Enskild firma – borde du sätta av till pension före årsskiftet?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Du som driver en verksamhet i bolagsformen enskild firma och har höga intäkter bör räkna på om det lönar sig att sätta av pengar till en privat pensionsförsäkring före årsskiftet. Vi förklarar vad som gäller!

Berör det dig?

Den här frågan berör dig som:

  1. Driver en verksamhet genom en enskild firma istället för genom ett aktiebolag (AB). Om du driver ett aktiebolag finns en liknande frågeställning om hur mycket lön du bör ta ut före årsskiftet.
  2. Verksamheten är så framgångsrik att du har ett överskott (intäkter minus utgifter) på minst 820 400 kronor under 2024

Så här gör du

Det här behöver du göra:

  1. Räkna ihop hur stort överskott du räknar med att få under året. Summera dina intäkter (exklusive moms) och dra ifrån dina utgifter för till exempel lokal, telefon och inköp.
  2. Räkna ut hur mycket marginal du har ned till 820 400 kronor. Brytpunkten avser inkomsten efter schablonavdrag för egenavgifter. Schablonavdraget för egenavgifter är normalt 25%. Inkomster under brytpunkten motsvarar därför ett överskott i näringsverksamheten upp till cirka 820 400 kr som är framräknat genom att ta brytpunkten för statlig skatt 615 300 kronor delat på 0,75 (din inkomst är 75% av överskottet).
  3. Se till att beloppet du planerar att sätta av till pension inte överskrider taket på 10 prisbasbelopp eller 35% av inkomsten för då är det inte längre avdragsgillt.
  4. Betala in beloppet till en privat pensionsförsäkring hos ett pensionsbolag. Vårt allmänna råd är att välja någon av nätbankerna Avanza/Nordnet för att de har ett bra utbud av fonder och inte tar ut några kapitalavgifter.
  5. Någon dag efter inbetalningen behöver du se till att dina pengar också investeras i någon fond. Har du tio år kvar till pensionsålder är det självklart att du skall ha pengarna på börsen och då finner du en billig global indexfond i vår Fondguide.
  6. I din privata deklaration som du skall fylla i nästa år behöver du yrka på skatteavdrag för samma belopp som du skickade. Om du är osäker på vilken ruta du skall fylla i kan du fråga Skatteverket. Uppdatera oss gärna så kan vi skriva det här.

Varför är det smart?

Vårt skattesystem fungerar så att marginalskatten – den skatt du betalar på varje ny tusenlapp du tjänar – ökar rejält över brytpunkten på 615 300 kr/år eller 51 275 kr/månad (siffror för 2024). Typiskt sett från 30 till 50 procent. Tar du ut de här pengarna som lön nu betalar du alltså ganska mycket skatt. När du är pensionär är det troligt att du inte kommer att ha lika hög inkomst och betala lägre skatt. Det gäller särskilt om du inte brukar sätta av mycket pengar till pensionen.

Dessutom är den löpande schablonskatten på privata pensionsförsäkringar hälften så hög som sparande på ISK. Om ISK-skatten är 1% är skatten alltså 0,5% i pensionssystemet. Över tid kan det ha en betydande effekt. En 40-åring som sparar i 28 år och sedan i snitt 12 år senare har ett 40-årigt perspektiv vilket kan bli ytterligare runt 20% lägre skatt.

Varför privat pensionsförsäkring och inte IPS?

Både privata pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande (IPS) går att använda för det här syftet. Skillnaderna är små:

  • När du dör kommer pengarna i en IPS alltid ärvas. En privat pensionsförsäkring ärvs om den har återbetalningsskyddet påslaget. Om du har stängt av ditt återbetalningsskydd blir din pension istället större, men pengarna kan brinna inne.
  • IPS erbjuds av banker, pensionsförsäkringar av pensionsbolag. De flesta banker är dock även försäkringsbolag.
  • Båda kontoformerna går att få gratis. Men, där det förekommer avgifter är det ofta dyrare med pensionsförsäkring än IPS.
  • IPS kan bara tas ut tidsbestämt mellan 5-20 år. Privat pensionsförsäkring kan också tas ut livsvarigt.

Vi rekommenderar privat pensionsförsäkring för att du då har möjligheten att få mer pension istället för att pengarna ärvs. Du vet inte hur ditt liv ser ut när du närmar dig pensionen och ett avslaget återbetalningsskydd gör stor skillnad så även om du nu vill att pengarna ska gå till dina barn eller din sambo/make/maka är det bra att ha möjligheten kvar.

Borde du konvertera till aktiebolag?

Om du återkommande brukar ha stort överskott i din enskilda firma är det kanske dags att byta till bolagsformen aktiebolag. Det kräver lite mer av dig i bokföringen, men ger andra fördelar som fördelaktigare skatt och att företagets ekonomi skiljs från det privata om man skulle bli skuldsatt i verksamheten.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.