Den genomsnittliga avkastningen av alla pengar som placeras på Stockholmsbörsen är samma som utvecklingen för ett marknadsviktat index. (Marknadsviktat betyder att vikten ett företag får i indexet är dess totala börsvärde delat med det totala värdet av börsen. Det innebär att stora bolag kommer att utgöra en större del av indexet än små bolag.) När du säljer en aktie som du tror är övervärderad så är det någon annan som köper samma aktie för att hen tror att den är undervärderad. När du köper en aktie som du tror är undervärderad så är det någon annan som säljer samma aktie för att hen tror att den är övervärderad. En utav er kommer att göra en dålig affär. Det finns därför goda skäl att fundera på vem den personen är och varför du skulle veta bättre än henom ifall aktien är över- eller undervärderad.
De svenska hushållen står enligt SCB för drygt 10% av det samlade börsvärdet och utav dessa 10% är de flesta dessutom inte att räkna som småsparare. De 5% av privatpersonerna som har störst innehav står för 78% av ägandet. Om vi antar att småsparare inte är många gånger mer aktiva i sin handel än andra ägare (vilket är ett högst rimligt antagande) så innebär det att personen på andra sidan av affären med största sannolikhet inte är en småsparare. Betydligt mer sannolikt är denne person istället en av alla de välutbildade (och välbetalda) personer som har detta som sitt arbete. Dessa har ofta lång utbildning och lång erfarenhet och ägnar minst 40 timmar i veckan åt aktiehandel och aktieanalys. Det är dessa personer du behöver överlista om du ska tjäna pengar på egen handel.
Jag har träffat förvånansvärt många människor som läser Dagens Industri till morgonkaffet och utifrån den kunskapen tror att de kan avgöra vilka aktier som är över- respektive undervärderade. Det tycker jag är jämförbart med att köpa sin egen väderstation på Clas Ohlson, gå en kvällskurs i meteorogi och tro att man kan slå SMHI’s väderprognoser. Som vi alla vet så har SMHI inte alltid rätt och det kommer att finnas gånger när du har rätt och SMHI fel. Ibland kommer du rentav ha mer rätt än SMHI en hel månad eller kanske ännu mer, men i genomsnitt finns det förstås ingen anledning att tro att du är en bättre prognosmakare än dem. När du bedömer om en aktie är över- respektive undervärderad så är det dessutom inte att jämföra med huruvida du tror att det blir regn eller sol. Det du satsar dina pengar på är huruvida det blir mer eller mindre sol än vad den genomsnittliga proffesionella prognosmakaren tror. Aktieanalys handlar inte om att avgöra huruvida ett bolag kommer att göra en bra vinst nästa år utan om att avgöra huruvida denna vinst är större eller mindre än den genomsnittliga investeraren tror.
Betyder det att man absolut inte ska köpa och sälja aktier baserat på vad man tror om deras värdering? Nja. Det finns många människor som spelar på hästar eller fotboll. De flesta av dem tror inte att de kommer att tjäna pengar på det, men tycker att det är ett roligt tidsfördriv som de kan kosta på sig. Ser man saken på det sättet så är det en minst lika bra hobby att köpa och sälja aktier. Man lär sig en hel del om ekonomi som man kan ha nytta av, risken för spelmissbruk är troligtvis mindre och så länge man håller sig till aktier så kommer man inte förlora allt man äger. Jämfört med att ha pengarna på banken kommer man till och med att i genomsnitt gå plus.
Dessutom finns det tveksamt stöd för att professionella investerare skulle ha någon större framgång i sina gissningar så det är mest en slump huruvida en enskild affär är bra eller dålig. Det som däremot inte är en slump är att varje affär du gör kostar pengar i form av cortage och ju fler affärer du gör desto större blir kostnaden för din hobby. Summa summarum så kan aktiehandel vara en hobby lika bra och billig som många andra hobbies, men man ska bara ägna sig åt det om man tycker att det är roligt och man ska räkna med att det i genomsnitt kostar pengar jämfört med en billig fond.
Vill man direktäga aktier hellre än att investera i en fond så behöver det inte heller vara fel. Om man inte vill ha aktiehandel som en hobby som kostar pengar kan man med fördel köpa aktier i ett antal olika bolag i ett antal olika sektorer. På så sätt får man en blandad portfölj som går ungefär som index och till ingen årlig förvaltningskostnad. Sedan behåller man de aktierna, oavsett om de går bra eller dåligt, tills det att man behöver pengarna till konsumtion eller vill minska sin risk. Om man tror att man inte kommer att behöva pengarna på flera år så kan detta vara en minst lika bra strategi som en billig fond.
Om du inte själv kan slå börsen i genomsnitt – borde du då inte iaf kunna hitta en förvaltare som kan det? Den mest extrema skolan inom finansvärlden är att ingen förvaltare kan förutsäga börsen utan att all överavkastning (jämfört med index) är ren tur. Jag skulle inte gå riktigt så långt. Det finns säkert en del personer som kan det. Frågan är hur man skiljer dem från de förvaltare som bara haft tur och hur du som småsparare ska kunna se den skillnaden? Totalt sett är all aktiv förvaltning ett nollsummespel. Eller rättare sagt så är det ett nollsummespel innan avgifterna som du betalar för att avlöna dessa synnerligen välbetalda herrar och damer.
Hur svårt det är för dig att kunna avgöra vilka förvaltare som är skickliga från dem som bara har haft tur när din säljare (sådana som kallar sig själva personlig bankman/kvinna eller rådgivare) kräver ett blogginlägg i sig och jag hoppas få anledning att återkomma till det. Just nu nöjer jag mig att säga att jag själv har dubbelexamen i relevanta ämnen (ekonomi på Handels i Stockholm och Civilingenjör med inriktning finansiell matematik från KTH), har arbetat sju år i branschen och är en i allmänhet tämligen självgod människa med hög tilltro till min egen förmånga. Och jag tror inte att jag kan skilja ut skickliga förvaltare från dem som har haft tur.
Anledningen till att vi startat Småspararguiden är för att vi tror att många småsparare dels kastar pengar i sjön och dels går runt och har lite ont i magen för att man inte förvaltar sina pengar på bästa sätt. Är du en sådan så rekommenderar vi dig å det varmaste att köpa en billig indexfond och känna dig trygg i att du har gjort det bästa valet. Det finns ingen garanti för att det ger bäst avkastning, men det är den bästa strategin givet vad du vet och rimligen kan veta just nu. I efterhand kan någon säga att du istället borde ha köpt aktie X eller fond Y, men i efterhand kan någon även säga att du borde ha sålt dina aktier och satsat alla pengar på att Tyskland vann fotbolls-VM.
Testa gärna Fondguiden om du vill hitta fonder som är både bra och billiga på just din bank!
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!