Better Globe har kraschat

Blogg

kollage better globe och Tree partner solutions samt filters granskning

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Storbloggaren Jan Bolmeson och Lyxfällan-profilen Charlie Söderberg har fungerat som affischnamn. Men nu har Better Globe kraschat. En av de inblandade beskriver ett pyramidliknande upplägg där ”avkastningen” som betalades ut till äldre investerare kom från nya investerares pengar.

Artikeln är en sampublicering med Aktiespararna.

Jan Bolmeson, en av Sveriges absolut mest inflytelserika ekonomibloggare, ler mot kameran. Han är ledigt klädd i svart pikétröja och slitstarka friluftsbyxor. Händerna i byxfickorna.

Han står lutad mot en trädstam planterad i rödaktig jord. Kanske är det ett träd som han själv har köpt? Eller kanske är det ett träd som han har sålt via en länk på sin blogg?

Mellan 2008 och 2019 – i drygt tio år – har Jan Bolmeson nämligen talat sig varm för investeringar i trädplanteringsföretaget Better Globe med verksamhet i Kenya och Uganda. 

Så sent som i december 2018 förklarade han i samband med ett webbinarium hur det då fungerade. 

Investeraren köpte ett träd för 17 euro. De första fyra åren blev det ingen avkastning – för träd ger ju inledningsvis ingen skörd. År fem började dock pengarna trilla in till investerare – 15% av det satsade kapitalet årligen. Så stor skulle avkastningen bli mellan år 5 och 19. Den stora utbetalningen skulle samtidigt komma år 20 – då trädet växt klart och det var dags för avverkning. Då skulle investeraren få tio gånger pengarna. Den ursprungliga investeringen på 17 euro hade då blivit 208 euro. 

Det motsvarar en årlig avkastning på 13% – mer än börsens historiska snitt på 7 till 8%, förklarade Jan Bolmeson.

Men inte nog med att Better Globe erbjöd en lockande avkastning. Trädplantering bidrar som bekant till ett bättre klimat. Och om investerarna i stället satsade på månatliga så kallade ”donationspaket” – vilket rekommenderades – så bidrog de också till biståndsorganisationen Child Africas skolprojekt.

Den som nappade på Bolmesons pitch kunde bli kund – eller investerare beroende på hur man ser det – via en länk på Bolmesons blogg, Rika Tillsammans. För varje träd som såldes fick Bolmeson 1 euro – motsvarande närmare 6% av trädpriset. För varje sålt donationspaket – som innehöll två träd – fick han 2 euro. 

Fakta om Jan Bolmeson

  • En av Sveriges mest inflytelserika ekonomibloggare och poddare. Har startat och driver RikaTillsammans, enligt uppgift Sveriges största blogg/community om privatekonomi.
  • Har skrivit boken ”Gör ditt barn rikt” tillsammans med Lyxfällan-profilen Charlie Söderberg.
  • Satt i styrelsen för utbildningsföretaget Balansekonomi med ägarna Lennart Göthe och Charlie Söderberg mellan 2017 och 2020.
  • Drev säljbolaget Better Globe Vision tillsammans med Lennart Göthe. Bolagets verksamhet var att sälja Better Globe-träd i bland annat Sverige samt utbilda andra ambassadörer.

Better Globe – siffermässigt ett svart hål

Graferna och uträkningarna som Jan Bolmeson under årens lopp presenterat för hugade investerare ger intryck av att avkastningen är kassaskåpssäker. Men sparprofilen har också flera gånger varnat för att ingen investering är riskfri. Inte Better Globe, inte aktier eller fonder. 

”Men jag vill också vara tydlig med att de här riskerna inte är unika för Better Globe. Du ska inte lägga alla dina pengar här, men det ska du inte heller göra i en enskild fond eller aktie”, förklarade han exempelvis under webbinariet 2018, vilket Affärsvärlden och Filter har rapporterat. 

Storbloggaren jämförde alltså risken i Better Globe med risken i börsnoterade aktier och fonder. 

Samtidigt finns det flera helt avgörande skillnader mellan ett börsnoterat företag och Better Globe.

Ett börsnoterat bolag måste presentera kvartalsrapporter fyra gånger om året liksom en omfattande årsredovisning. Det finns revisorer som uttalar sig om resultat- och balansräkning och insider-regler som ska skydda investerare. Ovanpå det ska alla ersättningar till ledning och styrelse offentliggöras. 

