Från årsskiftet kan vi räkna med att kunna börja pausa uttag av pensionsförsäkringar, inte bara den allmänna pensionen. Regeringen har gått vidare med en proposition om lagändring för att möjliggöra det.
Uppdatering 2024-10-23: Riksdagen har beslutat att bifalla förslaget som träder i kraft som planerat 2025-01-01. Enligt Pensionsnyheterna pågår förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter för när det också börjar gälla kollektivavtalade tjänstepensioner:
“Det kommer troligen att bli möjligt med ett flexiblare uttag av ålderspension inom ITP (privatanställda tjänstemän) från och med den 1 oktober 2025 och för Avtalspension SAF-LO (privatanställda arbetare) från och med den 1 januari 2026.
För anställda inom statlig sektor (PA16) samt kommuner och regioner (AKAP-KR) blir det troligen möjligt från och med den 1 juli 2025.“
Den 13 juni 2024 tog regeringen steget mot en mer flexibel pensionsutbetalning genom att besluta om en ny proposition. Justeringen i lagtexten kan verka liten, men den kan ha stor ekonomisk betydelse för de som planerar att kombinera arbete med pension. Förslaget är att ändringen ska gälla från 1 januari 2025 och omfatta alla pensionsförsäkringar, inklusive privata pensioner, individuellt pensionssparande (IPS) och efterlevandepensioner som man ärvt, även de som börjat betalas ut före lagen trätt i kraft.
Vad innebär den nya regeln?
Den befintliga femårsregeln innebär att man inte får ta ut tjänstepensioner och privata pensioner på kortare tid än fem år och att månadsutbetalningnarna måste vara desamma eller öka med tiden. Den nya regleringen inför en flexibilitet som tidigare bara funnits för den allmänna pensionen: under de första fem åren av din pensionsutbetalning ska du nu kunna välja att pausa utbetalningarna. Dessutom ska det gå att förlänga utbetalningstiden.
Vem berörs?
Att kunna pausa pensionsutbetalningarna innebär flera skattemässiga fördelar för de som går in och ut ur arbete. Om du exempelvis väljer att arbeta deltid eller ta ett tillfälligt jobb under din pension, kan du pausa dina pensionsutbetalningar och därmed undvika onödigt höga skatter på dina inkomster. På detta sätt kan du optimera din ekonomi och undvika statlig inkomstskatt under vissa inkomstår. Brytpunkten ligger för 2024 på 51 275 kronor per månad.
För den pensionär som har en hög pension nu över brytpunkten och ångrar att några pensioner valdes att tas ut på för kort tid ska det alltså gå att förlänga utbetalningstiderna för att smeta ut pensionsinkomsterna på fler år och därmed få ned sin totala skatt.
Enligt Pensionsmyndighetens enkät Blev det som du tänkt dig? har 12 procent av personerna 70-75 år med tjänstepensioner angett att de är missnöjda med den utbetalningstid de valt. Den här gruppen kommer alltså förhoppningsvis ha direkt nytta av lagändringen.
Pensionsbolagen måste inte, men kommer nog erbjuda det
Som lagförslaget är skrivet kommer pensionsbolagen inte vara tvungna att låta kunderna pausa sina utbetalningar. Det kommer vara upp till bolagens villkor att erbjuda det. Tidigare har det helt enkelt inte varit tillåtet enligt lag. Eftersom kunderna bara gynnas av flexibiliteten och pensionsbolagen kommer tjäna mer pengar på att behålla det förvaltade kapitalet under en längre tid lär det ligga i branschens intresse att ordna systemstöd i tid till lagändringen träder i kraft.
Förändrar inte möjligheten att flytta pensioner under utbetalning
De som redan påbörjat uttag av pensioner och först i efterhand uppmärksammat dolda kapitalavgifter i sina tjänstepensioner eller privata pensioner har besviket konstaterat att det i princip aldrig går att flytta sin försäkring till något annat bolag med lägre avgifter. I och med lagändringen har vi därför läst och frågat Finansdepartementet om det finns någon inverkan på flytträtten. Svaret från Elisabeth Svantessons pressekreterare är nej.
Småspararguiden fortsätter bevaka
Förändringarna har fått starkt stöd från nästan alla remissinstanser. Enligt branschtidningen Pensionsnyheterna förväntas det bli en smidig process att få propositionen genom utskottet och klubbad av riksdagen – en så kallad “walk in the park”.
Småspararguiden kommer att noggrant följa utvecklingen i denna fråga. Vi kommer att påminna våra nyhetsbrevsläsare om hur man bäst ska tänka när lagen väl börjar gälla.
Har du frågor eller funderingar kring hur dessa förändringar påverkar dig? Tveka inte att kontakta oss eller lämna en kommentar nedan!
Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!
Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.
Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!