Vår favoritfond som vi rekommenderar alla som ska ha aktiefonder att köpa är Länsförsäkringar Global Index. För den fonden har Länsförsäkringar en hittills oanvänd klausul i sina villkor som ger dem möjlighet att ta ut en köp- och säljavgift på 2%. Vi tror inte att det här i praktiken är något att vara särskilt orolig för, men vi väntar på tydliga svar från Länsförsäkringar för att känna oss helt säkra. För dig som inte är finansnörd kan du gott somna om så lovar vi att hojta ifall vi kommer fram till att detta verkligen är ett stort problem.
Uppdatering januari 2018: Nu har Länsförsäkringar svarat på våra frågor
Uppdatering september 2024: Avanza har tagit hem förvaltningen till Sverige, vilket innebär att vi återigen har Avanza Global som favoritfond.
Vad handlar detta om egentligen?
Länsförsäkringar har sedan länge haft i sina fondbestämmelser att de kan ta ut köp- och säljavgifter på maximalt 2%. Samtidigt står det också “för närvarande tas inga insättnings- eller uttagsavgifter ut av fondbolaget” och dessa avgifter har aldrig tagits ut.
På sistone har detta uppmärksammats bland finansnördar i sociala medier med uppmaningar om att byta från fonden och flera personer har hört av sig till oss och frågat varför vi rekommenderar denna fond trots luddiga klausuler.
Köp- och säljavgifter inte alltid dåligt
Varje gång det kommer in eller ut pengar från en aktiefond som ska ha 100% av kapitalet i aktiemarknaden behöver fonden köpa eller sälja aktier. Och att köpa eller sälja aktier kostar pengar. Dels betalar man någon form av transaktionsavgift till börsen och dels påverkas priset på marginalen uppåt om man köper stora volymer på kort tid och nedåt om man säljer stora volymer på kort tid.
För en fond som handlar i stora globala bolag är det här inga stora pengar, men om det skulle vara så att någon ett flertal gånger skulle sätta in och ta ut stora summor skulle kostnaden inte bli försumbar.
Har man inga köp- och säljavgifter så tas de här kostnaderna solidariskt av alla som har pengar i fonden. Om man därför tänker sig att man ska investera i en fond och sedan sitta still i 10 år kan det därför vara så att det tom är en fördel att det finns köp- och säljavgifter så att man slipper betala för andras “velighet”.
En positiv tolkning av Länsförsäkringars villkor är därför att den här klausulen är till för att skydda oss långsiktiga investerare från eventuella miljardärer eller institutioner som hoppar in eller ut ut fonden.
Våra frågor till Länsförsäkringar
Det är inte ovanligt att fonder enligt sina fondbestämmelser har möjlighet att ta ut högre avgifter än vad de gör, men det är sällan de utnyttjar den möjligheten. Vi tror därför att risken är liten, men för att vara säkra har vi skickat ett antal frågor till Länsförsäkringar:
- Vad är syftet med köp/sälj-avgifter enligt er?
- När tänker ni egentligen att ni ska använda den här avgiften?
- Finns det möjlighet att förtydliga detta i fondbestämmelserna så att småsparare slipper att oroa sig?
- Kan ni bestämma själva över de här villkoren eller är det förvaltaren Blackrock som styr över dem?
- Vilka av era fonder har möjlighet att ta ut den här typen av avgift?
- Finns det några andra indexfonder på svenska marknaden som har liknande avgifter?
- Både ni och Swedbank har en förvaltningsavgift på 0,20%. Swedbank kan maximalt ta ut 0,5% och LF 1,80%. Varför har ni lagt er så högt här?
Swedbank Robur Global Access är lika bra
Vi på Småspararguiden rekommenderar alla som vill ha aktiefonder att välja den billigaste globala aktiefond man kan hitta. I dagsläget finns två globala aktiefonder på den svenska marknaden som har samma låga årliga avgift på 0,20%. Dessa två är Länsförsäkringar Global Index och Swedbank Robur Access Global.
Att välja mellan dem är som att välja mellan två olika märken på koksalt som kostar lika mycket. Det är i stort sett samma produkt i olika förpackningar och det spelar väldigt liten roll vilken du väljer.
För att göra livet lättare för dem av våra läsare som vill att sparande ska vara så enkelt som möjligt beslutade vi oss för ett par år sedan att vi lika gärna kunde bestämma oss för en utav dem som vår standardrekommendation. Vilken spelar egentligen väldigt lite roll.
Det som avgjorde att det blev Länsförsäkringar Global Index som blev vår standardrekommendation var att den redogjorde för sin hållbarhetsprofil tidigare än Swedbank Robur Global Access, att fonden funnits längre och att vi på marginalen hade ett något större förtroende för den internationella fondförvaltaren Blackrock än för Swedbank när det gäller att ha en kostnadseffektiv hantering.
När det gäller hållbarhetsfrågan är vi dock inte säkra på att så är fallet längre. Fonderna har exempelvis närmast identiskt hållbarhetsvärde på Morningstars hållbarhetsranking. Vi har på vår att göra-lista att göra en revision av hur vi ser på och hanterar hållbarhetsfrågor. Det är en komplex fråga som tar tid så det var ett tag sedan vi gjorde det senast.
Om man nu oroar sig för fondbestämmelser av den här typen är det också värt att notera att maximal förvaltningsavgift är 0,5% hos Swedbank Robur Global Access och hela 1,8% hos Länsförsäkringar Global Index. Återigen bedömer vi risken som liten för en höjning över huvud taget, men de får göra det enligt det finstilta. Skillnaden är att spararna måste uppmärksammas på ändringen och att det bara är att rösta med fötterna om förvaltningsavgiften skulle höjas.
Det kan vara så att dessa fondbestämmelser är någonting som kan få den oerhört jämna vågskålen att väga över till fördel för Swedbank Robur Global Access. Vi avvaktar dock Länsförsäkringars svar och eventuellt även vår egen hållbarhetsanalys innan vi ändrar vår standardrekommendation.
För dig som har läst ända hit och fortfarande känner dig orolig så är det absolut inget fel att byta till Swedbank Robur Global Access. Det blir med största säkerhet varken bättre eller sämre.
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!