I jämförelse kan Better Globe liknas vid ett svart hål. 

Vi ska återkomma till det. 

Fakta om Better Globe-bolagen

  • Better Globe AS: Det norska säljbolaget som tagit emot pengar från investerare. Det är med Better Globe AS som investerare/trädköpare har haft avtal. Har dragit in över 400 miljoner kronor på trädförsäljning. Uppgifter om antalet investerare varierar, men en siffra är 11 000 stycken.
  • Better Globe Forestry: Det östafrikanska bolaget som planterar träd i Kenya och Uganda. Investerarna har fått höra att vinsten från träden ska slussas till Better Globe AS och vidare till investerarna.
  • Child Africa: Kritiserad biståndsorganisation. Har samma grundare som Better Globe.

Lyxfällan-profil – ett av affischnamnen

Jan Bolmeson är inte den enda kända sparprofilen som gett Better Globe sin kvalitetsstämpel. Även Lyxfällan-profilen Charlie Söderberg, som sedermera också blev programledare för SVT:s konsumentmagasin Plus, är ett affischnamn. 

Så sent som förra året erbjöd ett bolag han äger tillsammans med parhästen Lennart Göthe – Green Bee Online AB – en ”utbildning” i Better Globe. Till skillnad från övriga kurser var den här gratis – en ”pro bono-utbildning”. 

Men av studiematerialet att döma tycks det snarare ha handlat om försäljning. Inbäddat i texten som förklarar hur man kan göra gott och tjäna pengar samtidigt, finns flera länkar. Följer man dessa hamnar man på norska Better Globe AS:s hemsida som alltsedan 2006 sålt ”träd” och ”donationspaket” till investerare. 

Fakta om Charlie Söderberg

  • Var programledare för Lyxfällan i TV3 mellan 2006 och 2010, programledare för Plus mellan 2010 och 2012. Var också programledare för Tonårsbossen på TV3.
  • Har drivit utbildningsföretaget Balansekonomi och Green Bee Online tillsammans med Lennart Göthe.
  • Har presenterats som ”nöjd sponsor” till Better Globe sedan 2008 på Green Bees hemsida.
  • Håller föreläsningar i ekonomi (har enligt uppgift föreläst för mer än 100 000 personer).

Oklart vart pengarna har gått

Hur pengarna som kommit in till norska säljbolaget Better Globe AS använts specificeras inte närmare i bolagets finansiella rapporter. 

Under åren 2013 och 2022, då verksamheten fått lite fart tack vare de svenska ambassadörerna, trillade det in säljintäkter på totalt närmare 400 miljoner norska kronor. På senare år har säljintäkterna uppgått till lite drygt 50 miljoner årligen. 

Utöver säljintäkter finns bara en större post i resultaträkningen – varukostnad. Men vad varukostnad egentligen står för är oklart. Det är också oklart vart pengarna tagit vägen. 

Better Globes företrädare har under många år hävdat att pengarna slussats vidare till östafrikanska företaget Better Globe Forestry som investerat dem i trädplantering i Kenya och Uganda. 

Men huruvida det stämmer kan vi inte kontrollera då Better Globe Forestry inte publicerat några finansiella rapporter med hänvisning till att finansiella rapporter normalt sett inte offentliggörs i den delen av världen. 

”Både Kenya och Uganda är väldigt korrupta länder och man ville på inga villkor att tillgång till bolagets finansiella situation blev känd i dessa två länder. Det är ett självmord för företag i sådana länder att visa upp hur böckerna ser ut”, skriver ”rikedomscoachen” Lennart Göthe i ett mejl.

Vem som helst har alltså inte fått ta del av de finansiella rapporterna. Dock ska ”betrodda kunder” – som Lennart Göthe själv – ha haft tillgång till årsredovisningar.  

”Någon av de gånger jag var nere så hade vi ordentliga genomgångar med deras CFO och deras revisor. Andra år skickades bara dokumenten upp hit till betrodda kunder”, förklarar han.

Att Lennart Göthe var en av de ”betrodda” är inte konstigt. Medan Jan Bolmeson och Charlie Söderberg har varit Better Globes mest kända affischnamn, har coachen och företagaren Lennart Göthe varit helt central när det gäller att sprida trädplanteringsevangeliet i Sverige. 

