Finansinspektionen kastar ut nästa skojarbolag: Nord fondkommission

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Finansinspektionen meddelar att samtliga tillstånd dras in för värdepappersbolaget Nord Fondkommission. Med “omfattande och allvarliga överträdelser” samt “ett tydligt exempel på när försäljning drivs mot det som är gynnsamt för det egna företaget istället för det som är bra för kunden” menar vi att det var hög tid att bli av med ytterligare en problemaktör.

Vilka är Nord Fondkommission?

Nord Fondkommission är ett värdepappersbolag vars affärsidé är att upplåta en plattform åt små så kallade anknutna ombud, tänk små rådgivningsverksamheter. På det sättet kan dessa verksamheter slippa ägna tid och kraft åt regelverksfrågor utan istället fokusera på att ge “råd” till konsumenter samt att tillhandahålla investeringsprodukter och en plattform för konsumenter att handla från. Bland de 34 ombud som är registrerade finns uppenbarligen flera som har ägnat sig åt det vi på Småspararguiden ständigt kritiserar: att sälja dyra och riskfyllda produkter till konsumenter som har ett kunskapsunderläge.

Nord och deras anknutna säljare har upprepade gånger rekommenderat produkter som gynnar dem själva snarare än konsumenten. Samtidigt finns säkerligen också anknutna ombud som skött sig bra.

Beslutet från Finansinspektionen 

Med motivering som starkt påminner om när Exceed för ett år sedan fick sitt tillstånd indraget meddelar Finansinspektionen i pressmeddelande idag att samtliga tillstånd för Nord Fondkommission också dras in. Det fullständiga beslutet finns att ladda ned hos myndigheten. Motiveringen lyder:

FI har undersökt hur Nord säkerställer att bolaget tar tillvara kundernas intressen när det tillhandahåller investeringsrådgivning genom anknutna ombud. Utredningen visar att bolaget har brutit mot en rad centrala kundskyddsbestämmelser när det har sålt riskfyllda företagsobligationer till icke-professionella kunder. Nord har bland annat tagit emot ersättning från emittenter av företagsobligationer utan att identifiera eller hantera den som tredjepartsersättning.

Nord har dessutom uppvisat stora brister i sin interna styrning och kontroll. Bolaget har drivit en stor del av sin verksamhet genom anknutna ombud. Varken bolagets organisation, styrning och kontroll eller funktion för regelefterlevnad har varit anpassade efter detta.

FI bedömer sammantaget att Nord har begått en rad allvarliga överträdelser och därigenom visat att bolaget saknar förmåga att följa de grundläggande regler som är uppställda för att skydda de kunder som investerar i finansiella instrument. Därmed har bolaget visat en okunnighet och likgiltighet inför regelverket som inte är förenlig med kraven på aktörer som driver tillståndspliktig verksamhet på finansmarknaden.

Finansinspektionens pressmeddelande

I efterföljande livesända pressträff sammanfattar generaldirektör Erik Theden följande lärdom för konsumenter:

I de allra flesta fall skall konsumenter investera i sånt som är begripligt, enkelt och billigt. Det innebär exempelvis sådant som enkelt fondsparande till låga avgifter. Om man inte på djupet förstår avgifter och risker bör man undvika komplicerade finansiella instrument med svåra, dyra och riskfyllda upplägg. Exempel på sådana produkter är derivat, strukturerade produkter eller riskfyllda företagsobligationer.

Finansinspektionens generaldirektör

Erik sammanfattar slutligen:

Det här är ett tydligt exempel på oseriös rådgivning.

Snarlika och kritiserade aktörer

Nord Fondkommission har i våra ögon haft en snarlik position på marknaden som aktörer som Exceed, Garantum, Strukturinvest och Svensk Värdepappersservice. Allra värst bland dessa är Exceed samt Strukturinvest som båda figurerat på vår årliga lista över finansbranschens skitprodukter.

Bild från Småspararguidens artikel om Exceed 2020

Vad händer nu?

Finansinspektionen har publicerat ett dokument med frågor och svar som riktar sig till konsumenter som har haft med Nord Fondkommission att göra. Där förklaras vad som händer med konton och värdepapper som man skaffat genom Nord eller deras ombud.

Vi på Småspararguiden vill på förhand varna för att finansaktörer har en vana att sälja sina så kallade kundstockar till andra aktörer. Eftersom det oftast är de mer skrupelfria som befattar sig med sådant bör man vara vaksam på vad som händer härnäst om man varit kund genom Nord Fondkommission. Med fallet Exceed färskt i minnet, där just Nord och ombudet Ymer ville ta över kunderna så ligger det i farans riktning att passiva kunder kommer hänvisas till aktörer med samma värderingar. T.ex. någon av de nyss nämnda snarlika aktörerna.

Småspararguiden varnade tidigt konsumenter från att låta sitt sparande flyttas från Exceed till Nord/Ymer

Om du behöver hjälp att ta dig ur riskabla produkter rekommenderar vi att ta hjälp av en oberoende rådgivare.

Hur påverkas Fundler?

Ett ombud som sticker ut är robotförvaltaren Fundler som såvitt vi kan se sköter sig bra och jobbar med låga och tydliga avgifter utan provisioner. Frågan är hur deras verksamhet påverkas av att Nord nu blir av med sitt tillstånd. Förmodligen behöver deras verksamhet finna en ny hamn att säkra sina tillstånd via. Vi har försökt söka dem för en kommentar. Samtidigt svarar deras VD på frågor i en artikel i Breakit som tyder på att det inte kommer vara svårt för tjänsten att välja en annan plattform att samarbeta med.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.