Bulvanspara åt din bebis och tjäna 80 000 kronor

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Från och med årsskiftet blir de första 150 000 kronorna på ett ISK skattefria. Beloppet är per person vilket gör att det finns pengar att tjäna på att skapa egna konton för barn eller partners. Vi rekommenderar dock att tänka till både en och två gånger.

Bakgrund

Från och med 2025 blir de första 150 000 kronorna du har på ett ISK skattefria. Har du 150 000 kronor eller mer betyder det 1300 kronor i lägre skatt. Regeringens plan är att beloppet ska höjas till 300 000 kronor för 2026 och därmed ge 2600 kronor lägre skatt per år på sikt för den som sparat riktigt mycket. 

Beloppet är per person. Det betyder att du som har mycket pengar inte kan tjäna något på att öppna flera ISK-konton i ditt eget namn. Däremot blir skatten lägre om du istället för att spara till dig själv låter dina barn, din partner eller någon annan stå på kontot. 

Vi tyckte att det här skapar flera konstiga incitament och krångel och argumenterade därför emot förslaget på DN-debatt och i ett eget remissyttrande. Även Konjunkturinstitutet förde fram liknande kritik, men det stoppade inte regeringen och när det nu är verklighet ger vi förstås råd ändå. 

Se till att båda makar har ISK

Om du är gift och inte har äktenskapsförord på ditt ISK-sparande delas pengarna ändå vid en eventuell skilsmässa. Det betyder att det i de allra flesta situationer* inte spelar någon roll om ISK:t står på dig eller din make/maka. Det är i förlängningen ändå gemensamma pengar. 

Har du/ni lite mer pengar så finns det därför pengar att tjäna på att se till att ni har varsitt ISK på minst 150 000 kronor istället för att hela beloppet står på en av er. 

Var försiktig med sambon

Om du inte är gift utan gör samma sak med din sambo (eller någon annan närstående) ger du däremot bort pengar. Vill du ge bort pengar är det förstås ett bra tillfälle, men vill du inte det ska du nog låta bli. Det finns några kronor att tjäna ifall du litar du 100% på att din sambo ger tillbaka pengarna om ni separerar och det går också att göra det till ett lån och skriva avtal, men vi avråder. Risken för krångel är nästan säkert inte värt vinsten.

Spara till barn

Många sparar pengar till sina barn eller barnbarn där det är en avgörande fråga om man ska spara i barnets namn eller om man ska ha ett konto som står i sitt eget namn, men som är tänkt till barnen. 

Huvudanledningen till att inte ha kontot i barnets namn är att det betyder att barnet kontrollerar pengarna så fort de har fyllt 18. Många tänker att sparandet ska vara till en handpenning på en lägenhet eller något annat präktigt och vill själva välja när barnet är redo att själv bestämma över pengarna. Risken finns annars att den nyblivna 18-åringen istället åker till Ibiza och festar upp pengarna. I en tidigare läsarfråga har vi resonerat lite mer om kring hur du bäst sparar till barn.

Skulle din och familjens ekonomi förändras till det sämre kan du inte heller ångra dig och använda pengarna till annat om de står i barnets namn. 

Tjäna upp till 80 000 kronor

Har/kommer du att spara mycket pengar till ditt/dina barn och dessutom har ett eget ISK-sparande som tar upp det skattefria utrymmet finns det dock en hel del pengar att spara. Om du förser ett nyfött barn med aktiefonder på ett ISK för 150 000 kronor inför 2025 och höjer det till 300 000 kronor inför 2026 är vår bästa gissning att barnet kommer att ha cirka 800 000 kronor på sin 18-årsdag**. 

För de flesta är det alltså mer än nödvändigt för en kontantinsats till en lägenhet. Samtidigt har du/barnet sluppit betala skatt på sparandet, vilket gör att du/barnet med börsens ränta-på-ränta har cirka 80 000 kronor mer än om du sparat i eget namn och redan fyllt upp din skattefria kvot på annat ISK-sparande.

Tumregeln är alltså att ett bulvansparande på en nyfödd bebis innebär 10% högre avkastning efter 18 år, och att det behöver ställas mot risken att barnet inte gör vad du vill med pengarna.

Eftersom ekonomiska fördelen blir större ju längre tid som går, medan nackdelen uppstår när barnet fyller 18 år, blir det förmånligare att dra nytta av detta desto yngre barnet är. Har du en 15-åring och har sparat i eget namn hittills är det ingen större förlust att fortsätta med det, men börjar du spara till din bebis finns betydande belopp att spara. 

Svårt val

Vi rekommenderar varken det ena eller andra, utan tycker genuint att beslutet är svårt att fatta. (Det är precis det här vår kritik av lagändringen grundas i. Många blir stressade av att hantera alla val kring sitt sparande som det är. Vi hade gärna sett att du hade sluppit läsa den här artikeln och lagt din tid på något annat.) Bestäm själv om det är viktigast att kunna bestämma när du lämnar över pengarna eller att maximera beloppet. 

* Det påverkar kontrollen här och nu så är du gift med någon som vill köpa dyra fonder så är det bättre att behålla kontrollen själv.  

** Vi har räknat med 6% real avkastning per år och beloppet är i nuvarande pengavärde. Det vill säga det kommer att stå mer än 800 000 kronor på kontot då, men pengarna kommer att vara värda lika mycket som 800 000 kronor är idag. Vi har också antagit att fribeloppet kommer att finnas kvar tills barnet är 18 år och räknat med 2025 års nivå på ISK-skatt


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.