Bland annat har kunder till Göthes och Söderbergs utbildningsföretag Balansekonomi rekryterats. 

”(…) under lektionerna får deltagarna också höra om en ”fantastisk” investering som i stora stycken påminner om ett pyramidspel”, förklarade en kursdeltagare för DN redan 2010.

Men också sociala medier har varit en viktig sälj- och marknadsföringskanal.

”Det (Better Globe, reds anm) är överlägset bättre än de pensionssystem banker, finansbolag och kapitalförsäkringsmäklare erbjuder. Jag har Better Globe privat, liksom min hustru och barn och jag har även Better Globe i några av de bolag jag äger” lyder ett tidigt inlägg av Lennart Göthe enligt DN. 

Fakta om Lennart Göthe

  • Har presenterat sig som ansvarig för Better Globes svenska verksamhet.
  • Har drivit företag tillsammans med Charlie Söderberg och har även skrivit boken ”Ett rikare liv” tillsammans med kompanjonen.
  • Har dykt upp som coach i programmet Lyxfällan.
  • Har drivit säljbolaget Better Globe Vision tillsammans med Jan Bolmeson.

Utbetalningarna upphör

Men sedan händer det som kritikerna – bland annat en handfull ekonomibloggare – bara gått och väntat på.

2021/2022 upphör utbetalningarna av den årliga ”avkastningen” på 15%. Better Globe skyller inledningsvis på problem med banköverföringar. Men ett inlägg på sociala medier av Lennart Göthe – som alltså säger sig ha tagit del av Better Globes årsredovisningar – pekar åt ett annat håll. 

En person som tycks vara en hugad investerare ställer frågan: ”Vart kommer intäkterna ifrån som betalar avkastningen, är det enbart slutavverkningen?”

Lennart Göthe svarar: ”Intäkterna kommer i första hand från kunder som köper träd och donationspaket. Det är finansieringsmodellen fram till dess att intäkterna från den egna produktionen ökar och tar över mer och mer.”

Skärmdump från Facebook

Den hugade investeraren fortsätter: ”Så om det inte köps mer träd nu så kommer affärsmodellen inte att hålla?”

”Nej, då blir det problem (…)”, svarar Lennart Göthe. 

Ett pyramidliknande upplägg

I inlägget ger alltså Lennart Göthe skeptikerna rätt – skeptiker som under många år misstänkt att Better Globe har använt nya investerares pengar för att betala ”avkastning” till gamla investerare. Ett pyramidliknande upplägg med andra ord. 

Men att det ska ha gått till så som Lennart Göthe säger förnekar den norske grundaren Rino Solberg.

”Antingen har Lennarts uttalande blivit helt missuppfattat, eller så har Lennart själv missuppfattat vad Better Globe AS har gjort. Jag förstår dock varför du hänger fast vid en sådan “pyramidvinkling” av saken, och försöker få detta bekräftat genom dina listiga frågor”, skriver han i ett mejl.

Han fortsätter med att förklara på vilket avgörande sätt sälj- och trädplanteringsföretagen skiljer sig från ett pyramidspel; Ett pyramidspel har inga produkter medan Better Globe säljer träd.

Fakta om Rino Solberg

  • Norrman som grundade Better Globe 2006
  • Har grundat biståndsorganisationen Child Africa som norska insamlingskontrollen varnade för 2014.
  • Åtalades på 1970-talet för sin inblandning i ökända Holiday Magic, men frikändes.
  • Styrelseordförande i Green Planet Nordic som anklagades för att vara ett pyramidspel, men som efter granskning rubricerade som lagligt då det fanns en produkt – träd och gödsel – i grunden.

Åtalad för bedrägeri

Det argumentet, att det finns produkter i grunden och att det därför inte kan vara ett pyramidspel, har organisationer som Rino Solberg varit inblandad i använt sig av förut– däribland ökända Holiday Magic. 

Den som googlar på Holiday Magic får veta att företaget som på 70-talet skulle göra norrmän och svenskar rika på att sälja smink på homeparties, var ett pyramidspel. Utbredningen i Sverige hejdades dock när Holiday Magic förlorade mot Konsumentombudsmannen i Marknadsdomstolen och dömdes att betala 2 miljoner i vite om de fortsatte med sina tveksamma metoder.

