Därför ska du ha en global aktiefond

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Vi rekommenderar alla som sparar i aktiefonder att välja en global aktiefond. Jämfört med en Sverigefond är risken att du förlorar mycket lite mindre, men skillnaden är inte så stor som man kan tro. 

Lägre risk med en bredare fond

Standardargumentet för att ha en global aktiefond är att du får bäst riskspridning om du äger så många olika aktier som möjligt som är så olika som möjligt. Om du äger aktier i Handelsbanken och ska köpa en aktie till är det bättre att köpa H&M än Swedbank och ännu lite bättre att köpa Microsoft som inte ens är ett svenskt bolag. Inte för att det i genomsnitt blir bättre utan för att det riktigt dåliga utfallet blir något mindre dåligt. Får vi en svensk bankkris vill du inte bara äga svenska banker. 

Ska du ha dina pengar i aktiemarknaden, men ta så lite risk som möjligt säger finansiell teori därför att du ska ha en global aktiefond. Oavsett vilket land du bor i. 

Svenska aktier ingår i en global aktiefond, men eftersom Sverige är en liten del av den globala ekonomin rör det sig inte om mer än någon procent. 

Du är redan beroende av svensk ekonomi

Zoomar vi ut ytterligare så påverkas din totala ekonomi inte bara av hur aktiemarknaden går. Om du bor och arbetar i Sverige är du redan beroende av hur svensk ekonomi går:

  1. Om du jobbar i Sverige påverkas du av hur svensk arbetsmarknad går. Går svensk ekonomi bra får du större möjligheter att hitta välbetalda jobb och undvika arbetslöshet.
  2. Om du inte tjänar väldigt bra kommer större delen av din pension att komma från din inkomstpension. Den är i sin tur kopplad till svensk löneutveckling. För din pension är du alltså redan starkt beroende av svensk ekonomi.
  3. Om du äger en bostad i Sverige hänger dess värde ihop med svensk ekonomi.

Det här betyder att om Sveriges ekonomi utvecklas bättre än resten av världens kommer det antagligen att gå ganska bra för dig ändå. Att du då får lite sämre avkastning på dina sparpengar och de valbara delarna av din pension är tråkigt, men antagligen något du kan leva med. 

I det motsatta scenariot, att svensk ekonomi går mycket sämre än resten av världens, är det däremot väldigt skönt att ha de pengar du kan i en global fond. 

Vill man göra saker mer komplicerat spelar det viss roll vad du sparar till. Om du vet att det du sparar till är att köpa en bostad i Sverige om 5-10 år är det här argumentet inte lika starkt som om du sparar till din pension. Priset på en bostad i Sverige om halvlång tid är mer kopplad till hur just svensk ekonomi går än allt du vill köpa om många år.

Skillnaden är mindre än man kan tro

Många svenska börsbolag har en stor del av sin verksamhet utomlands. H&M har till exempel sitt huvudkontor i Stockholm. Sverige står för endast en bråkdel av deras försäljning och produktionen sker inte heller här. Det innebär att det inte är särskilt viktigt för H&M hur just svensk ekonomi går. Den allra viktigaste faktorn för hur den svenska börsen går är faktiskt den globala konjunkturen. Skillnaden mellan en globalfond och en Sverigefond är därför inte så stor.

Det finns förstås också företag som har större delen av sin omsättning i Sverige. Storbankerna utgör en betydande del av börsvärdet och de har sin verksamhet framförallt i Sverige och i vissa fall i andra nordiska länder. Argumentet med riskspridningen håller därför fortfarande, men riskspridningen är inte så stor som man skulle kunna tro. På fikonspråk säger man att korrelationen mellan svenska och utländska börser är hög. Går USA-börserna upp under den svenska natten börjar Stockholmsbörsen nästan alltid dagen efter med en uppgång, och vice versa.

Om du tycker att det är roligare eller känns bättre att äga svenska aktier är det alltså inte en katastrof. Det viktigaste att få rätt i ditt sparande är att hitta rätt fördelning mellan aktiemarknad och sparkonto och att inte betala 1,5% per år i fondavgifter. Så i vårt råd “lägg ditt långsiktiga sparande i en billig, global aktiefond” är “global” det minst viktiga. 

Därför är vi inte så bekymrade om valutarisken

Ett vanligt argument för att istället välja Sverigefonder är att du tar en valutarisk om du köper en globalfond. Det vill säga att du kan förlora pengar för att svenska kronan stärks mot dollarn. 

Det här är absolut ett relevant argument, men skillnaden är återigen inte så stor som man kan tro eftersom många bolag är internationella och valutakursrörelser också påverkar vilka aktier som går bra. Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring valutarisk i en globalfond.

Sammantaget är vår bedömning att argumenten ovan för en globalfond är tyngre och överväger valutarisken.

Hitta billigaste globala aktiefonden med vår Fondguide

I vår Fondguide hittar du den billigaste globala aktiefonden hos din bank. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.