredovisningen 2015 av Lantern Structured Asset Management på Irland.

Plats 5: Zensum – spararna såldes vidare

När Zensum valde att kasta in handduken hade de några tusen sparare och över 700 Mkr i sina fonder. Eftersom oengagerade sparare ger fina och stabila intäkter valde East Capital att köpa upp den så kallade “stocken” (eller boskapen) och åtnjuter nu en årlig avgift på höga 0,52% per år.

Skärmdump från pensionsmyndigheten.se

Hur gick det för de 5 rekommenderade fonderna?

Det är lätt hänt att det blir mycket kritik när man tittar närmare på finansmarknadens aktörer. Därför listade vi också våra fem favoritfonder i PPM-systemet förra året. Och naturligtvis skall vi kika hur det gick för dem. Det finns inte så mycket spännande att säga så vi håller det kort.

  • Ingen företrädare för fonderna blev polisanmäld eller häktad.
  • Ingen fond blev köpstoppad.
  • Ingen av fonderna såldes till någon annan aktör att profitera på.
  • Ingen fond är registrerad i annat land med mystisk fondstruktur.
  • Fonderna presterade ungefär som man kunde förvänta sig av börsuppgången. Ingen magi, men inte heller onödiga avgifter.
  • Fonderna är fortfarande prisvärda.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.