I Norge blev det också rättssak. Sex norrmän – däribland Rino Solberg – åtalades för bedrägeri och brott mot lotterilagen. Dock med resultatet att samtliga frikändes. Enligt åtalet utlovades orealistiska vinstmöjligheter.

”Alla sex blev frikända, så det borde säga allt om åtalet”, skriver Solberg i mejlet och tillägger att åtalet berodde på bristande kunskap om vad MLM, Multi-Level Marketing, är. 

Holiday Magic påstods vara ett pyramidspel. Vad är din syn på det?

”Jag blev åtalad för att jag var en av fem personer som hade störst försäljning av företagets produkter (kosmetika). Jag hade 122 kvinnor som sålde Holiday Magic-kosmetika genom så kallade “home parties” för mig och all min vinst kom från försäljning av kosmetikaprodukter.  Utöver detta hade jag inget med företagets drift att göra och ägde inte en enda aktie.”

Rino Solberg tycks ha fastnat för MLM-konceptet, för 2004 dök han upp som styrelseordförande i Green Planet Nordic, vilket Affärsvärlden och Filter rapporterat. För att bli medlem köpte man ett startpaket för knappt 3 000 norska kronor. Därefter betalade man en månadsavgift på drygt 300 kronor, och för dessa pengar fick man tre liter ekologisk gödsel och tre trädplantor som fattiga bönder i tredje världen skulle ta hand om. Delar av överskottet skulle gå till Rino Solbergs välgörenhetsorganisation Child Africa. 

Solberg skriver i mejlet att han rekryterades av en person med löften om aktieoptioner i företaget, men att han aldrig deltog i det MLM-system företaget använde. 

”Jag arbetade endast med att omstrukturera/förenkla företagets drift och utbildningssystem och inget annat.”

Även Green Planet har anklagats för att vara ett pyramidspel och våren 2005 inledde den norska lotteriinspektionen, Lotteritilsynet, en granskning. Men efter att ha konstaterat att det trots allt fanns produkter – träd och gödsel – slog myndigheten fast att organisationen var laglig. 

Inte ens Rino Solbergs Child Africa har klarat sig från svidande kritik. I samband med en granskning fann norska tidningen Bistandsaktuelt bland annat oegentligheter i organisationens ekonomiska redovisning i Uganda. Tidningen granskade också Child Africas samarbete med ett telemarketingbolag och hävdade att mindre än en tiondel av de pengar som samlats in gått till avsett ändamål. 

Efter artikelserien hamnade Child Africa under norska insamlingskontrollens lupp som 2014 varnade allmänheten för att skänka pengar till biståndsorganisationen.

“Jag säger samma sak som jag alltid har sagt, att jag är helt oenig i alla saker de (Bistandsaktuelt, reds anm) har skrivit om, och det har du självklart redan läst, antar jag”, skriver Rino Solberg. 

Fortsätter sälja med hjälp från Sverige

Holiday Magic, Green Planet. Och nu Better Globe. Varningssignaler har inte saknats. 

Men på frågan om Rino Solbergs CV borde ha fungerat som en varningsflagg svarar inte Jan Bolmeson. 

Lennart Göthe kallar å sin sida uppgifterna för ”ryktesspridning”:

”Känner inte till det och jag håller personligen inte på med den typen av ryktesspridning.”

Och trots att Better Globe-strukturen nu bevisligen har havererat – ska man lita på Göthes beskrivning av verksamheten har det inte kommit in tillräckligt mycket nya pengar för att klara de utlovade utbetalningarna till gamla investerare – fortsätter försäljningen av träd och ”sponsorpaket”. 

Detta görs precis som tidigare med svensk hjälp. 

Certifikat blir aktier

”De första avverkningarna börjar 2027. Min uppfattning är att de större avverkningarna kommer börja framåt 2033. Så jag skulle säga någon gång mellan 2027 och 2033.”

Jakob Saternus i rutig flanellskjorta och kort, välansat skägg, snurrar lite på kontorsstolen. 

Det är oktober 2023 och norska säljbolaget Better Globe AS håller ett ”insiktsfullt zoommöte”.

Även Rino Solberg deltar – i grå, smalrandig skjorta som är uppknäppt i halsen, framför rader av trädstammar som strävar mot skyn. 

I fokus för diskussionerna står det nya svenska bolaget Tree Partner Solutions AB, TPS. Efter kraschen i Better Globe uppmanas nämligen investerarna att konvertera de ekonomiska krav som de har på säljbolaget Better Globe AS till aktier i nystartade TPS.

Idén till ”omstruktureringen” föddes när det stod klart att Better Globe hade problem. 

Rino Solberg (i mitten) och några av TPS-grundarna. Källa: LinkedIn

Jakob Saternus – tidigare en hängiven Better Globe-ambassadör, numera styrelseordförande i TPS – berättar under en telefonintervju om ett möte i början av 2022. 

”Vi fick meddelande i januari 2022 – då blev vi och ett par till kallade till ett möte. Vi hade engagerat oss och vi var några av de större spararna.”

På mötet fick de veta att Better Globe inte fick ”ihop sin affärsmodell längre” samt att Rino Solberg ville ha en förändring.  

”Grundaren ville ha kvar kontrollen men han ville omforma det till en aktieaffär i stället”, säger Jakob Saternus. 

Fakta om Jakob Saternus

  • En drivande grundare av TPS, TPS Management och TPS Investment. Äger 25% av TPS Management.
  • Tidigare profilerad ambassadör för Better Globe, har marknadsfört och sålt träd via webbinarer.

Omstruktureringen pågår ”as we speak”. Trädköpare uppmanas att skriva under avtal som förvandlar deras ”trädcertifikat” till aktier i företaget TPS.

Att Rino Solberg vill ha en ny konstruktion är i sig inte märkligt; Kraven på utbetalningar har växt hela tiden. Dessutom närmar sig tidpunkten då Better Globe enligt ingångna avtal ska börja betala tio gånger pengarna efter 20 år; De första investerarna började köpa träd 2006.

Av juridiska dokument som Aktiespararna/Småspararguiden tagit del av framgår vad Solberg har att vinna på omstruktureringen. 

”Enligt skuldebrevet (trädcertifikat, reds anm) kan investerare kräva betalning från BG AS (säljbolaget Better Globe AS, reds anm) uppgående till ett visst belopp vid en viss tidpunkt och om BG AS misslyckas med betalning, skyddas investerarnas rättigheter genom möjligheten att kunna väcka talan i domstol.”

Investerare som inte får utbetalningar i enlighet med avtal/skuldebrev och har kvar sina trädcertifikat kan alltså stämma Better Globe AS i domstol och därigenom försöka få igen sina pengar. Ju fler som konverterar sina certifikat, desto mindre blir risken att Rino Solbergs norska säljbolag drabbas av en störtskur av stämningar om/när Better Globe inte kan hålla sina avtal. 

Av dokumenten framgår också att den som konverterar till aktier inte längre har rätt att ställa krav på 15% årligen eller tio gånger pengarna. Däremot kan aktieägare få aktieutdelning om TPS någon gång skulle bli lönsamt.

TPS-projektet mycket problematiskt 

Att placera de värden som trots allt finns i Kenya och Uganda (ingen har förnekat att träd faktiskt har planterats) i ett svenskt aktiebolag blir en mycket bättre lösning än den tidigare konstruktionen, menar TPS-grundarna med Jakob Saternus i spetsen. 

Fakta om TPS-bolagen

  • Tree Partner Solutions (TPS): Rätten till träden flyttas till TPS. Kontrolleras av TPS Management som har 58% av rösterna. Näst största ägare är TPS Investment med drygt 11% av kapitalet.
  • TPS Management: Ägs av fyra grundare som tidigare var aktiva Better Globe-säljare. Jakob Saternus (25%), Isabelle Saternus (25%), Alla Alina Lundberg (25%), Rickard Isaksson (25%)
  • TPS Investment: Ägs av TPS Management.

Allt det som Better Globe kritiserats för – inte minst bristen på transparens – får sin lösning. Nu blir det svensk aktiebolagslag och årsredovisningar – betydligt tryggare för investerarna. 

Men börjar man lusläsa de juridiska dokumenten står det klart att det här inte är ett ”vanligt” svenskt aktiebolag. Grundarna – Jakob Saternus, hans fru Isabelle Saternus och ytterligare två tidigare Better Globe- ambassadörer – har skaffat sig vad som ser ut som evig kontroll över TPS. Och detta för en spottstyver jämfört med de värden man menar finns i bolaget.  

Av TPS:s aktiebok framgår att grundarna, via bolaget TPS Management, har tillskansat sig 5 miljoner röststarka A-aktier motsvarande drygt 58% av rösterna. Låt oss för enkelhetens skull kalla A-aktierna för rösträttsaktier. 

Dessutom har deras bolag TPS Investment 4,6 miljoner B-aktier motsvarande en ägarandel om drygt 11%. Då B-aktier är röstsvaga men ger utdelning kallar vi dessa för utdelningsaktier.

För de 5 miljoner rösträttsaktierna – som ger grundarna en närmast total kontroll över bolaget – har TPS Management betalat runt 500 000 kronor. 

Rösträttsaktierna kommer visserligen inte att ha rätt till utdelning, men TPS Management kan plocka ut pengar på annat sätt. Av dokumenten framgår att TPS Management har rätt att debitera TPS ”en rimlig förvaltningsavgift för de tjänster som tillhandahålls”. 

Visserligen ska denna avgift ”beslutas och granskas av styrelsen”. Men TPS Management har rätt att utse styrelse – och därmed avsätta den styrelse som eventuellt skulle få för sig att protestera mot storleken på förvaltningsavgiften. 

Vad investerarna också skriver under på när de konverterar sina certifikat till aktier, är att TPS Management ska ha rätt att öka sitt innehav av rösträttsaktier när de vill så att de aldrig riskerar att förlora kontrollen över bolaget: 

”För att upprätthålla Bolagets styrningsstruktur accepterar investerarna att TPS M vid valfri tidpunkt, genom en extra bolagsstämma i Bolaget, eller genom att instruera styrelsen, kan emittera nya A-aktier till TPS M så att TPS M bibehåller sin röstmajoritet i Bolaget.”

På papperet ser det ut som om ägarna av utdelningsaktier visserligen ska kunna utöva en viss kontroll. En majoritet av dessa ska nämligen kunna stoppa beslut på bolagsstämmor genom att lägga ett veto. Men för det första ser Jakob Saternus och hans tre medgrundare ut att även vara de absolut största ägarna av utdelningsaktier via TPS Investment (vad de har betalat för utdelningsaktierna har Saternus inte svarat på). 

För det andra är ägandet i övrigt så spritt att det är osannolikt att ägarna av utdelningsaktier ska kunna samla en majoritet för ett veto. Enligt dokumenten förväntas antalet aktieägare bli cirka 11 000 stycken, och det specificeras särskilt att det inte räcker med en majoritet av utdelningsaktier som företräds på bolagsstämman. Det måste vara en majoritet av samtliga aktieägare. 

Jakob Saternus försvarar upplägget med rösträttsaktier med att man vill skydda småspararna. 

”För att skydda småspararna från framtida storägare i bolaget, har vi upprättat en bolagsordning som skapar minoritetsskydd på ett sätt som motverkar att en större B-aktieägare med andra intentioner än grundvisionen ensam kan ta över styrningen av bolaget”, skriver Jakob Saternus i ett mejl. 

Man kan också vända på det och konstatera att, då makten i TPS kommer att koncentreras till TPS Management, kommer övriga aktieägare ha svårt att skydda sig mot beslut som de fyra grundarna fattar – om det någon gång skulle behövas.

Försäljningen fortsätter – med ”SuperRea!!

Men det är inte bara konstruktionen av det nybildade bolaget TPS som ser problematisk ut. 

Aktiespararna/Småspararguiden har tagit del av alla mejl som skickats ut till kunderna/investerarna det senaste året. Dessa ger sammantaget bilden av att TPS ger Better Globe och Rino Solberg en möjlighet att fortsätta mer eller mindre som förut.

Tanken är att TPS i framtiden ska finansiera Better Globes verksamhet i Kenya och Uganda. För närvarande fortsätter dock Better Globe AS sin försäljning som vanligt – men med mycket god hjälp av TPS-initiativet. 

Nu sägs det nämligen att den som köper träd och ”donationspaket” kommer att få kvitton som de sedermera kan byta till aktier i det nystartade svenska företaget. Man kan likna det vid en pågående nyemission.

Och den som trodde att Rino Solberg ber om ursäkt för brutna löften och efterfrågar en ny chans, misstar sig. Kraschen är ingen krasch. Allt har bara blivit bättre. 

”Det faktum att du inte längre får 15 procent per år (2,25 euro) är obetydligt när den årliga ökningen NU är cirka 18 euro i genomsnitt för de kommande åren och slutsumman är inflationsskyddad. Detta förbättrar avsevärt den totala investeringen”, skriver han i ett ”personligt meddelande” som mejlas ut till Better Globe-spararna. 

Brevet avsluts med stora, feta bokstäver: ATT VARA BG-SPONSOR ÄR MER LÖNSAMT ÄN NÅGONSIN TIDIGARE! 

Skärmdump från Better Globes nyhetsbrev

Ett annat mejl från Better Globe lovar börsnotering av TPS: ”Att göra månatliga köp är det bästa sättet att investera dina pengar varje månad och dra nytta av en fantastisk möjlighet att vara en del av ett företag innan det noteras på börsen om tre till fyra år.” 

I september 2023 skickar Better Globe ett mejl som indikerar att investerarna – trots bombardemanget av påstridiga säljmejl – dragit öronen åt sig efter de uteblivna utbetalningarna. 

”Vi har nyligen pratat med flera kunder som har avbrutit sina prenumerationer avseende köp av sponsorpaket (tidigare kallade “träd”) från Better Globe”. 

Skeptiska investerare uppmanas samtidigt att fortsätta skicka in pengar: ”Om du har pausat dina köp av sponsor-/donationspaket uppmanar vi dig att börja igen med dina månatliga bidrag” 

I ett mejl i november 2023 lockar man med ”SuperRea!”: ”Ju mer, desto bättre: Är du redo att ta ditt engagemang till nästa nivå? När du köper 250 eller fler Sponsorpaket belönar vi ditt engagemang med en otrolig bonus om 20 procent i träd! Ja, du läste rätt – dubbelt så stor effekt, dubbelt så många fördelar! Använd koden SPONSOR-20 för att utnyttja detta erbjudande.”

Skärmdump från nyhetsbrev från Better Globe i december 2023

Skogsbruksavtal kan anses ogiltiga

Samtidigt som Better Globe-spararna blir överösta av säljmejl får de uppmuntrande besked avseende hur TPS lyckats säkra tillgångarna i form av avverkningsrätter. 

Av en not i TPS:s halvårsrapport 2024 som nyligen publicerats framgår att bolaget värderar avverkningsrätter av mahognyträd i Kenya och Uganda till 1,2 miljarder kronor. 

Samtidigt skriver de i en tilläggsupplysning att avverkningsrätterna egentligen är värda nästan dubbelt så mycket – 2,2 miljarder kronor – enligt en rykande färsk substansvärdesberäkning. 

Vad som inte framgår av halvårsrapporten, eller ens bolagets senaste årsredovisning, är att värdet på tillgångarna beskrivs som mycket osäkert i en promemoria som skrivits av TPS:s legala rådgivare inför investerarnas konvertering av trädcertifikat till aktier. 

Den absoluta majoriteten av träd som planterats står på någon annans mark. Och i samband med en genomlysning av den juridiska strukturen upptäckte man en ”betydande risk” att många av skogsbruksavtalen helt enkelt ingåtts med fel part och därför kan vara ogiltiga. 

Av promemorian framgår: ”Sammanfattningsvis finns det en risk att vissa av Skogsbruksavtalen kan anses ogiltiga på grund av att de ingåtts med en felaktig motpart, och att de tillgångar som omfattas av sådana avtal därför inte kan tas i anspråk av BGF (Better Globe Foretstry, reds anm). Det är vår uppfattning att en betydande del av tillgångarna (träden) som förvaltas av BGF kan vara föremål för denna risk.”

Dessutom tycks det företag som värderat avverkningsrätterna ha gjort det på basis av uppgifter och data från Better Globe Forestry. Värderingsföretaget har ”inte kunnat verifiera dessa värden oberoende”.

Bolmeson stöder omstruktureringen

En verksamhet som, enligt Göthes beskrivning, använder nya investerares pengar till att betala ut hög ”avkastning” till gamla investerare kommer att gynna de tidigaste investerarna – personerna längst upp i den pyramidliknande konstruktionen. Investerarare som hoppar på tåget sent kommer att förlora pengar, vilket också har drabbat Better Globe-sparare som Aktiespararna/Småspararguiden talat med. 

Sparprofilen Jan Bolmeson är en av dem som tjänat pengar – på de årliga utbetalningarna men också på provisioner som han fått när han sålt Better Globes produkter. 

Så här skrev han på sin blogg i april 2019: ”Avkastning har betalats ut enligt plan sedan 2010 till flera tusen kunder. Det innebär att alla som köpt träd 2006 – 2012 har fått ”tillbaka” alla sina pengar och mer därtill. Kunder som köpt träd 2012 – 2017 har fått mellan 2.55 och 12.75 EUR tillbaka beroende på året de köpt träd. Många trädägare har således både fått ”tillbaka” pengar och mer därtill (…)”

Och även om Bolmeson upphört att hålla Better Globe-webbinarer och tagit bort säljlänken från sin blogg (vilket skedde först 2019 efter Affärsvärldens och Filters granskning), fungerar han fortfarande som ett ansikte utåt.

Skärmdump från Betterglobe.com

Betterglobe.com dyker Bolmesons leende ansikte upp. Och av citatet under porträttet att döma tycker han fortfarande att det känns som en bra idé att satsa på en verksamhet som Rino Solberg fortfarande i mångt och mycket kontrollerar: 

”För mig är Better Globe ett fantastiskt sätt att donera på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt. Träden jag hjälper till att plantera formar framtiden till en bättre plats för både människor och miljö.”

Han stöttar också TPS-initiativet på sin blogg Rika Tillsammans – trots att TPS i praktiken möjliggör fortsatta säljaktiviteter och trots den märkliga A-aktiekonstruktionen. 

”Jag stödjer flytten av ägandet av träden/biomassan från Better Globe till TPS eftersom jag genuint tror att det kommer bli bättre för alla parter i längden”, skriver han. 

Och han sätter sin kvalitetsstämpel på Jakob Saternus.

”Jag känner Jakob som försöker genomföra förändringen för TPS, vi har rest i Afrika tillsammans, han har varit med i poddavsnitt och han hänger i forumet ibland. Jag tycker Jakob gör rätt som utnyttjar den uppkomna situationen till att skapa en förändring.”

Iögonfallande är också att han plötsligt – i mångt och mycket – ger kritikerna rätt. På bloggen listar han nu problemen med den gamla strukturen, inklusive brydsamheten med grundarens kontroversiella bakgrund: 

”transparens, ägande, tydlighet, utbetalningar, kontroll, grundarproblematiken, långsiktig hållbarhet etc”, skriver han.

Samtidigt har han aldrig varnat sina följare för att fortsätta skicka pengar varje månad till säljbolaget Better Globe. Han har aldrig tagit avstånd.


  • Aktiespararna/Småspararguiden har sökt Charlie Söderberg via affärspartnern Lennart Göthe som i sin tur meddelar att förfrågan om kontakt har vidarebefordrats men att Charlie Söderberg inte har något att säga om Better Globe.
  • Aktiespararna/Småspararguiden har sökt Jan Bolmeson för kompletterande frågor. Han hänvisar till sina egna kommentarer om Better Globe.
  • Patrick Siegbahn har vid sidan av sin roll som ansvarig utgivare för Småspararguiden.se en rådgivningsverksamhet som betalat för marknadsföring på RikaTillsammans.se.
  • Bolmeson har stöttat Småspararguiden på ett par olika sätt, vilket vi redogör för i en separat artikel där vi beskriver det dubbla att kritisera Better Globe och Bolmeson och samtidigt rekommendera innehållet på RikaTillsammans.se.
  • Medförfattare till artikeln är Annelie Östlund på Aktiespararna som också var författare till granskningen av Better Globe som publicerades i Affärsvärlden och Filter 2019.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag. Tack för ditt stöd!

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi avslöjar finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan också stötta oss via vår supportersida på Patreon. Om ditt bidrag är minst 50 SEK/månad (+ moms) får du svar på en läsarfråga per halvår!

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, tidigare expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.